Drágult a hús: próbáld ki a húspótlókat!

Bizonyára te is hallottad vagy tapasztaltad, hogy drágább lett a friss hús az üzletekben. Ne ess kétségbe, ha odafigyelsz, ügyesen variálsz, nem hagysz minden bevásárlásnál egy vagyont a boltban!

Levesbe

Húsleves, bableves, gulyás… Sorolhatnánk a különböző húsos leveseket, de ha spórolni akarsz, akkor sem kell aggódnod, gőzölgő és laktató fogásokat tehetsz az asztalra húspótlókkal is. Húsmentes levesek is eleve szép számmal szerepelnek a szakácskönyvekben, de hús helyett gazdagíthatod ezeket még több zöldséggel, csipetkével, tésztával, tojással, kolbásszal vagy virslivel.

Íme, a világ legjobb levesei! >>

Főzelékhez

A finom főzelékek önmagukban is táplálóak lehetnek, mégis feltéttel az igaziak. Pörkölt helyett kínálhatsz melléjük „sima” szaftot, szója-, zöldség- vagy tojáspörköltet. Fasírt, sült vagy rántott hús helyett pedig bundás kenyér, zöldségropogós, gombafasírt, sült szójaszelet, rántott sajt, rántott párizsi, sült virsli, sült kolbász vagy tükörtojás lehet a kiegészítő.

Gréti mágikus főzelékei >>

Pörköltnek

Nokedlivel, tésztával vagy rizzsel, egyre megy, rajongunk az omlós húsokból, sűrű szafttal készített pörköltekért. Húspótlókból azonban éppen ilyen ízletes „pörit” főzhetsz. A tojás-, a virsli- vagy a párizsipörkölt olcsó és laktató fogás, de jó ízű ételt készíthetsz, ha a szokásos alapra gombát, vegyes zöldséget, zöldborsót, babot, zöldbabot, tököt, esetleg szóját vagy tofut teszel.

{ GALÉRIA = 0,1,2,3 }

Körethez

A körethez frissensült és savanyúság illik – így teljes az ebéd vagy a vacsora. A ropogós sült húst azonban könnyen kiválthatod a különböző húspótlókkal. Például ránts sajtot, párizsit, gombát, vagy bundázz zöldségeket! A friss zöldeket persze nem kell feltétlenül panírba bújtatni, grillezve és pirítva is isteni például a cukkini, a padlizsán vagy a tök. De szójából és tofuból is ízletes frissensülteket készíthetsz.

Idézz fel elfelejtett köreteket! >>

Frissensült-kalauz: párizsi szelet >>

A rovat további cikkeit itt olvashatod! >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

hogy jön ide a Camembert sajt diós panírban, áfonyával? három ennél drágább dolgot akarva is nehéz lenne összeválogatni

Törölt felhasználó

Még a legolcsóbb sajtok is simán annyiba kerülnek kilónként, mint a hús, hát akkor a camembert? B?ven luxus kategória, úgyhogy kicsit nevetséges, hogy épp olcsó alternatívaként kerül egy ilyen cikk borítóképére.

Marika nagyi

A diónak ?rült ára van, a sajtról már leszoktunk, az olaj is szinte már megfizethetetlen. Talán még krumplit és vöröshagymát vehetünk. Még egy kis káposzta is jöhet, savanyúnak cékla, gomba pedig szóba se jöhet. Egy nyugdíjas házaspárnak a hús luxus, és a tojás se olcsó. Tehát eszünk pörkölt krumplit, és krumpli levest, már nincs mit húzni a nadrágszíjon. Minden drága akár hogy cs?rjük-csavarjuk.

Törölt felhasználó

Szerintem fontos volna kiemelni, hogy a vöröshúsokban, májban sok a vas, és bizonyos zöldségekkel, gyümölcsökkel hogyan lehet azt pótolni. Kiemelked?en magas, még a húsban sincs annyi vas, mint a mákban és a mogyoróban. De egészen nagy mennyiségben van a parajban, sóskában, száraz babban, dióban, ribiszkében, vargánya gombában, borsóban. De nem az árát néztem, csak a vastartalmat, így ne kövezzetek meg :-D

Törölt felhasználó

Virsli, meg párizsi? Inkább kevesebb húst, de ilyen szörny?ségeket sose. Azok nem láttak húst...

Címlapról ajánljuk

További cikkek