Ezekre figyelj oda, ha tartottad a böjtöt

Ha sikerült végigcsinálnod a 40 napos böjti időszakot, akkor érdemes odafigyelned pár dologra.

A böjti időszak a lemondásokról szól. Nem mindenki a húsról mond le, hanem valami olyan dologról, amit nagyon szeret. 40 nap hosszú idő, és egy ilyen kihívás után az ember gyakran nekiesik az ételeknek, melyet addig nem ehetett. Pedig nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, hiszen megterhelhetjük a gyomrunkat, és plusz kilókkal is gyarapodhatunk. Nézzük, mire figyeljünk oda, ha ezeket el szeretnénk kerülni.

Maradjanak a zöldségek

Ha tartottuk a böjtöt az elmúlt hetekben, akkor nagy valószínűséggel sok zöldséget fogyasztottunk. Ha többet, mint egyébként, akkor érdemes ezt a szokást megtartani, és ha sikerült új, zöldséges recepteket felfedeznünk, akkor azokat is rendszeressé tenni. A zöldségek fogyasztásának számtalan előnye van: alacsony energia- és szénhidráttartalmuknak köszönhetően alkalmasak arra, hogy növeljék az étel volumenét, emellett élelmirost-tartalmuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, és segíti bélflóránk egyensúlyát. 

Maradjanak húsmentes napok

A böjtnek köszönhetően megtapasztalhattuk, hogy hús nélkül is lehet finomakat enni. Heti 1-3 húsmentes nappal sokat tehetünk az egészségünkért, főleg, ha a kieső kalóriákat összetett szénhidrátokkal, sovány fehérjeforrásokkal pótoljuk.

Tartsunk mértéket

Sehova nem vezet, ha húsvétkor hatalmas habzsolásba kezdünk, majd egy trendi divatdiétába, hiába lesz ennek pár mínusz kiló az eredménye. A legjobb, ha tudatosan fogyasztunk az ünnepi időszak alatt, és nem kezdünk mértéktelen evésbe.

Csak aktívan

A mozgás is sokat segíthet abban, hogy visszaálljunk a helyes kerékvágásba. Teljesen mindegy, hogy futni megyünk, vagy csak sétálunk, az aktív életmód segít abban, hogy testileg és lelkileg is jól legyünk.


Még több a helyes táplálkozásról:

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek