Borbolya, a gyulladáscsökkentő bogyó: csodaszer a kertben!

Apró, pici, piros bogyók, melyek millió pozitív élettani hatással rendelkeznek. Nem, ez nem a goji, ez a borbolya!

Régen, nagyanyáink idejében sok helyen a falusi kertek dísze volt, és úgy hívták: közönséges mahónia, más néven borbolya. Te ismered? Nem elég, hogy gyönyörű, de bogyója egészséges is!

A borbolya, amit nagyanyáink még jól ismertek

A borbolya (Berberis) egy tövises cserje, mely Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika mérsékelt és szubtrópusi éghajlatain őshonos. Szépséges narancsága virágai vannak, amelyek többnyire fürtökbe rendeződnek. Bogyói kicsik, többféle színben is pompázhatnak, formájuk gömbalakú vagy hosszúkás. A népgyógyászatban a gyógynövény leveleit, a gyökérkérget és a termést is hasznosítják.

A borbolya élettani hatásai

  • a borbolya gazdag C-vitaminban
  • a benne található berberin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
  • meggátolja a fertőzések kialakulását, antibakteriális hatású
  • a sebfertőző baktériumokat is képes elpusztítani
  • fel tudja venni a harcot a hasmenéssel
  • bevethető a hüvelyi és a húgyúti fertőzésekkel szemben
  • görcsoldóként máj- és epebántalmak esetén is javallott
  • a benne lévő keserűanyagok az emésztésre vannak rendkívül kedvező hatással
  • étvágyjavító hatása is van

A borbolya fó termelője Irán, ahol legfőképp aszalt gyümölcsként árulják, vagy lekvárt készítenek belőle. Citrompótlóként is remek, olyannyira savanyú. Termése cukrot, almasavat, pektint is tartalmaz, jellemzően édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba és szörpökhöz használhatjuk fel. Hasonlít a kökényhez: ha bogyóját megcsípi a dér, már nem olyan savanyú, mint előtte.

Házi lekvárok és finomságok:

Figyelem: nagyobb mennyiségben nem javasolt a borbolya fogyasztása, mert görcsöket, vérnyomáscsökkenést és hányást okozhat. Akik szív- és érrendszeri vagy légzőszervi megbetegedésben szenvednek, kerüljék a borbolya mindennemű fogyasztását.

Forrásunk volt.


A kertünk további kincsei:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek