Íme a sajt, amit Amerikában betiltottak, itthon viszont kapható

Igazi ínyencségnek számít Európában az a francia sajt, amit Amerikában már rég betiltottak.

A sajt szerelmesei kétségtelenül tudják, hogy Franciaország a világ (egyik) legjobb és legváltozatosabb sajtjait állítja elő. Ám az egyik jellegzetes fajtát törvény tiltja Amerikában. Ez nem más, mint a francia klasszikus Burgundiából, az Époisses. A döntés a sajt feldolgozási módszere miatt született – írja az Agroinform oldala.

Íme a sajt, amit Amerikában betiltottak, itthon viszont kapható

Nyers, pasztőrözetlen tejből készül

Az Époisses elnevezést egy Burgundia tartományban található faluról kapta. Az említett sajtkülönlegesség pasztőrözetlen tehéntejből készül, állaga puha, pudingos, krémes. Színe narancssárga, íze pedig kissé csípős.

Általában 42 napig szokták érlelni.

Pasztőrözetlen tehéntejből készül az Époisses 

Listeria és az E. coli. lehet benne

A sajtban kifejezetten egészséges baktériumok találhatók meg, azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration, röviden FDA vagy USFDA) szerint némelyikük életveszélyes is lehet.

Emiatt az FDA rendkívül szigorú szabályokat ír elő a nem pasztőrözött tejből előállított sajtok értékesítésére, valamint a 60 napnál rövidebb ideig érlelt sajtok behozatala is be van tiltva. Miért? Mert, ha nem érlelik a sajtot, akkor nem képződnek benne olyan anyagok, amelyek képesek lennének meggátolni a káros baktériumok kifejlődését.

Ám, mint említettük, az Époisses sajtot 60 napnál rövidebb ideig érlelik, így előfordulhatnak benne olyan kórokozók, mint a Listeria vagy az E. coli. Az Époisses egyébként már Franciaországban sem túl elterjedt, részben az említett veszélyek miatt.

Forrásunk volt.


További érdekességek várnak:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Téli orjaleves lassú tűzön főzve

Ez az orjaleves igazi időutazás a nagymama konyhájába: lassan fő, csontból, zöldségből és szeretetből. Aranyló, telt ízű leves, amit disznóvágáskor vagy vasárnapi ebédre is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nosalty-kvíz: Hány mérgező gombát ismersz fel a képekről?

Amíg tart a gombaszezon, és az erdőt járjuk, addig szinte biztosan lépten-nyomon mi is belebotlunk az erdő apró lakóiba. Igen ám, de érdemes körültekintően közeledni feléjük, ugyanis nem mindegyik híres jószándékáról. Most olyan gombákat kell felismernetek képekről, melyek hazánkban is megteremnek, azonban mérgező hatásuk miatt tilos a fogyasztásuk.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...