Rongyos tojásfelhők, avagy ilyen az olaszok tojáslevese, a Stracciatella-leves

Vajon mi köze a stracciatellának a tojásleveshez, és mitől lesz ez az egész 'rongyos'? És egyáltalán: miben más ez a verzió, mint a miénk? Legyünk nyitottak, és próbáljuk ki az olaszos tojáslevest, ami a húslevesalaplétől és a parmezántól nyeri el ízgazdagságát és különlegességét.

A stracciatella-levesnek semmi köze a híres olasz fagyihoz, de itt most még ahhoz a lágy sajthoz sem, amelyet a burrata töltelékeként ismerünk. A stracciatella itt inkább a megjelenésre utal, hiszen a csurgatott tojás úgy jelenik meg a tojáslevesben, mintha kis zsákocska (azaz 'burrata') vagy habfelhő lenne (azaz 'fagyi').

A stracciatella nagyjából annyit tesz, hogy "rongyos", innen ered a hivatalosan stracciatella alla romananak hívott tojásleves elnevezése.

Bár kétség kívül találunk párhuzamot a kínaiak tojásviráglevesével, ahol szintén a kinézetére utal az elnevezés, a magyar tojáslevessel azonban már tényleg ne hasonlítgassuk ezt a fogást. Szerencsére az olaszok stracciatella tojásleveséhez nincs szükségünk sok vagy igazán drága alapanyagokra, sőt, még az elkészítése is időkímélő. A technikája egyszerű, és az összetevők - húsleves, tojás, parmezán és a friss fűszernövények - szintén könnyen beszerezhetőek.

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Tippek az elkészítéshez

  • Az elkészítés során először győződjünk meg arról, hogy a húsleves lassú tűzön forrjon, hogy a tojások szinte azonnal megfőjenek, amikor az edénybe csorgatjuk őket.
  • Persze előtte a tojásokat fel kell vernünk, majd reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal, petrezselyemmel összekevernünk.
  • Ezután lassan öntsük a forró húsleveshez, közben lassan keverjük, hogy megalkossuk a tojásfelhőkből álló stracciatellát.
  • Ha jobban szereted a nagyobb, gombócszerű tojásfelhőket (mint az én fotómon), lassan keverd össze, ha viszont a finom, apróbb tojásbetétet találod vonzóbbnak, akkor keverd gyorsabban, egészen addig, amíg a tojás megfő.
  • Ha még egy kis friss zöldet szeretnél hozzáadni a leveshez, próbáld ki a friss vagy fagyasztott spenótot is!
Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Hozzávalók:

1,5 l csirke alaplé, 4 levél bazsalikom, 4 szál petrezselyem, 4 db tojás, 75g parmezán  (finomra reszelt), só, bors

Elkészítés:

Forraljuk fel közepes lángon a csirkealaplevet, közben csipkedjünk le a friss zöldfűszerekből (petrezselyem + bazsalikom) egy evőkanálnyi mennyiségű levélkét.

A leveleket keverjük össze egy tálban a 4 tojással, a parmezánnal és pici sóval.

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Csurgassuk a tojásos keveréket a forrásban levő húsleveshez, közben vegyük alacsonyabbra a hőt. Ha nagyobb darab tojásfelhőket szeretnénk, nagyon lassan keverjük. Az apróbb tojásdarabok érdekében gyorsan keverjük 1 percig, majd keverés közben adjuk hozzá a tojásos keveréket. Ha befejeztük a tojásöntést, hagyjuk abba a keverést, engedjük felforrni addig, amíg a tojás megfő és megpuhul (körülbelül 1 percig).

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal a tetején, és élvezzük az olaszok tojáslevesét!

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

A Stracciatella-leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Stracciatella-leves, recept itt! (Fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias, de nem mindennapi recept itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.