Birsalmasajt Timi konyhájából recept

Kalória?
Birsalmasajt Timi konyhájából
Birsalmasajt Timi konyhájából
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első adagot elrontottam, mert nem főztem elég ideig, nem sűrűsödött be. De a második sikerült. Nagy türelem és kitartás kell hozzá.

hozzávalók / 12 adag

  • 3 kg birs
  • 80 dkg cukor (kg-ként)
  • 0.5 dl citromlé (kg-ként)
  • 10 dkg dió (ízlés szerint vagy egyéb olajos magvak)

ajánlat

Gyümölcskenyérbe és nassolni kiváló!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

birssajt, birsalmasajt olajos magvakkal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmáról a "bolyhokat" lemossuk, négybe vágjuk, magházát kivesszük. (Meghámozni a gyümölcsöt nem kell! A héjában van a sok pektin, amitől majd megkocsonyásodik!)
  2. Egy fazékban annyi vízzel, hogy a gyümölcsöt ellepje, feltesszük főni. Akkor jó puha, ha a héja megreped (kb. 1 óra főzés - gyümölcstől függően).
  3. Leszűrjük a gyümölcsöt, héjastól botmixerrel összetörjük. Lemérjük a gyümölcspép mennyiségét.
  4. A gyümölcspépet odatesszük főni (kb. 10 perc), majd gyümölcspép kg-ként a cukrot és a citromlevet hozzáöntjük.
  5. Keverjük és keverjük nagy türelemmel addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy látjuk keveréskor az edény alját, vagy ha olyan sűrű nem lesz, hogyha tányérre cseppentjük, nem folyik el (kb. 1,5 óra).
  6. Kibélelünk kompótostálakat vagy őzgerincformát folpackkal, ebbe kanalazzuk a birsalmasajtot, lehet bele tenni olajos magvakat ízlés szerint.
  7. Hűvös helyre tesszük 1 napig, másnap kiszedjük a formákból, és még 1 hétig hűvös helyen száradni hagyjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 29 846
elküldve: 19
receptkönyben: 288
elkészítve: 8/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Timi 2011

Mióta szakács: 2011.09.30.
1 recept

Hozzászólások (9)

Lidus72
Lidus72 cs, 2013-10-24 17:21

Már a második adagot is megcsináltam, annyi különbséggel, hogy a főzővízbe tettem pár szem szegfűszeget és egész fahéjat is. Isteni lett!!! Sajnos nem fogja megérni a száradást.....
Köszi a receptet.

Gyermely2009
Gyermely2009 sze, 2012-10-10 18:29

Én a kompótos v. -bármilyen formáról legyen szó - az aljára szépen, ízlésesen szoktam a diót elhelyezni, majd rámerem a masszát.Amikor kifordítom az edényből olyan mint egy tortácska.Soha nem penészedett még meg.Kis száradás után celofánpapírba csomagolom. Ajándéknak is csodás, szaloncukor formára kötve.!

Kaktusz02
Kaktusz02 v, 2012-09-23 20:57

Mit gondoltok, ezt el lehet készíteni nádcukorral is, vagy ennél kevesebb cukorral? Én régebben ettem csak, de nagyon édesnek találtam. És mivel a héj miatt kocsonyásodik, nem a cukortól, hátha. Igaz, gondolom, tartósít is a cukor.....

Neked Ani
Neked Ani v, 2011-12-18 11:46

Ez egy kitűnő recept, óriási sikert aratott!!! Köszi, hogy feltetted! :))) Nekem nem penészedett meg (egy kicsi darabot félre tettem, szó szerint eldugtam karácsonyra... az is szép, még mindig) Csak ajánlani tudom, megéri a fáradtságot!

Neked Ani
Neked Ani cs, 2011-12-01 10:06

Megcsinálom Mikulásra, recept szerint olajos magvakkal. Remélem, nem penészedik meg nekem sem...! Köszi a receptet :)

Adryca
Adryca k, 2012-09-18 09:23

Szervusztok!
Még új vagyok Nálatok! :o)
Szerintem azért penészedhetett meg a dió körül, mert vizes, vagy avas volt a dió. Próbáld meg esetleg más magvakkal.

Legfrissebb cikkek

13 krumplisaláta a húsvéti asztalra
13 krumplisaláta a húsvéti asztalra
Az ünnepi lakomák alkalmával legtöbbször a köret okozza a legnagyobb fejtörést. Most az örök kedvenc krumplisalátához adunk tippeket.
A te tested hány %-a zsír?
A te tested hány %-a zsír?
Azt kb. mindannyian tudjuk, hogy hány kg körül van a testsúlyunk, de azt vajon tudjuk-e, hogy ennek hány százaléka a zsír- vagy az izomszövetünk? Most segítünk kiszámolni!
401