Chiamag - a fogyókúrás csodaszer?

A csodaélelmiszerek toplistájának az elmúlt hónapokban állandó dobogósa a chiamag. Nézzük, hogy építhetők be ezek a különleges magok a fogyókúrás étrendbe!

Az újabbnál újabb táplálkozási trendek hatására gyakran gondolhatjuk, hogy: „Na, már megint kitaláltak valamit, hogy mit kell ennünk!” Persze, ha jobban belegondolunk, olyan csak egészen kivételes esetben van, hogy valamit meg „kell” ennünk. A chiamag is csak egy lehetőség arra nézve, hogy a fogyásunkat segítő, energiaszegény étrend változatosabb, betarthatóbb legyen. Ráadásul a chiamag nem is tekinthető új alapanyagnak, hiszen már az aztékok és a maják is fogyasztották.

Chia mag

Miért fogyasszuk?

Testtömeg-csökkentés szempontjából a chiamag legfontosabb tulajdonsága vízben oldható rosttartalma. Számszerűsítve: egy evőkanálnyi (~10 g) chiamaggal a napi rostszükségletünk több mint 10 százalékát fedezhetjük. Kellő mennyiségű folyadékkal együtt fogyasztva a magok megduzzadnak a gyomrunkban, lassítják az elfogyasztott táplálék, többek között az étel szénhidráttartalmának felszívódását, tartós jóllakottság-érzetet, kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosítanak. Ez a hatás pedig nagyon jól jön egy viszonylag alacsony kalóriatartalmú étrend esetén, hiszen így a chiamag fogyasztása hozzájárulhat a falásrohamok megelőzéséhez, a hirtelen ránk törő farkaséhség csökkentéséhez.

Nem mellékes a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban betöltött szerepe sem, hiszen a chiamag zsírsavösszetétele rendkívül kedvező. Zsírtartalmának közel 80%-át a táplálkozás-élettanilag jótékony hatású, gyulladás- és koleszterincsökkentő, többszörösen telítetlen zsírsavak adják.

A chiamag ásványi anyagokban is gazdag, kiemelkedően magas a kalciumtartalma, 10 g chiamag kalciumtartalma fél deciliter tej kalciumtartalmának felel meg.

Hogy használjuk?

  • Chiamagos puding: a legegyszerűbb, legnépszerűbb felhasználása a chiamagnak. Elkészítése a hagyományos pudingokhoz képest jóval egyszerűbb, nem szükséges főzni, így mosogatni sem. 1 dl tejhez vagy édesítés nélküli növényi tejitalhoz 1 evőkanálnyi chiamagot számoljunk. A pudingkészítés mindössze annyiból áll, hogy a chiamagot elkeverjük a tejjel és az édesítőszerrel (ha kristályos édesítőszert használunk, előtte langyosítsuk meg a tejet). Lefedve, hűtőbe helyezve, legalább három óra hosszat, de akár egy éjszakán át állni hagyjuk, hogy kocsonyás állagú legyen. Egy átlagos, 1500 kalória tartalmú energiaszegény étrend tízóraijába vagy uzsonnájába egy 1 deciliter chiamagos puding fér bele egy maroknyi gyümölccsel (szeder, nektarin, málna, eper stb.) díszítve vagy rétegezve.

Nézd meg kapcsolódó cikkünket:

Chiapuding, az új egészséges kedvenc - 17 recept!

  • Chiamagos kenyerek, zsemlék és kiflik: ha a magunk készítette teljes őrlésű kenyereket chiamaggal dúsítjuk, egyben lazítjuk is vele a tésztát, amolyan természetes térfogatnövelőként hat. Kenyér vagy más pékáru sütésekor a teljes őrlésű liszt egy részét helyettesíthetjük 1-2 evőkanálnyi chiamaggal. Ha boltban szeretnék chiamagos pékárut vásárolni, feltétlenül nézzük meg az élelmiszercímkét! Ellenőrizzük, hogy a vásárolni kívánt termék mindössze chiamagos vagy többségében teljes őrlésű lisztet tartalmaz. Az utóbbi esetben, haa teljes őrlésű liszt az összetevők között az első helyen szerepel, a termék jól beilleszthető az energiaszegény étrendbe.
  • Zabkása chiamaggal: a zabkásához használt zabpehely egy részét váltsuk ki chiamaggal.

Nézd meg a chiamagot ismertető rövid videónkat!:

Ismerd meg videónkból a csodálatos chiamagot!

  • Joghurt chiamaggal: joghurthoz vagy kefirhez 1-2 teáskanálnyi mennyiségben használjuk. Ha szeretjük a ropogós chiamagot, akkor azonnal fogyaszthatjuk, ha kocsonyásabban, a pudinghoz hasonlóan szeretnénk fogyasztani, akkor tegyük a hűtőbe.
  • Salátákhoz: zöldsalátákra szórva egy-két teáskanálnyi mennyiségben izgalmas és ropogós díszítőelemként hathat.
  • Sűrítőanyagként: zselésítő hatása miatt az őrölt chiamaggal készíthetünk habarást is (liszthez, keményítőhöz képest negyed mennyiségben használjuk).

Mire figyeljünk?

A mérték a chiamag esetében is fontos. A napi egy-két evőkanálnyi mennyiség rendben van, korlátlan fogyasztásra azonban nem javasolt, a magban az energiát adó tápanyagok (különösen a zsiradék) mennyisége is magas. Ebből következőleg 1 evőkanál chiamaggal közel 50 kcal energiát viszünk be a szervezetünkbe.

Szárazon, önmagában ne fogyasszuk – nehéz lenyelni!

Sajnos a chiamag abban az értelemben nem csodaélelmiszer, hogy nem helyettesíthetjük vele a kiegyensúlyozott étkezést és a testmozgást, de kétségtelen, hogy fogyasztásával hozzájárulhatunk az életmódváltásunk sikeréhez, energiaszegény étrendünk betarthatóságához.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...