Gerendai Károlyék ezekkel az intézkedésekkel mentenék meg az éttermeket

Ismert vendéglátósok fogtak össze a magyar éttermek megmentésének érdekében. Gerendai Károly és a szakma ismert arcai egy javaslatcsomagban gyűjtötték össze, hogyan lehetne segíteni a hazai vendéglátósokon.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület a 24.hu-hoz juttatta el azt a javaslatcsomagot, melyben a szervezet ismert vendéglátósai, többek között Gerendai Károly, Vomberg Frigyes és Andrusch Péter is arról értekeznek, hogyan lehetne megmenteni és segíteni a járványügyi korlátozások miatt egyre nagyobb bajba kerülő vendéglátóhelyeket.

A vendéglátás súlyos helyzetbe került. Tömegesen szűntek és szűnnek meg munkahelyek éttermekben, szállodákban, turisztikában. Sokan végleg elhagyják a pályát, csődhullám van folyamatban

– írja az egyesület javaslatcsomagjának első soraiban. A szervezet szerint ilyenkor különösen szerencsétlen helyzet, ha csak egy szűk kör számára nyílnak meg pályázatok, ez ugyanis belső feszültséget generál és megosztottsághoz vezet a szakmán belül.

A levélben leírtak szerint

nagy szükség van az ágazat életben tartását célzó hatékony és átfogó programra. Ez közös ügy – és nem csak a vendéglátóiparé. Érinti a beszállítókat, termelőket, a vendégeket, az egész társadalmat.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület javaslatcsomagjában az alábbi ötletek szerepelnek:

  • a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása
  • a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig
  • a bértámogatás mértékének 75 százalékra emelése
  • a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre
  • a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is
  • legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével.

Néhány nappal ezelőtt írtunk róla, mit gondol a vendéglátóhelyek zárvatartásáról Gerendai Károly. A Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa azt mondta, nem vezetne sok jóra sem üzleti, sem pedig járványügyi szempontból, ha az éttermek a tiltás ellenére nyitnának ki (jelenleg a hatóságok fél éves bezárással és a vendégekre kiszabott büntetéssel sújthatják ezeket a helyeket). Véleménye szerint azonban megfelelő szabályozások és biztonsági intézkedések betartása mellett az éttermek nyitvatartása semmivel sem jelentene nagyobb járványügyi kockázatot, mint például a bevásárlóközpontok vagy áruházak jelenlegi működése.

A javaslatcsomag aláírói:

Aláírók Andrusch Péter (Alabárdos étterem), Ádám Csaba (Olimpia étterem), Auguszt Arató Auguszta (Auguszt Pavilon), Auguszt Arató Flóra (Belvárosi Auguszt), Auguszt Olga, Bernát Dániel (Szaletly/ volt Rézkakas), Fülepi Kálmán (Kami kisvendéglője), Gerendai Károly, Haris Gergely (Haris Park), Huszár Krisztián (vietnamigulyas.hu), Juhász Gábor (Promontor/Castan Group), Kálmán Zoltán (Jardinette), Kerekes Sándor (Gléda étterem), Kovács László (elnök, Magyar Vendéglátók Ipartesülete), Mogyorósi Gábor (vietnamigulyas.hu), Molnár Tamás (elnök, MGE), Palotai Csaba (munkanélkülivé vált szakács), Szabó Dániel (Szaletly), Szalontay Tamás (Szaletly), Takács Lajos (Paulaner söröző), Vajda Pierre (szakíró), Vomberg Frigyes


Mi történik a vendéglátásban? Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek