Nem is gondolnád, minek a kockázatát csökkenti a gombaevés

A gombák nemcsak tápanyag szempontjából szuperkaják – egy friss kutatás szerint a mentális egészségnek is nagyon jót tesznek.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem friss kutatása rávilágított a gombák egy eddig kevésbé ismert előnyére: a rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a depresszió kialakulásának esélyét. Korábbi tanulmányok a gombafogyasztás számos előnyére rámutattak már, többek között kiderült, hogy a rák elleni küzdelmet is segítheti. A friss kutatás azonban most a mentális egészséget vizsgálta, és 24 ezer amerikai adatait vizsgálta meg a 2005 és 2016 közötti időszakban.

A gombák ergotionein (ET) nevű aminosavat tartalmaznak, ami egyben antioxidáns is – azaz csökkenti a szervezeten belüli oxidatív stresszt, ami a depresszió kialakulásával is összefügg.

A tanulmány szerzői hozzátették, hogy az antioxidánsok más mentális egészségi problémák megelőzésében is segíthetnek, mint például a skizofrénia és a bipoláris zavar.

Ki gondolta volna, hogy a rendszeres gombafogyasztás kiegyensúlyozottabbá tehet minket?

A kutatók a kétspórás csiperkét vizsgálták, aminek egyébként magas a káliumtartalma, ez alapjában csökkenti a szorongást is. A más típusú gombák, mint például a közönséges süngomba más antioxidánsok és faktorok alapján stimulálhatják az idegvégződések növekedését, ami viszont javíthatja, sőt, megelőzheti a neuropszichiátriai rendellenességeket.

A friss kutatás eredményei erős kapcsolatot mutatnak a gombafogyasztás és a depresszió alacsonyabb előfordulása között. Ez a kapcsolat állandó maradt akkor is, miután figyelembe vették a mentális egészséggel kapcsolatos egyéb kockázati tényezőket, mint például az alanyok saját maguk által bejelentett betegségeit, a gyógyszerhasználatot és az étkezési szokásokat.

A kutatásból kiderült: nem kell kilóra tömni a gombát, elég a rendszeres fogyasztás, a túlzott fogyasztás ugyanis nem mutatott plusz előnyöket.

A Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt is vizsgálta, hogy egyes ételek gombára cserélése jár-e valamilyen extra pozitívummal, de nem találtak erre utaló jeleket.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek