Ilyen volt a vendéglátóhelyek nyitónapja Olaszországban

Hétfőn kinyitottak az éttermek és kávéházak Olaszországban, az emberek pedig azonnal megrohamozták a vendéglátóhelyeket.

Újra megnyitottak Olaszországban a bárok, a presszók és az éttermek teraszai is, február 1-je volt ugyanis három hónap után az első olyan nap, melyen hivatalosan is enyhítette az olasz kormány az eddig érvényben lévő korlátozásokat. Az enyhítések első napján nemcsak az éttermek üzemeltek telt házzal, de a múzeumok előtt is tömött sorok álltak, a vendéglátóipar és a kulturális szektor pedig további enyhítéseket követel.

Ilyen lehet most a hangulat az éttermekben, csak maszkkal, a felvétel Rómában készült még 2018-ban (Getty)

A korlátozások feloldása csaknem 48 millió olasz embert érint. A forgalmas nyitónapot a napsütés is segítette, a jó időben azonnal megteltek a szabadtéri teraszok, egyelőre kizárólag helyiekkel.

Teljesen más a pultnál beszélgetve, vagy ülve fogyasztani a csésze kávét, mint ahogyan eddig tettük, műanyag pohárban az utcán állva

- mondta a Santa Maria Maggiore-bazilika melletti presszó vendége az MTI-nek.

A belváros éttermesei szerint azonban turisták nélkül nem érdemes kinyitni, ezt bizonyítja, hogy a Navona-téren sorakozó asztalok továbbra is üresek maradtak.

Nem felhúzott rolót, hanem vendéget akarunk!

- hangoztatták, bejelentve, hogy csatlakoznak a következő napokra meghirdetett adósztrájkhoz.

Olasz étterem, Campania régió, 2021. január 16. (Getty/Salvatore Laporta)

Húsz tartományból tizenötben nyitottak újra a vendéglátóegységek. A nyitás reggel öttől este hat óráig engedélyezett, utána este tízig elvitelre dolgozhatnak. Majdnem 300 ezer bár, kávéház, étterem nyitott meg ismét, ami a vendéglátásban dolgozó üzlethelyiségek nyolcvanegy százalékának felel meg. A legtöbb, 51 ezer, Lombardia tartományban lépett munkába, Lazióban pedig 33 ezer bár és étterem működik ismét.

Milánóban más a helyzet, ott több vendéglő zárva maradt, hangoztatva, hogy a forgalmuk hatvanöt százalékát este termelik, a napközbeni nyitvatartási nem segít rajtuk. Velencében zárva maradtak a történelmi kávéházak, közöttük a Florian is, amely inkább megvárja a turisták érkezését.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszországi vendéglátás forgalma tavaly negyvennyolc százalékkal esett vissza, ami közel 41 milliárd euró elveszítését jelenti. A kereskedelmi központok eladása harminc százalékkal esett vissza. A vendéglátásban és kereskedelemben dolgozók több mint három százaléka veszítette el munkáját, de az elbocsátások már lassan egy éve be vannak fagyasztva.

Az egészségügyi miniszter óvatosságra intett, hangsúlyozva, hogy az enyhítés nem azt jelenti, hogy "mindenki azt csinál, amit akar". Kéthetente, a járványadatok alakulása szerint szigoríthatnak ismét, vagy oldhatják tovább az intézkedéseket.


Mi történik most a vendéglátásban? Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek