Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brutálisan nőttek a zöldségárak - rég volt ekkora drágulás

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Jelentősen emelkedett a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára.

Nagyot emelkedett az élelmiszerek ára az elmúlt év márciusához képest – derül ki a KSH által közölt legfrissebb adatokból. Az elemzők 3,5 százalékos emelkedést vártak a februári 3,1 százalék után. A tavaly októberi 3,8 százalékos inflációs adatot leszámítva a fogyasztói árak 2013 januárja óta nem emelkedtek ilyen mértékben egy év alatt.

Egy hónap alatt 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a januári 0,3 és a februári 0,6 százalék után.

Az élelmiszerek drágulása márciusban 5,4 százalékra gyorsult a januári 4,2 és a februári 5,2 százalékról. Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára átlagosan 21,1 százalékkal emelkedett, de például a

  • burgonya 82,7, a friss zöldségek 36,7 százalékkal drágultak,
  • míg a gyümölcsök 5,4 százalékkal olcsóbbak lettek.
  • A liszt ára 12,3 százalékkal, a péksüteményeké 9,8, a kenyéré 6,7 százalékkal magasabb,
  • a tojásé 12,5, a tejé 7,2, a cukoré 3,9 százalékkal alacsonyabb lett márciusban, mint egy éve volt.

Receptajánló:

A járműüzemanyagok ára éves összevetésben márciusban emelkedett idén először, 3,7 százalékkal, de az előző hónaphoz képest 4,2 százalékos volt a drágulás. A ruházati cikkek áremelkedése a februári 2,1 százalékosról 1,1 százalékosra mérséklődött.

Egy hónap alatt februárhoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké 2,0, a sajté 1,8, a liszté 1,7 százalékkal. A dohányáruk 1,3 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások ára 0,5 százalékkal nőtt, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni.

Ezeket olvastad már:

via MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!