10 közönségkedvenc, amit meg KELL kóstolnod idén a Balatonon

Örömteli, hogy a Balaton gasztronómiája ma már ott tart, hogy nemhogy vadászni kell az értékelhető éttermeket, de már parázs viták bontakozhatnak ki, hogy egy adott hely vonzáskörzetében egy igazán jó pizzabárt, felturbózott strandbüfét vagy gourmet éttermet válasszunk. Vita helyett íme 10 vitathatatlanul jó étel a Balaton körül.

  • A Bitang Burger „egyszerű” sajtburgere 

A burgerforradalmon jóval túl vagyunk, a helyére került ez a műfaj is, és nem akar minden második vállalkozó „kézműves burgerezővel” nagyot kaszálni. Ezzel az áldásos folyamattal együtt valamelyest letisztult a pálya, és kitűnnek belőle azok a műhelyek, ahol tényleg a tökéletes hamburgereknek szenteli magát a csapat. Éppen erről vallanak az alsóörsi Bitangok is az ars poeticájukban: „Éttermünk nem gyorsétterem, minőségi alapanyagokkal dolgozunk, és mindent frissen készítünk.”

Egyszerűen hangzik, mégis vadásznunk kell az ilyen helyekre. Ajánlhatnánk szinte mindet a hét burgert/szendvicset kínáló étlapjukról, a Bitang Burgerben például a 150 grammos húspogácsát egy adag pulled porkkal fejelik meg. Mi mégis a sajtburgerüket emelnénk ki, mert egyszerűen zseniális, hogy ilyen attrakciót képesek okozni egy „sajtburesszel”. Természetesen a Bitang-szósz kerül bele. 

Bitang Burger, sajtburger / forrás

Bitang Burger 

Alsóörs, Endrődi Sándor u. 24/A 

  • Hideg kovászosuborka-leves a Casa Christában 

A Casa Christa a pandémia alatt nyitott meg egy óvatos soft openinggel, tavaly óta pedig valódi sikk eljutni erre a paradicsomi helyre. Pécsely felett járunk, és nem véletlenül nincsen utca és házszám, ez a béke és nyugalom szigete, saját birtokkal, egymástól távol eső, tökéletesen felszerelt lakokkal, amelyeket régi présházakból alakítottak át. A Michelin-csillagos éttermekben edződött séfpáros, Kovács Edit és Gerstmayer Benjámin haladó szellemű ínyenckonyhát visznek, és ne feledjük, hogy a Casa Christa étterme nyitva áll, nem csak a szállóvendégek előtt. A tejfölhabbal és sonkával tálalt, hűs kovászosuborka-leves a tavaly nyári siker után újra az étlapon. 

Hideg kovászosuborka-leves, Casa Christa / forrás

Casa Christa 

Balatonszőlős, Izabella út 

  • Tojásos nokedli ráolvadó Matuzsálem sajttal a Szőlősi Kocsmában 

Füred vonzáskörzetében rendhagyó módon még egy balatonszőlősi helyet ajánlunk. A  Szőlősi Kocsma persze nem egy kocsma, hanem egy kis ínyenc bázis, étterem, borbol – és persze életérzés. Már évek óta nyitva a hely, de a konyhája most erősebb, mint valaha, tavaly télen ugyanis leigazolták Krasznai Norbert séfet, aki korábban a Nagymező utcai Fleischer Restobarban és a Société Budapestben is főzött. Az új konyhafőnök nyárra bevezetett tojásos nokedlijének immár híre ment, a fantasztikusan lágy nokedlire szállingózó hóként olvad rá a Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúra svájci mintára készülő, hosszan érlelt, markáns ízű matuzsálem sajtja – és az ecetes saláta sem maradhat el mellőle. A Szőlősi Kocsmában Krasznai Norbert keze alatt a legegyszerűbb borkísérők vagy a lecsó is igazi kulináris élményt nyújtanak. 

Tojásos nokedli, Szőlősi Kocsma / forrás

Szőlősi Kocsma 

Balatonszőlős, Fő utca 10. 

  • A Taco Truck burrito tálja

Egy büfékocsi is bekéredzkedik az északi part legjobbjai közé: a Taco Truck a bringások benzinkútja, egy nagyon helyes kis placc a mexikói ízeknek szentelve. Ha kikeverednénk egy kicsit a főtt kukorica, lángos, palacsinta Bermuda-háromszögből, valóban jólesnek a mexikói konyha üdítő ízei sok-sok zöldséggel és salsákkal. Idén már mexikói burgerrel is megfejelték a kínálatot, mi pedig csak azért ajánljuk a nacho chips-szel kísrt burrito bowlt, hogy ne kelljen igazságot tennünk a tacos-burrito-quesadilla tengelyen. Mindhárom mexikói klasszikusban remekelnek ugyanis!

Taco Truck, burrito tál / forrás

Taco Truck

Szigliget, Balatoni körút 11.

  • Sertéspörkölt kis piros fazékban a Vitorlás Bisztróban 

Hogyan is lehetne definiálni a keszthelyi Vitorlás Bisztrót? Hagyományos bisztrónak nem mondanánk, hiszen a strandon egy faházat kell keresnünk, ami előtt a szabad ég alatt falatozhatunk. Sokkal több mint strandbüfé vagy megszokott étkezde: kiváló konyhát visznek mindenfajta erőlködés nélkül. Nem akarnak kényszeresen csatlakozni a legújabb ételtrendekhez, viszont bátran étlapra tesznek zalai dödöllét pirított hagymával vagy lecsós csirkét puliszkával, és kis piros lábasban érkezik a gulyásleves, a halászlé és a sertéspörkölt is, amihez házi tarhonya jár.  

Vitorlás Bisztró, sertéspörkölt / forrás

Vitorlás Bisztró 

Keszthely, Városi Strand, Csík Ferenc sétány 3. 

  • Sós karamelles tarhonyapuding a Tiki Beach Bisztróban 

A Tiki évek az élmezőnyben szerepel az Év Balatoni Strandétele versenyeken, volt már az Év felfedezettje, és tarolt a kaporolajos-lazacos kovászosuborka-levesükkel és malacfül salátájával is. Az Orbán Zsuzsi és Juhász Attila alkotta házaspár (egyik) gyermeke, a Tiki szépen cseperedik: nem bizonyult egynyári mutatványnak a strandbisztrójuk. Egy laza, vidám hely zenével kísért estékkel, komolyan vett konyhával a zamárdi szabadstrandon. Az Tiki-strandételek mellett immár pizzákkal is várnak, és évek óta sláger náluk egy speciális desszert: tarhonyapuding sós karamell öntettel. Ha furcsának is hangzik, megkóstolva egyáltalán nem furcsa! 

Tiki Beach Bisztró 

Zamárdi, Margó Ede sétány 

  • Erdei rét pizza a Kis Nápolyban 

Forest meadow, vagyis Erdei rét néven fut ez a sárgára-földszínűre hangolt szépség Balatonszemes – és az egész környék – legjobb pizzériájában. A költői elnevezés lírai gondolatokat is takar, így szól a vallomás: „Erdő-mező, Játék az illatokkal. Ismeritek azt az érzést, amikor a zivatar túra közben feleleveníti az illatokat? Mi ezt az aromaközeget próbáltuk visszaadni a pizzán.” E néhány mondat hűen tükrözi a balatonszemesi Kis Nápoly hozzáállását a gasztronómiához: őrült maximalisták, akik egy olyan komfortételt is, mint a pizza, igazi gourmet hozzáállással közelítenek meg. Nápolyi pizza alert a déli parton. 

Kis Nápoly, Erdei rét pizza / forrás

Kis Nápoly 

Balatonszemes, Kikötő 

  • Marhakolbászos casarecce a Völgyhíd Konyhában 

A Völgyhíd stílusát és hitvallását hűen tükrözi, hogy némileg kiesik a balatoni fősodorból, de a konyha nívója nagyon  is indokolja a figyelmet. Kávézót, street foodost és éttermet is visznek a rendhagyó panorámával bíró helyszínen, a Kőröshegyi völgyhíd alatt. Pillók Attila séf érdemei elvitathatatlanok, de ironikus módon mégis egy puritán előétel kapcsán hallottuk először a Völgyhíd méltatását: Horváth Péter szóládi pék kovászos kenyerét Maldon-sós vajjal teszik úgy az asztalra, hogy a vendég abba sem akarja hagyni. Mi most azonban egy olasz komfortételt ajánlunk tőlük, jelezve, hogy ilyen az, ha egy átlagosnak tűnő étel átlagon felüli elbánásban részesül. Casarecce, marhakolbász, paradicsom néven találjátok meg az étlapon. 

Völgyhíd Konyha & Rét, casarecce / forrás

Völgyhíd Konyha & Rét 

Kőröshegy 

  • A Port mákos gubája 

A déli part egyik remek konyháját viszik a szálláshelyként és étteremként is funkcionáló Portban, ahová természetesen nem csak szállóvendégeket várnak. A balatonmáriafürdői kikötőben pazar panoráma mellett élvezhetjük az ízeket a tehetséges séf, Berki Zsolt tolmácsolásában. Ha ránk hallgattok, a vadraguleves és a balatonfenyvesi Angus-steak után hagytok egy kis helyet egy desszertnek is, a mákos gubájuk ugyanis egy költemény. Nem a szottyos megszokott, hanem egy meringue-ekkel kirakott gyönyörű, játékos és nagyon finom alkotás. 

Port, mákos guba / forrás

Port Étterem és Panzió 

Balatonmáriafürdő, Bernáth Aurél sétány 

  • Sertésdagadó, kelchips, kaporhab a Lokal 47-ben 

Csillag Richárd munkásságára kiemelten érdemes odafigyelni. Az egykori Bocuse d’Or commis Kéthelyen, a Kristinus Borbirtokon valósítja meg azt, amiről egy ideális világban a vendéglátásnak és étkezésnek szólnia kellene: helyben megtermő, nagy gondossággal előállított élelmiszerekből alkot parádés fogásokat. Társa ebben Gelencsér Janka, akivel termelői piacot is szerveznek Nagykanizsán, egész pontosan 47 kilométerre a birtoktól, innen ered az étterem neve. A Lokal 47-ben minden étel egyfajta vallomás. Vallomás a birtokról, a környékről, a vidékről. A small plate koncepciójú étteremben a könnyed, közös falatozás élménye találkozik a fine dininggal, az étlap pedig organikusan együtt halad a természet adta finomságokkal, amelyből Csillag Richárd és csapata a legjobbat hozza ki. 

Lokál 47, sertésdagadó, kelchips, kaporhab / forrás

Lokál 47 Étterem és Borbár 

Kéthely, Hunyadi u. 99. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Vitorlás Bisztró


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...