Borhoz is korcsolyát!

Borhoz borkorcsolya dukál! Ha már egyszer belekezdtünk az italkorcsolyázásba, nem mehetünk el szó nélkül a legnépszerűbb magyar nedűkhöz illő rágcsálnivalók mellett sem.

Bor és párja

Kiváló alkalom a kulturált alkoholfogyasztásra egy borkóstoló, látogatás egy borbárban vagy a borok végiggondolt otthoni fogyasztása jó hangulat és barátok jelenlétében.

Ezeken az alkalmakon általában egy széles – a könnyű, száraz fehértől a vörösökön akár a desszertborokig terjedő – skála lelkiismeretes végigkóstolását szoktuk érteni Magyarországon, hála kivételes fajta- és termőterületi változatosságunknak: 22 eltérő adottságú és még számos szunnyadó borvidék csupán 93 000 négyzetkilométeren! Nem hiába mondják: magyar bor mindenkor.

Tekinthetjük ezen alkalmakat borkorcsolyázás szempontjából tipikusnak? Minden bizonnyal.

Borkóstolón alap, ha van sós és leveles süti, pogácsa, még alapabban kenyér, kiflikarika, sajtkocka, esetleg fogpiszkáló is. Innen a határ a csillagos ég a prémium borvacsorákig, ahol értelemszerűen a borkorcsolya fogalma is fine cuisine ételsor-kompozícióvá nemesedik és legalább olyan fontos, mint a hozzá/mellé/vele kínált nedű maga.

Fontos, hogy bármilyen borhoz akkor jó az étel, ha emeli karakterét, jobban érthetővé teszi ízvilágát, pestiesen: passzol. Ezért száraz fehérhez és nehéz vöröshöz, mézédes tokaji aszúhoz éppúgy más és más falat étel illik. A bor termőhelyéről származó ételek, alapanyagok előnyt élveznek.

Italkorcsolya, kísérők is jöhetnek! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek