Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan recept

Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálam nincs karácsony cukrozott narancs- és citromhéj nélkül, Nagyanyám által belém nevelt hagyomány.
 
Az igazi recept (az öt napon keresztüli áztatás és főzés) azonban nem passzol a vérmérsékletemhez. Meg amúgy is fölösleges öt napot vacakolni vele (hogy jó sokáig finom legyen), amikor az ötödik napra már úgysincs belőle egy árva darab sem!


Egyébként ugyanez a vérmérséklet vezetett a BioNass-om megalkotásához, amikor 15 tonna organikusan termesztett sárgarépa akart a nyakamra rohadni 18 évvel ezelőtt, érdeklődés hiányában. 
Az összes számbajöhető tartósítási eljárás közül a kandírozást választottam, persze nádcukor helyett szőlőcukkorral, a 'bio' értékhez igazodóan. Azt hiszem a harmadik napon ment pont az agyamra, hogy a világon semmi mást nem lehet csinálni a konyhában, és minden ragad a cukortól, amikor felturbóztam az eljárást, és kidolgoztam ezt a metódot.
A piacon azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem az az eljárás, amely tartósan elálló élelmiszert hoz létre. A BioNass végül édesapám zseniális ötletével tökéletesedett, végül méz került a répába, így lett igazán 'bio' a BioNass.
A cukrozott narancs és/vagy citromhéj gyors előállítására azonban kiváló a módszer, lévén, hogy nem kell tartós tárolásra berendezkedni.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Karácsonyi rágcsálnivaló + a karácsonyi süteményekhez használjuk.
Hagyományosan mandulával és csokidarabokkal püspökkenyeret sütöttem az összegyűlt tojásfehérjékből a cukrozott narancs- és citromhéj felhasználásával:

  1. Szálkásra vágjuk a mandulát, durva darabokra a cukrozott narancs- és citromhéjat, az étcsokoládét.
  2. Liszttel megszórva összekeverjük az egészet.
  3. Kemény habbá verjük a fehérjét, tojásonként 1 kanál cukorral és pár csepp citromlével.
  4. Tojásonként 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, és tojásonként 2 dkg olvasztott, lehűtött vajat, majd a liszttel kevert mandula- citrushéj-csokoládé egyveleget.
  5. Kivajazott, lisztezett őzgerinc-formában előmelegített sütőben közepes lángon sütjük).

 
Idén azonban Mennyei Szintiánk hatására Drezdai kalácsot sütök a cukrozott citrushéjak felhasználásával. Így megy a világ előre, ha figyelünk egymásra!

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kandírozott narancshéj, kandírozott citromhéj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsáról leválasztott narancs- és citromhéjat a fehér résszel együtt vékony csíkokra vágva egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
  2. Leöntjük a vizet és egy másik adagban – ami éppen ellepi – feltesszük főni.
  3. Felforraljuk, lehűtjük, leszűrjük.
  4. Lemérjük a héjakat és a súlyának megfelelő kristálycukor 3/4-ével (nálam 80 deka volt a vízben áztatott héjak súlya, így 60 dkg cukrot adtam hozzá) és annyi vízzel, ami éppen ellepi ismét feltesszük főni.
  5. Forráskor leszűrjük úgy, hogy a cukros lé is megmaradjon.
  6. A héjakat tálcára helyezzük, ott hűljenek, a levet visszatesszük magában forrni.
  7. Amikor a cukros lé a felére redukálódott, a kihűlt héjakat visszatesszük a cukros lébe, kevergetve felforraljuk, ismét leszűrjük.
  8. A héjak hűlnek ismét, közben a cukros lé megint sűrűsödik.
  9. Ismét a felére redukáljuk a levet, visszatesszük a héjakat és még hozzáadjuk a maradék egynegyed súlynak megfelelő cukor felét (nálam további 10 dkg).
  10. Forráskor takarékra vesszük a lángot és lassan főzzük addig, amíg a cukor kristályosodni kezd, közben folyamatosan kevergetjük.
  11. A kristályosodás kezdetén lekapcsoljuk a lángot és tovább kevergetjük, amíg langyos nem lesz.
  12. A maradék egynegyed felének megfelelő porcukorral (nálam 10 dkg) borított tálcára szedjük a narancshéj-szeleteket, folyamatosan mozgatjuk, amíg teljesen ki nem hűl, nehogy összeragadjanak a héjak.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 43
össznézettség: 89 584
elküldve: 21
receptkönyvben: 818
elkészítve: 37/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

phoenix9876
phoenix9876 cs, 2013-01-17 09:52

Megsináltam a receptet, jó lett, el is fogyott, talán kicsit több cukor került bele. Az lenne a kérdésem, hogy lehet e banánhéjból is ilyet csinálni? Érdemes e egyáltalán, vagy túl vegyszeres a banánhéj?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó cs, 2013-01-17 09:58

nem, a banánhéj mindenképpen túl vegyszeres és szerintem nem is finom.
Ezen apropóból tegyünk arról is említést, hogy a citrom és narancs héja is többnyire vegyszeres, érdemes bio minőséget venni, ha lehet!

csetel
csetel v, 2012-05-27 11:19

Köszi a receptet :)
Tegnap a bodzaléhez használt biocitromok olyan vastaghéjúak voltak, hogy nagy részéből ma csináltam meg a kandírozott héjat.
Bár tartottam tőle, nagyon cakk-pakk ment.
Sőt, porcukorra sem kellett kiszedni, mert sikerült úgy leredukálni a szirupot, hogy a végén amikor levettem a tűzről és kavargatni kezdtem, magától "porosodott" be... így lett egy csomó kandírozott citromhéj + citromhéj ízű porcukor.
:)

vaggyula
vaggyula cs, 2012-03-01 13:36

Szia Ildikó!
Én is folyamatosan szeretem látni a kamrám polcán a cukrozott narancs héjat, mert nem csak karácsony sütikbe használom, hanem sok mindenbe. Remek lesz tőle a maffin, de kitűnő ízesítője a dinsztelt vörös káposztának is. Szerintem az alkalmazásának csak a fantáziánk szab határt.
Köszi, hogy megosztottad velünk!

Breke
Breke h, 2011-12-19 22:18

Köszönöm a receptet!
Megcsináltam, nagyon jó lett! Kellene valaki aki elrakja előlem, mert ajándéknak szánnám, de a kis narancshéjak azt kiabálják :" egyél meg!" :-))
mehetek narancsot venni...

rfeher
rfeher h, 2011-11-21 10:13

Sziasztok! elkészitettem citromhéjból, és tényleg nagyon finom. Féltem, hogy keserű marad, de szinte alig. Talán főzhettem volna tovább. POntosan nemtudtam meddig is főzzem egy-egy fázisban. Ma narancshéjjal próbálkozom! Csak egy kérdésem van, hogy a leirásban szereplő kristályosodást hogy értsem? Az utolsó főzéskor egészen elfőtt a viz, és csak a sűrű cukros szirup maradt, amit ha tovább főznék (hogy kristályosodjon?) akkor már karamellizálódna.. Bár ugy sem lett volna rossz.. :-) Gondolom igy is jó, kristálycukorba forgattam a végén, és jól kiszáritottam. jól néz ki. :-) Simán lehet csokiba mártani a végén, és nem kemény. Nyilván a cukortól picit rágósabb. HA ugyan jól csináltam, és ilyennek kell lenni? :-) Nagyon köszönöm a receptet!

Pasztorella
Pasztorella k, 2011-10-11 16:02

Szia Ildikó!
Lenne egy két kérdésem. :)
Tudom hogy még október van, de már megterveztem, hogy mit fogok ajándékozni egy-két barátomnak és köztük van a kandírozott narancshéj is kül. csokoládékba márva.
Szerinted a te recepteddel ez megoldható? A porcukros rész helyett inkább olvasztott csokoládéba mártom az egyik végét?
Mennyire marad puha a héj a művelet végére? Találtam olyan receptet, ahol a fehér részt el kell távolítani, és kandírozás után úgy csokoládéba mártani. Nem tudom amiatt, hogy esetleg keserű maradhat (amit a fehér rész okoz), vagy az is egy verzió. Bár nekem egy kemény valaminek tűnik így, amihez teljes fogsor szükségeltetik. :)
Üdv.
Paszti

Michelke
Michelke sze, 2011-05-25 09:36

Nem volt könnyű, de csak megtaláltam:

A cukrozás hatása hasonló a konyhasó tartósító hatásához. Az élelmiszerekben oldott cukor mennyiségének növekedésével növekszik az ozmózis nyomás a sejtekben, mely elpusztítja a mikroorganizmusokat. Másrészt a cukrozás elvonja a mikroorganizmusok szaporodásához szükséges vizet. A cukrozás tartósító hatása csak 50 %-os töménység felett érvényesül. Ezt az eljárást befőttek, gyümölcsízek és gyümölcslevek tartósítására használják, rendszerint más tartósító eljárásokkal (pl. hőkezeléssel, besűrítéssel) kombinálva.

Eredete: http://www.kfki.hu/chemonet/hun/food/technol/zoldseg/zoldseg.html

Michelke
Michelke sze, 2011-05-25 08:58

Kedves Katyoka!

Még régen, kémia órán tanultuk, hogy ha egy folyadékba kevés a cukor erjesztő hatása van, ha sok cukor van benne, akkor meg tartósít! Sajnos a pontos százalékra már nem emlékezem, olyan 40-60%-között van valahol. Tehát ne félj attól, hogy megpenészesedik, mert már maga a szirup is sűrűbb ennél!

Üdv, Michelke

katyoka
katyoka k, 2011-04-26 20:01

Megcsináltam és nagyon finom lett. A végén a cukor kristályosodás nálam nem következett be (lehet csak türelmetlen voltam, nem tudom).
Kérdésem, hogy mibe tegyem el, hogy ne romoljon meg? Pl. nem penészedjen meg.
Mert akármennyire is finom, én ezt szeretném sütikbe használni. Fagyasszam, vagy befőttes üvegbe tegyem?
Köszönöm, ha tudtok segíteni

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó sze, 2011-04-27 09:08

ha elég száraz befőttesbe, de az, hogy nem kristályosodott ki a cukor, kicsit gyanús, Katyóka. Már aból a szempontból, hogy nem száradt ki eléggé, és akkor bizony penészedni fog. Ha jó kemény, akkor biztosan elég száraz.
Ildikó

kissnerita2
kissnerita2 p, 2011-04-15 20:22

Kb. 15-20 éve elmaradhatatlan nálunk egy nagyon finom fűszeres kalács, aminek az eredeti receptje cukrozott citrom, ill. narancs héjat tartalmaz. Ezt idáig kiváltottam reszelt citrom, ill. narancs héjjal. Most, hogy rátaláltam erre a receptre, és kipróbáltam, meg sem próbálom kihagyni. Nem olyan nehéz megcsinálni, mint amilyennek első olvasatra tűnik, és nagyon finom!!! Azt hiszem, eddig is azért hagytam ki, mert az eddig kóstolt cukrozott citrushéjak nem igazán ízlettek. Köszi!!!:)

szakacsszilvi
szakacsszilvi / szakacsszilvi h, 2011-04-04 20:58

Kedves Ildikó,

nagyon-nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet. A hétvégén elkészítettem, és mennyei lett.

Bubbancs
Bubbancs / Bubbancs v, 2011-02-06 11:21

csemegezes...sajnos fuggove valtam, azota is gyujtom a hejakat, es keszitem az utanpotlast :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2011-02-05 15:43

Kedves Ildikó !
Örültem, hogy rátaláltam a receptedre. Készítettem már kandírozott narancshéjat régebben is, de eltűnt a leírás róla. Ha jól emlékszem, abban a narancshéj belső fehér részét le kellett vágni, nehogy keserű legyen. Te itt nem írsz erről. Remélem EZ a jó változat?!
Akinek a tartósítószerrel kapcsolatban fenntartásai vannak, azoknak ajánlom: dörzsi szivaccsal, meleg vízzel alaposan átdörzsölni a héjakat. Ezt a citrommal mindig meg szoktam tenni.
Kellemes csemegézést kívánok minden ide látogatónak !

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó h, 2011-02-07 15:07

Nem szoktam levágni a fehér részt, Linóca, sőt, éppen ellenkezőleg, a jó vastag héjú gyümölcsök héját használom e célra. Úgy hívom őket: bundahéjú zsugornarancs vagy - citrom :)

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla v, 2010-12-19 20:47

Elkészítettem és nagyon jól sikerült! Elsőre macerásnak tűnik. Sokáig halogattam, hogy nekiálljak. A leírás alapján elég bonyolultnak hat, de ha nekiáll az ember, rájön, hogy pofon egyszerű. Régebben többször próbálkoztam cukrozott narancshéj készítésével. Sosem volt az igazi. Ez viszont tökéletes lett!!! Köszönöm a receptet!

juditmama
juditmama szo, 2010-12-11 18:21

Csatlakozom hozzád Ildikó, nálam sem lesz ezután karácsony cukrozott narancshéj nélkül. Tegnap este meghámoztam a gyümölcsöket, felcsikoztam és beáztattam a héjakat. Ma pedig elkészitettem a leírásod szerint.Sajnos sem az illatát, sem az izét nem élvezhetem mert ma reggelre abba a fázisba értem, hogy sem ízt sem szagot nem érzek. Hába, unokáztam a hétvégén!
A szomszéd asszonyom tesztelte az elkészült finomságot és azonnal elkérte a receptet.
Holnap el kezdem sütni a karácsonyi mézeskalács tortáimat, abba nagyon jó lesz aszalt gyümölcs helyett, és a tetejére dekorációként is kiváló!
Ja, a megmaradt hámozott citromokból forró limonádét készitek egy kevés mézzel, és azt iszogatom!
Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a receptet. Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2010-11-13 17:19

Szeretném megkérdezni, hogy mandarinhéjjal is elkészíthető-e?
Előre is köszönöm a választ!

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima szo, 2010-10-30 09:23

Próbáljátok ki ezt a finom csemegét forgácsfánkhoz!!!!steni....ha egészséges, ha nem:))
Ildikónak! ha nem tetszik amit itt egészségtelenül sütnek főznek,mehet....máshova sütni főzni:))Egyébként ha a kerted nincs 20 km messze a "civiliziációtól akkor megette a fene.épp úgy éri miden káros kémiai anyag....legalábbis egy másik okos írásban ezt olvastam...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-06-22 12:23

Ildikó ! Elolvastam "BioNass végül édesapám zseniális ötletével tökéletesedett" írásodat, nem semmi, amit ott olvasok. Többször is elolvastam, mert szinte "iszom" a szavaidat !!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-05-20 20:14

Kedves Ildiko! Rakattintottam a BioNass-rol szolo irasra es azota is a mezesitett sargarepan jar az eszem.

Lehet meg venni valahol? (En Angliaban elek de otthon vannak a szuleim) Esetleg lehet repat kandirozni hazilag? Akar mezzel, akar (barna, finomitatlan nad)cukorral?

Valaszat elore is koszonom.

Udvozlettel

Katalin

hapici
hapici / hapici p, 2010-04-09 21:36

Nagyon szép, amiket Ildikó ír, de a kérdésre nem válaszolt. Valóban kezelik az összes citrusfélét, amit exportálnak valahonnan, ezt a közegészségügyi előírások teszik szükségessé. Ha fél órát áztatod, és jól megmosod utána, ezek kioldódnak, tudtommal. Jó étvágyat.

decipuncs
decipuncs szo, 2010-03-13 20:49

Igaza van Ildikó, felkopna az állunk, ha csak organikus ételeket lennénk hajlandóak magunkhoz venni. Én azért a citrusokat megmosom "használat" előtt, százak összefogdossák, mielőtt a kosaramba kerül.
Mindenesetre köszönet a receptért. Nem hátráltam meg, pedig elsőre még a leírás értelmezése is nehezemre esett, nemhogy maga a mű megalkotása. Isteni finom lett, az utolsó egynegyed rész cukorra már nem volt szükség. Gyümölcsteákba, sütikbe, pudingokba, müzlibe rejtve egyaránt pikáns.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2010-01-26 20:11

A saját, jól gondozott kertben szedett, frissen elfogyasztott élelem tápértéke 100 %, a többi mind kevesebb ennél! Minél messzebbről, minél lassabban jut el hozzánk, annál inkább! Annál több machinációra van szükség!
Szeretem a citrusokat! Szeretem az ízüket, mosás nélkül reszelem a citrom héját a sütikbe. Lelke rajta, aki olyat tesz rá, ami megmérgez engem vagy Gizusomat!
Borzalmas, hogy mi mindent pakolnak ma a kajáinkba – ne menjünk ebbe bele, mert meghibbanunk! Más legyen az útirány. Sokat írtam erről a Liliomkert hetilapjának oldalain
http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=947685
és fogok még. Máshol kell keresni a megoldást!
Bocsánat, ezt kellett írjam:
Ildikó

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó k, 2010-01-26 20:10

Szia Ilda!
Két napja töprengek, hogyan is válaszoljam meg a kérdést?
Biológus-mérnök vagyok, és piac-szervező, a véleményem itt fog állni ezen az oldalon időtlen-időkig, a lelkemnek nem mindegy, mit írok, az unokáim is olvasni fogják!
Sajnos ez a kérdés messze fontosabb és mélyebb annál, hogy hány fokra állítsuk a sütőt, nagyon sok irányba indulva válaszolhatnék.
Íme a döntésem: elmondom hogyan szeretném látni elsőszülött kisunokám, Sziklay Gizella Levendula iskola előtti utolsó nyarát – ma éppen négy hetes.
Azt szeretném, ha édes kis Gizusom reggel kiszaladna a kertbe, lecsipkedné az érett ribizlit a bokrokról, átszaladna a szomszédba, mert a szomszédasszony áthívta, ott megkóstolná a frissen sült kenyeret amelyre ráolvad a vaj és a szomszédasszony kertjében termett eperből készült isteni dzsem. Aztán hazaszaladna a szomszédasszony friss tojásaival, hogy anyja abból süthesse a könnyű fánkot ebédre a kertben begyűjtött zöldségekből, a harmadik szomszéd tehenének tejfölével dúsított leves mellé. Aztán kiszaladna a rétre, hogy pajtásaival megnézze: vidámak-e a legelésző malacok. Aztán a patakhoz futna pajtásaival, hogy lássa: a kacsák is boldogan lubickolnak.
Este boldog emlékekkel hajtaná fejét a párnára, mosolygósan aludna el: jól elfáradt, a haverokkal – pajtásokkal és az állatnéppel − kellemesen töltötte a napot!
Anyja és apja − tudván-tudva, hogy Gizus szépeket álmodik − még átnéznek a táncházba, ropnak egyet, dumcsiznak a haverokkal, majd ők is nyugovóra térnek, mosolygósan, kellemesen fáradtan.
Romantikus a kép, lehet rajta nyegléskedni, nem bánom.
Tudom azonban, biztosan tudom, hogy mind erre vágyunk!
Undorító, hogy ehhez képest mikről kell kommunikáljunk, ha ételeink eredetére, a velük fogyasztott mocsokra kell gondoljunk!
Nem akarom, hogy ezen a vonalon haladjunk, feneketlen mélységekbe visz! Ezen a vonalon oda jutunk, hogy Budapesten nem szabad levegőt venni, sehova máshova!
folytatom

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2010-01-24 17:51

Kedves Ildikó!

Imádom a narancs és a citromhéját is megenni akár magában is ! igen ám, de a most kapható citromok és narancsok valami imazalil vagy egyéb gombaölő szerrel kezeltek, ami miatt egyébként isteni illatukat se lehet érezni és emberi fogyasztásra alkalmatlan! Tud-e valami megoldást erre vonatkozóan? Vagy ezzel a vízben áztatással kiürülnek vagy elbomlanak ezek a méreganyagok?

üdvözlettel: ILDA

++-------
ezek a méreganyagok?

yvy
yvy v, 2010-01-24 12:34

Juj, nagyon jó lett!
Köszi, hogy ezt /is/ felraktad!
Most csipegetem. szia yvy

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA h, 2009-03-23 22:42

Drága vagy Ildikó!:))
Mindenképpen kipróbálom ezt a recepted és szerintem azután nem lesz több kidobott narancshéj!
Szintia

872