CUKORSOKK: Macaron, a világ legsikkesebb édessége, amiből még a vékony lányok is mernek enni

A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mi most hoztunk egy receptet, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgotokat.

Szóval most már biztos: macaronkészítésre adtuk a fejünket. Jó tanács, hogy mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána a legfontosabb technikáknak és folyamatoknak. Fontos, hogy precízek legyünk és türelmesek, mert lehet, hogy elsőre nem lesznek teljesen tökéletesek, de érdemes próbálkozni. Itt is érvényes az "ismétlés a tudás anyja" mondás, mi szerint minél többet csináljuk, annál jobbak leszünk benne!

Mint a legtöbb édességnek, a macaronnak is több szálon fut az eredete. A 15. század környékén készítették először Velencében, viszont később Franciaországban is elterjedt, és világhírt szerzett magának. Akkoriban minden mandulából és tojásfehérjéből készült finomság az olaszmaccaronevagymaccherone megnevezést kapta, ebből lett később a neve:macaron.

Fun Fact

Marie Antoinette nagy kedvence volt ez a parányi édesség, aki francia királynőként imádott minden habos-babos dolgot (nem csak desszertet). Süteményt evett minden reggel, amit forró csokoládéval kísért. Úgy tűnik, ő már ösztönből tudta, amit a tudományos tanulmányok is kimutattak azóta, hogy nem az számít, mit eszel, hanem hogy mikor, hogy ne hízz el.

Szóval a mai macaron is (ejtsd: makaron) egy édes, enyhén tömény, mégis könnyed, kerek aprósütemény, ami porcukorból, mandulalisztből, tojásfehérjéből, kristálycukorból és általában ételfestékből készül, a korongokat pedig valamilyen szintén édes és masszív töltelék hozzáadásával tapasztják össze. Ez lehet többek közt vajkém, gyümölcslekvár vagy selymes csokoládékrém – nálunk is ez utóbbi készült most tejszínből és étcsokoládéból.

Receptért katt ide!

A CUKORSOKK utóbbi részeiben is készítettünk már francia desszertremekeket, nem is véletlen, hogy Franciaország a cukrászat Mekkája. Ha esetleg lemaradtatok volna róluk, a recepteket és a videókatittésittmegtaláljátok!

A receptben minden fontos információt és tippet leírtunk, és kiemeltünk néhányat, amit mindenképp tartsatok be, ha belevágtok a macaronozásba. És higgyétek el, tényleg nem ördöngösség, még az egyik videós kollégám is (Dávid), aki végigkísérté velem a forgatást, azt mondta:

„Ezek után tényleg elhiszem, hogy nem is olyan bonyolult!”

Szóval valóban nem atomfizika, csak oda kell figyelni, és brillírozhatunk.

Na de íme néhány betartandó:

  • Fontos, hogy mielőtt nekikezdünk, a tojásfehérjéket pár órán át hagyjuk szobahőmérsékleten állni, és a hozzávalókat grammra pontosan mérjük ki.
  • A ledarált cukros-mandulalisztes keveréket szitáljuk át, hogy véletlenül se maradjanak benne nagyobbacska manduladarabok.
  • A tojásfehérjéket fokozatosan verjük kemény habbáa kristálycukorral.
  • Akkor jó az állaga, ha a tésztából a spatulával 8-asformákat tudunk rajzolni.
  • Használjunk kör alakú nyomócsövet a habzsákhoz, mert így lesz szép kerek formájuk a macaronoknak.
  • Nyomkodás után a sütőlemezt jó erővel csapkodjuk oda a munkapulthoz, minden irányból, hogy minden felesleges légbuboréktávozzon.Ha ezt nem tesszük meg, a tésztakorongok szétfolynak majd sütés közben.
  • 30-40 percig hagyjuk állni őket, hogy a korongok teteje megbőrösödjön. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a macaronokmeg tudjanak emelkedni, és jellegzetes kis talpuk nőjön.
  • Szigorúan 15 percig süssük őketlégkeverésen, és nenyitogassuk a sütőajtót, egy pillanatra sem.

Receptért katt ide!

Miután betöltöttük őket a krémmel, érdemes egy napot állni hagyni, hogy egy kicsit összepuhuljanak, viszont ha nem bírjuk ki, akár neki is eshetünk azonnal.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek