Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.

Az éjszaka közepén felriadni álmunkból bizony nem éppen kellemes érzés. Ilyenkor sokszor elfogják az embert a rossz gondolatok, melyektől aztán sokkal nehezebb visszaaludni. A jelenségről nemrég a HullLive nevű oldal írt, Greg Murray, pszichológus és kutató szerint az álomból való felriadás hátterében belső óránk és szorongásaink állhatnak.

A szorongások éjjel jobban felerősödhetnek, testünk ráadásul éppen éjjel 3-4 óra környékén ér egyfajta fordulóponthoz: ilyenkor kezd el emelkedni a testhőmérséklet, csúcspontjára ér az alvási ciklust irányító melatonin nevű hormon szintje, ezzel párhuzamosan pedig a stresszhormon (kortizol) szintje is elkezd nőni.

A szakértő szerint egyébként többször is felkelünk éjszakánként, normális alvás és kevés stresszel járó életvitel esetén azonban erre nem is emlékszünk reggel. Ha viszont életünkben folyamatosan jelen van a stressz, sajnos nagyobb eséllyel fordul elő velünk, hogy nemcsak hogy felriadunk, de még emlékszünk is rá reggel.

Murray szerint ilyenkor teljesen normális reakció, hogy az életünkben jelenlévő problémákon kezdünk el aggódni. A vírushelyzetben például sokkal több embernél kezdtek elő-előfordulni a kellemetlen felriadások. A HullLive szerint, ha ez a viselkedésforma sokszor jelentkezik, és életünk mindennapi részévé válik, érdemes vele orvoshoz fordulni, az felriadással járó álmatlanság hosszú távon ugyanis összeköthető a depresszió kialakulásával is.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek