Dió és mák: karácsonykor kötelező

Diótörő, mákdaráló… olyan szavak, melyeket már akkor a karácsonyhoz kapcsoltam, mikor fel sem értem a konyhaajtó kilincsét, és az ünnepből csak az ajándék érdekelt.

Nem végeztem felmérést, de bizton állítom, hogy a dió ésa mák az a két járulékos eleme a karácsonynak, amit egyszerűen nem lehet elhagyni, és mióta létezik az ünnep, a magyar konyhákban valamilyen formában megjelenik december végén. Jóval megelőzte a bejglit, hisz az csak az elmúlt 100 évben lett ilyen népszerű, mondhatnánk, gasztrotörténetileg a tészta csak járulékos elem, a töltelék a lényeg. De miért is ilyen népszerű ez a két termés hosszú évszázadok óta?

Dió

A dió őshonos hazánkban, a honfoglalás korában az egész országban megtalálható volt. Szeptembertől fogyasztható, de megpucolva, hűvös helyen hónapokig, pucolás nélkül egy évig is eltartható avasodás nélkül. Rendkívül magas a kalóriatartalma, sok benne a fehérje és a foszfor.

Karácsonyi receptek itt!

A forma és a tálalás tehát mindegy, de tartsuk a szép szokást, és karácsonykor csempésszünk az asztalra egy kis diósat és egy kis mákosat is.

Szóval mind a mák, mind a dió viszonylag könnyen beszerezhető, jól eltartható, igazi energia- és egészségbomba volt, és régen az ilyet tisztelték. Másrészt, a téli időszakban, mikor különösen szükség volt az extra energiára, a legjobb választás volt a dió rágcsálása és a mézel kevert mák fogyasztása. A máknak ráadásul termékenység-varázsló erőt is tulajdonítottak, szegényebb helyeken mákos csík került az asztalokra, ahol jobban futott a szekér, ott kalácsok, kelt tészták kapták a cukros, mézes, aszalt gyümölcsös, mákos töltelékeket.

A mák kicsit rafináltabb, nemcsak a konyhánkba, a nyelvünkbe is beépült. A bódító italt a népnyelv gyűjtőszóval mákonynak, a kicsapongó ifjú legényt meg mákvirágnak emlegette. A mákszemeket a gubóból ősz elején nyerték, és igen, nemcsak a szemeket, a gubót is felhasználták, orvosságot, fájdalomcsillapítót főztek belőle. A mákszemeket hűvös helyre tették vagy mézzel összefőzték, így növelve a tartósságát. A mák tele van kalciummal, magnéziummal, foszforral és jelentős vitaminforrás is.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.