Nem is gondolnád, minek a kockázatát csökkenti a gombaevés

A gombák nemcsak tápanyag szempontjából szuperkaják – egy friss kutatás szerint a mentális egészségnek is nagyon jót tesznek.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem friss kutatása rávilágított a gombák egy eddig kevésbé ismert előnyére: a rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a depresszió kialakulásának esélyét. Korábbi tanulmányok a gombafogyasztás számos előnyére rámutattak már, többek között kiderült, hogy a rák elleni küzdelmet is segítheti. A friss kutatás azonban most a mentális egészséget vizsgálta, és 24 ezer amerikai adatait vizsgálta meg a 2005 és 2016 közötti időszakban.

A gombák ergotionein (ET) nevű aminosavat tartalmaznak, ami egyben antioxidáns is – azaz csökkenti a szervezeten belüli oxidatív stresszt, ami a depresszió kialakulásával is összefügg.

A tanulmány szerzői hozzátették, hogy az antioxidánsok más mentális egészségi problémák megelőzésében is segíthetnek, mint például a skizofrénia és a bipoláris zavar.

Ki gondolta volna, hogy a rendszeres gombafogyasztás kiegyensúlyozottabbá tehet minket?

A kutatók a kétspórás csiperkét vizsgálták, aminek egyébként magas a káliumtartalma, ez alapjában csökkenti a szorongást is. A más típusú gombák, mint például a közönséges süngomba más antioxidánsok és faktorok alapján stimulálhatják az idegvégződések növekedését, ami viszont javíthatja, sőt, megelőzheti a neuropszichiátriai rendellenességeket.

A friss kutatás eredményei erős kapcsolatot mutatnak a gombafogyasztás és a depresszió alacsonyabb előfordulása között. Ez a kapcsolat állandó maradt akkor is, miután figyelembe vették a mentális egészséggel kapcsolatos egyéb kockázati tényezőket, mint például az alanyok saját maguk által bejelentett betegségeit, a gyógyszerhasználatot és az étkezési szokásokat.

A kutatásból kiderült: nem kell kilóra tömni a gombát, elég a rendszeres fogyasztás, a túlzott fogyasztás ugyanis nem mutatott plusz előnyöket.

A Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt is vizsgálta, hogy egyes ételek gombára cserélése jár-e valamilyen extra pozitívummal, de nem találtak erre utaló jeleket.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...