Croissant A-tól Z-ig

A spagetti titkai és történelmi tényei után most Európa egyik kedvenc péksüteményét vettük górcső alá. Croissant tények és érdekességek A-tól Z-ig. 

Ausztria

A francia reggeli szimbóluma meglepő módon eredetileg Ausztriából származik, időben pedig körülbelül a 13. századból.

Bal part

Párizs legjobb croissant-ját Pierre Herménél lehet kapni, a Rue Bonapartén, a Szajna bal partján. Általában ebédre, sósan fogyasztják. Remek szendvicsalapanyag alternatíva lehet, kenyér helyett.

Botrány

Egy friss botrány a croissant kapcsán: iparilag gyártott croissant-ok veszik át az uralmat a párizsi pékek által készítettek helyett. A sajtó ezt a trendet croissant kiszervezésnek nevezi.

Cronut

Mi lesz abból ha keresztezzük a fánkot és a croissant? Már jól tudjuk a választ, bizony, a cronut. A Dominique Ansel által feltalált édesség ma már világhírű és védjegyzett.

Csokoládé

Franciaországban a reggelik rangsorának első helyéért komoly verseny dúl a croissant és a csokoládéval töltött változata, a pain au chocolat között.

Dzsem

A franciák otthon gyakran kenik meg lekvárral vagy dzsemmel a croissant-t, míg más országokban, például Olaszországban a pékségek már töltve árulják. Németországban a nutella a legnépszerűbb töltelék.

Első

A világ első, Ausztriában készült croissant-ját kipferlnek hívták. Ennek eredete az 1200-as évekre vezethető vissza. Létezik sima, illetve mandulás, mogyorós és gyümölcsös változata is.

Félhold

A croissant név valójában azt jelenti, hogy félhold - a mágikus tészta, ami megnő sülés közben.

Forma

Sokféle magyarázat létezik arra, hogy miért félhold alakú a croissant - a magyar vonatkozásúról itt olvashatsz.

Francia

A francia konyha büszkesége, és akárcsak a bagett, hozzátartozik a franciák mindennapjaihoz. Nemzeti terméknek számít már 1920 óta.

Gipfeli

Kevesebb vaj hozzáadásával készül, de az alakja és a tésztája ugyanolyan. A gipfeli a croissant svájci verziója, és általában ebédidőben fogyasztják sós töltelékkel, például sajttal, sonkával.

Iszlám

Egyes iszlám fundamentalisták betiltották a croissant-t, mivel az alakja hasonlít a vallásuk szimbólumára.

Kanye West

A rapper az I am god című számában kifogásolta a croissant hosszú elkészítési idejét, a francia pékek pedig válaszul megírták neki a tökéletes croissant receptjét és metódusát.

Ladurée

Az egyik leghíresebb párizsi pékség és cukrászda-lánc, a Champs Elysées-n is található üzletük. Leginkább a macaronjukról híresek, de kínálnak kivételes minőségű croissant-okat is.

Liszt

A croissant készítéséhez fehérítetlen lisztet ajánlanak, mivel ez a legalkalmasabb a tészta krémszínének elérésére.

Marie Antoinette

A francia forradalom királynőjének híres mondását mindenki ismeri. Amikor a francia nép fellázadt, mert nem volt mit ennie, azt találta kérdezni, hogy ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot. Persze ez a történet ismert croissant-al és brióssal is.

Nápolyi briós

Az egyik leghíresebb alternatíva a francia croissant-ra a nápolyi briós. Kevésbé vajas, viszont formára puffadtabb. Dél-Olaszországban cornetto néven ismert, a kürtre emlékeztető alakja miatt.

Tészta

Bár a croissant tésztája hasonlít a leveles tésztára, valójában egészen más világ. Ellentétben a leveles tésztával - ami lisztből, tejből, vajból és vízből áll -, a speciális croissant tésztája cukrot, tejet, friss élesztőt és tojást is igényel.

Vaj

A tészta fő összetevője a sótlan vaj, ami átjárja még sülés előtt. Ez adja meg a croissant leveles, vajas ízét.

Viennoiserie

Kis cukrászdák Franciországban, amik a pain au chocolat, a briós, a croissant és egyéb olyan osztrák édességek készítésére szakosodtak, amik a francia konyha szimbólumaivá váltak.

Világkiállítás

Ez a világhírű péksütemény az 1889-es Világkiállításon debütált, az Eiffel-torony és különleges műszaki találmányok társaságában.

XVI. Lajos

Köszönhetően felesége, Marie Antoinette behatásának, XVI. Lajos uralkodásának ideje híres arról is, hogy mindig a legkitűnőbb francia finomságokat vitette az udvarba: köztük természetesen ott volt a croissant is.

Zang

1839-ben egy nyugalmazott osztrák tiszt, Auguste Zang megnyitotta az első viennoiserie-t Párizsban, ahol kipferlt és egyéb édességeket készített. A croissant elnevezést csak 1850 után használták.

Készíts velünk croissant-t!

(via FineDiningLovers)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!