Croissant A-tól Z-ig

A spagetti titkai és történelmi tényei után most Európa egyik kedvenc péksüteményét vettük górcső alá. Croissant tények és érdekességek A-tól Z-ig. 

Ausztria

A francia reggeli szimbóluma meglepő módon eredetileg Ausztriából származik, időben pedig körülbelül a 13. századból.

Bal part

Párizs legjobb croissant-ját Pierre Herménél lehet kapni, a Rue Bonapartén, a Szajna bal partján. Általában ebédre, sósan fogyasztják. Remek szendvicsalapanyag alternatíva lehet, kenyér helyett.

Botrány

Egy friss botrány a croissant kapcsán: iparilag gyártott croissant-ok veszik át az uralmat a párizsi pékek által készítettek helyett. A sajtó ezt a trendet croissant kiszervezésnek nevezi.

Cronut

Mi lesz abból ha keresztezzük a fánkot és a croissant? Már jól tudjuk a választ, bizony, a cronut. A Dominique Ansel által feltalált édesség ma már világhírű és védjegyzett.

Csokoládé

Franciaországban a reggelik rangsorának első helyéért komoly verseny dúl a croissant és a csokoládéval töltött változata, a pain au chocolat között.

Dzsem

A franciák otthon gyakran kenik meg lekvárral vagy dzsemmel a croissant-t, míg más országokban, például Olaszországban a pékségek már töltve árulják. Németországban a nutella a legnépszerűbb töltelék.

Első

A világ első, Ausztriában készült croissant-ját kipferlnek hívták. Ennek eredete az 1200-as évekre vezethető vissza. Létezik sima, illetve mandulás, mogyorós és gyümölcsös változata is.

Félhold

A croissant név valójában azt jelenti, hogy félhold - a mágikus tészta, ami megnő sülés közben.

Forma

Sokféle magyarázat létezik arra, hogy miért félhold alakú a croissant - a magyar vonatkozásúról itt olvashatsz.

Francia

A francia konyha büszkesége, és akárcsak a bagett, hozzátartozik a franciák mindennapjaihoz. Nemzeti terméknek számít már 1920 óta.

Gipfeli

Kevesebb vaj hozzáadásával készül, de az alakja és a tésztája ugyanolyan. A gipfeli a croissant svájci verziója, és általában ebédidőben fogyasztják sós töltelékkel, például sajttal, sonkával.

Iszlám

Egyes iszlám fundamentalisták betiltották a croissant-t, mivel az alakja hasonlít a vallásuk szimbólumára.

Kanye West

A rapper az I am god című számában kifogásolta a croissant hosszú elkészítési idejét, a francia pékek pedig válaszul megírták neki a tökéletes croissant receptjét és metódusát.

Ladurée

Az egyik leghíresebb párizsi pékség és cukrászda-lánc, a Champs Elysées-n is található üzletük. Leginkább a macaronjukról híresek, de kínálnak kivételes minőségű croissant-okat is.

Liszt

A croissant készítéséhez fehérítetlen lisztet ajánlanak, mivel ez a legalkalmasabb a tészta krémszínének elérésére.

Marie Antoinette

A francia forradalom királynőjének híres mondását mindenki ismeri. Amikor a francia nép fellázadt, mert nem volt mit ennie, azt találta kérdezni, hogy ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot. Persze ez a történet ismert croissant-al és brióssal is.

Nápolyi briós

Az egyik leghíresebb alternatíva a francia croissant-ra a nápolyi briós. Kevésbé vajas, viszont formára puffadtabb. Dél-Olaszországban cornetto néven ismert, a kürtre emlékeztető alakja miatt.

Tészta

Bár a croissant tésztája hasonlít a leveles tésztára, valójában egészen más világ. Ellentétben a leveles tésztával - ami lisztből, tejből, vajból és vízből áll -, a speciális croissant tésztája cukrot, tejet, friss élesztőt és tojást is igényel.

Vaj

A tészta fő összetevője a sótlan vaj, ami átjárja még sülés előtt. Ez adja meg a croissant leveles, vajas ízét.

Viennoiserie

Kis cukrászdák Franciországban, amik a pain au chocolat, a briós, a croissant és egyéb olyan osztrák édességek készítésére szakosodtak, amik a francia konyha szimbólumaivá váltak.

Világkiállítás

Ez a világhírű péksütemény az 1889-es Világkiállításon debütált, az Eiffel-torony és különleges műszaki találmányok társaságában.

XVI. Lajos

Köszönhetően felesége, Marie Antoinette behatásának, XVI. Lajos uralkodásának ideje híres arról is, hogy mindig a legkitűnőbb francia finomságokat vitette az udvarba: köztük természetesen ott volt a croissant is.

Zang

1839-ben egy nyugalmazott osztrák tiszt, Auguste Zang megnyitotta az első viennoiserie-t Párizsban, ahol kipferlt és egyéb édességeket készített. A croissant elnevezést csak 1850 után használták.

Készíts velünk croissant-t!

(via FineDiningLovers)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek