Egyik nyári cikkünkben hat legendás helyet ajánlottunk, ahol jól elkészített hekket ehetünk, de természetesen jóval több remek halsütöde vár országszerte. Felmerülhet a kérdés, hogy mitől lehet jó vagy rossz ez az egyszerű büféétel?
A hekk elkészítésének is megvannak a maga típushibái
Az egyenesen kétségbeejtő, de sajnos rendre előfordul, hogy a fagyasztott állapotban Magyarországra érkező hal a sütés után a papírtálcán szervírozva is belül nyersnek vagy egyenesen fagyosnak bizonyul. A túl nagy darab halakkal szokott ez megtörténni, ebben a műfajban ideális a közepes méretű hal. További csalódásra adhat okot, ha a paprikás bunda túl van sütve, így túl kemény a bunda, vagy megkeseredik rajta a pirospaprika.
Még gyakoribb, hogy jól megszívja magát olajjal, így nem a finom fehér halhús dominál, hanem az elnehezített köntös.
Sok helyen kapjuk továbbá íztelenül ezt a halat, pedig egy jól eltalált paprikás, ropogós bundával igazán jóleső nyárias étel.
Lássuk a hekkezőket!
- Ilyen egy igazi partibusz: Dunaparty megálló
Nem minden a Római-part hekk-kérdésben: Újbudán, az albertfalvai Duna-parton is találunk igazi közönségkedvencet. Már messziről látni fogjuk, hogy jó helyen járunk, egy kiszuperált piros emeletes busz ugyanis maga a vendéglátóhely. Igazi kis kultúrkavalkád: a busz vélhetően Londonból, a hekk az Északi-tengerből, a vendégek legtöbbje pedig Tétényből, Budafokról, Újbudáról, Csepelről érkezik. A hekkhez itt kérhetünk rendhagyó módon tzatzikit és édesburgonyát is, de a lángos, töltött lángos, minilángos, édes lángos szekció is megér egy misét!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/c6/Vg/rTLc2QtiRptfiS71Wmz6mKOCXWixD6qOBDjdT85v.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9f6215b1ee3009c60f71fdbf11a7f686)
Budapest 1117, Hunyadi János út 162.
- Tisztelet a Római-partnak: Halterasz
A pesti ember hekkezőparadicsoma a III. kerületi Római-part, ez nem vitás. Itt már akkor virágzott a streetfood-élet, amikor még nem is ismertük a street food kifejezést. Ennek megfelelően sok a retró hely a Rómain, ahol tudvalevőleg nem mindig győz a minőség. A Halterasz azonban nem érdemtelenül viseli a 4,9-es Facebook-pontszámot és a 4,7-es Google-értékelést. Egy faburkolatú, méretes büfékocsi és körülötte a murvával leszórt, alacsony fakerítéssel körbekerített kis szabadtéri rész maga a Halterasz. A sörpadokon a hekken kívül további jóféle halakat fogyaszthatunk, pisztrángot, süllőt és keszeget is az édesvizekből. Bár Halterasz, házi kolbászt, bajor virslit, flekkent, csirkecombot is sütnek itt.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1n/US/k9d8zFYvC4TITkeVNmxJMKZs8mcw8xgqhokhChBQ.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=53091ffb6c1be7a0688dac2bca386e91)
Budapest III. kerület, Kossuth Lajos üdülőpart 131-133.
- Halörömök a győri Süllőházban
Egy fílinges amerikai filmben is el tudnánk képzelni ezt a helyszínt: a csupaablak kis csehó oldala kékre festve, retró fehér függönykékkel, színesen világító OPEN felirattal. Így is kell ezt csinálni: csak semmi cicoma, semmi sallang, a halakat viszont híresen jól készítik. Harcsa- és pontyhalászlevet is kérhetünk (belsőséggel), és a süllőn, pisztrángon, fogason, rántott pontypatkón és a többieken kívül ecetes halat is kérhetünk, a jó öreg pontyból. Nem sok helyen kapható! A hekknek is mesterei.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/0b/Tr/odqX34kcDs8mORvojXVUEWEw7pLfgWc0ucWsNKIr.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ba3df8d9838f3c2f39ead10abfc863fd)
Győr, Szent Imre út 107.
- A legendás diósdi halsütő
Mit is kell hozzáfűznünk ilyen név mellett? Akár a környéken van dolgunk, akár Balatonra vagy onnan hazafelé tartunk, íme, egy ugyancsak ajánlott kitérő. Bár kérhető tengeri apróhal (szintén remek!), süllő, pisztráng, afrikai harcsa is, egy igazi hekk-Mekkában járunk. Kíváncsiak lennénk a panírreceptjükre, ugyanis különösen ropogós és nem nehéz a hekk panírja, mindehhez jófej kiszolgálás társul. Minden település és fővárosi kerület elbírna egy ilyen halsütőt!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Zg/kq/SsA9P3sWbMYJ3KVC6WIqNw3ylsy4AuQgvykxoPRI.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=df6086a31e6038d5071b2d010458d982)
Diósd, Balatoni út 8.
- A legjobb panír díjat megnyerte: Adri Büfé
Saját weboldala, Facebook-oldala vagy Instagramja sincsen az esztergomi Adri Büfének, pontosabban létrehoztak neki egy oldalt, de nem vendéglátóhelyként, hanem személyként, így tehát ismerősnek jelölni lehet. A halkedvelők körében márpedig híre van Adri büféjének, mi pedig már ennyiből láthatjuk, hogy ez nem egy felhype-olt marketinglufi. Sokan életük legjobb hekkjét vélik itt felfedezni, a panír rendhagyó módon nem paprikás (szezámmagos-mézes, sörös-köményes), külön említást érdemel a káposztasaláta. 100% retró hely, ahol kutyussal és papagájokkal is várnak, kint pedig bőven van asztal leülni a napernyők alá, és élvezni a nem mindennapi környezetet.
Esztergom, Visegrádi út 250.
- Mesehelyen remek hekk: Malomvölgy Büfé
A Malomvölgy Büfét akkor is érdemes felkeresnünk, ha nem a Nagy-Gerecsén túrázunk vagy az Agostyáni Arborétumban kirándulunk. Tardoson járva egyébként is elgondolkodik a városi ember, hogy miért nem egy ilyen meseszép helyen is lakik? A település melletti büfét a minden közhely nélkül festői Malomvölgyben találjuk, a frissen sült ételt pedig a kis büféfaház melletti fapadokon falatozhatjuk el. Specialitásuk a hekk kovászos uborkával, jó étvágyat!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/4X/up/VWhO65rG8TgM6eB5iI74BQ49VOmnN6eZBu6kQNNq.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=4cc2306e4389011af1598908af8953d1)
Tardos, Malomvölgy
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Dunaparty megálló
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: