Vészesen fogy a cukor, a szakértők magyarázata pedig aggasztó

Eddig is észrevehetőek voltak a közelgő cukorhiány egyes jelei, az aggasztó jövőben most pedig már szinte biztosak lehetünk, figyelmeztetnek a szakértők.

A cukorhiány jeleit eddig is le lehetett olvasni: csökkenő elérhetőség, egyes boltokban akár teljesen üres polcok. De miért lehetséges ez? A témát figyelő szakértők most elmagyarázták a kialakuló helyzet okait, illetve annak lehetséges jövőjét. Azonban a magyarázat nem ad túl sok okot a boldogságra: a cukorhiány nem elég, hogy velünk marad, de egyre durvább mértékeket ölt majd.

Vészesen fogy a cukor, a szakértők magyarázata pedig aggasztó

A jelenlegi helyzet

Sok magyar boltban találkozhattunk azzal a látvánnyal, hogy a cukros polcok kevés terméket tartalmaznak, netán teljesen üresek, vagy a vásárlási mennyiség korlátozásra került. Ennek az általános hiánynak több tényező is áll a hátterében.

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese, Dorogi Árpád jelezte, hogy hazánk nem tud kellő mennyiségű cukrot előállítani.

Az okok igen sokrétűek:

  • az előző években alacsony volt a cukorrépa és a cukor ára, ezért folyamatosan csökkent a vetésterületek mennyisége
  • a jelenlegi szárazság sem tesz jót ennek a kisebb területen növekvő termésnek
  • kevesebb cukorrépa jut majd el a hazai feldolgozókhoz

„Már tavaly is »cukordeficites« év volt és jövőre sem lesz elég cukor az európai kontinensen. Ezt elvileg olcsón lehetne pótolni külföldi behozatallal, ám Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat” – nyilatkozta Dorogi.

A magyar háztartások több cukrot fogyasztanak, mint amennyit az ipar képes megtermelni. Ráadásul az ársapka miatt veszteséges a cukorkereskedelem. A szakértő egyelőre nem tudta megmondani, hogy a helyzet mikor változhat.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!