Dió és mák: karácsonykor kötelező

Diótörő, mákdaráló… olyan szavak, melyeket már akkor a karácsonyhoz kapcsoltam, mikor fel sem értem a konyhaajtó kilincsét, és az ünnepből csak az ajándék érdekelt.

Nem végeztem felmérést, de bizton állítom, hogy a dió ésa mák az a két járulékos eleme a karácsonynak, amit egyszerűen nem lehet elhagyni, és mióta létezik az ünnep, a magyar konyhákban valamilyen formában megjelenik december végén. Jóval megelőzte a bejglit, hisz az csak az elmúlt 100 évben lett ilyen népszerű, mondhatnánk, gasztrotörténetileg a tészta csak járulékos elem, a töltelék a lényeg. De miért is ilyen népszerű ez a két termés hosszú évszázadok óta?

Dió

A dió őshonos hazánkban, a honfoglalás korában az egész országban megtalálható volt. Szeptembertől fogyasztható, de megpucolva, hűvös helyen hónapokig, pucolás nélkül egy évig is eltartható avasodás nélkül. Rendkívül magas a kalóriatartalma, sok benne a fehérje és a foszfor.

Karácsonyi receptek itt!

A forma és a tálalás tehát mindegy, de tartsuk a szép szokást, és karácsonykor csempésszünk az asztalra egy kis diósat és egy kis mákosat is.

Szóval mind a mák, mind a dió viszonylag könnyen beszerezhető, jól eltartható, igazi energia- és egészségbomba volt, és régen az ilyet tisztelték. Másrészt, a téli időszakban, mikor különösen szükség volt az extra energiára, a legjobb választás volt a dió rágcsálása és a mézel kevert mák fogyasztása. A máknak ráadásul termékenység-varázsló erőt is tulajdonítottak, szegényebb helyeken mákos csík került az asztalokra, ahol jobban futott a szekér, ott kalácsok, kelt tészták kapták a cukros, mézes, aszalt gyümölcsös, mákos töltelékeket.

A mák kicsit rafináltabb, nemcsak a konyhánkba, a nyelvünkbe is beépült. A bódító italt a népnyelv gyűjtőszóval mákonynak, a kicsapongó ifjú legényt meg mákvirágnak emlegette. A mákszemeket a gubóból ősz elején nyerték, és igen, nemcsak a szemeket, a gubót is felhasználták, orvosságot, fájdalomcsillapítót főztek belőle. A mákszemeket hűvös helyre tették vagy mézzel összefőzték, így növelve a tartósságát. A mák tele van kalciummal, magnéziummal, foszforral és jelentős vitaminforrás is.

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?