A legtöbb gyerek utálja, sokan pedig még felnőtt korukban sem igazán csípik, pedig egyre több információmorzsa lát napvilágot arról, mennyire egészséges is a brokkoli. A vérrögképződés mellett, úgy tűnik, a cukorbetegséget is megelőzheti, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A Göteborgi Egyetem kutatói szerint a rendszeres brokkolifogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét
- írja az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-oldala.
Rendszeres brokkolifogyasztás = Alacsonyabb vércukorszint
Amellett, hogy a brokkolinak olyan remek élettani hatásokat is tulajdonítanak, mint az anyagcsere-szabályozás vagy a vérrögképződés megakadályozása - utóbbiról mi is írtunk már, ezúttal a vércukorra gyakorolt hatását vizsgálták.
A kutatók mérése szerint alacsonyabb volt az éhgyomorra mért vércukorszint azoknál a résztvevőknél, akik szulforafánt szedtek, mely egy, a brokkoliban is megtalálható természetes vegyület.
Nagyobb javulást tapasztaltak a vércukorértékekben azoknál, akiknek:
- alacsonyabb volt a testtömeg-indexük (BMI),
- nem volt zsírmájuk,
- sem magas inzulinjuk,
- sem súlyos anyagcserezavaruk.
Még több életmódcikk itt: