Ecet helyett csakis citromot
Aki azt hiszi, hogy a citrom ecettel helyettesíthető, az téved. Hasonló eredményt lehet elérni vele, amibe adagoljuk, az tényleg savanyú lesz, de a zamata, az íze egészen más.
Sok recepthez a citrom héjára is szükségünk lehet, de erre a célra javaslom, hogy bio citromot vegyünk. Annyi borzalmas dolgot hall az ember ugyanis a citrom héjának kezeléséről, hogy lassan csak kesztyűben merek majd hozzányúlni.
Aki heti rendszerességgel vásárol, a citromnál is észleli majd a szezonalitást. A citrom ugyan egész évben terem, mégis előfordulnak időszakok, amikor drága és sokat utaztatott citrommal kell savanyúság iránti vágyunkat csillapítani. Máskor pedig sok friss citrom sárgállik szinte fillérekért a piacokon.
Legjobb a közepesen puha
- Vásárláskor érdemes kicsit megnyomni a citromot.
- Ha túl kemény, akkor elképzelhető, hogy még éretlen, nem lesz elég lédús.
- Ha túl puha, akkor lehetséges, hogy már a rothadás szélén áll.
- Érdemes a közepesen puhákat kiválasztani.
Citromos süti (lemon cake) recept
Ez egy nagyon finom süti, mondhatjuk, hogy a kedvencem és nagyon egyszerű elkészíteni.
Kell hozzá: egy és fél bögre liszt, fél csomag sütőpor, fél csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliabab kikaparva, vagy is-is), csipet só, 3 evőkanál olvasztott vaj, ⅔ bögre tej, 1 tojás és két tojás fehérje, 1 bögre cukor (szerintem ⅔ is bőven elég), fél bögre frissen csavart citromlé, 1 evőkanál citromhéj (lehetőleg bio), két evőkanál narancslé.
Elkészítés
- Alaposan összekeverjük a hozzávalókat, először a lisztet a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral.
- Utána minden mást is bele rakunk, alaposan kikeverjük és végül hozzákeverjük a két felvert tojásfehérjét óvatosan.
- A tésztát kivajazott tepsibe öntjük és 175 fokon kb 40 percig sütjük.
- Amikor készen van, még 5 percig a hűlő sütőben hagyjuk, így nem fog összeesni (elvileg).