3 alapanyag, amit télen is termeszthetsz a lakásodban

Nem kell lemondanod télen sem az otthon termesztett alapanyagokról, hiszen van pár zöldség és gyümölcs, aminek egy részét át tudod teleltetni a lakásodban, így a hideg évszakok alatt frissen termett finomságaid lehetnek otthon.

Az otthon megtermesztett gyümölcsnél és zöldségnél nincs finomabb, nemde? Szerencsére manapság egyre többen kísérleteznek otthon megtermeszteni az alapanyagokat maguknak, azonban a hideg idő beköszöntével erről le kell mondaniuk. Pedig ennek nem kell így lennie, hiszen vannak olyan növények, amik télen, a lakás ablakpárkányán vagy az ablak közelében is megteremnek.

Fűszerek

A fűszernövények például tipikusan olyan növények, amik a lakásban is jól érzik magukat. Persze nem mindegyiket érdemes bevinni, az olyan egynyárikkal, mint a kapor, a borágó, a turbolya, nem érdemes foglalkozni.

Azonban a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling vagy metélőhagyma, a petrezselyem, a koriander és az oregánó télen is életben tarthatók.

Fontos azonban, hogy a fűszernövények nagy fényigényűek, illetve a száraz, meleg levegő miatt lehetséges, hogy hamarabb kiszáradnak, mint amit megszokhattál, így többször kell majd locsolnod.

3 alapanyag, amit télen is termeszthetsz a lakásodban

Koktélparadicsom

Bizony, a friss paradicsomról sem kell lemondanod a télen, bár szükséged lesz mesterséges fényre. Összesen 16 órára van szükségük naponta, és éjjel legalább 16 fokos, nappal pedig 23-26 fűtött helyiségben kell tartanod őket. Ha belevágnál a paradicsomtermesztésbe, akkor érdemes lehet chilipaprikákat is ültetned, hiszen ugyanolyan környezetet szeretnek, mint a koktélparadicsom.

A paradicsomról sem kell lemondanunk télen

Csírák

A csírákat a legkönnyebb lakásban növeszteni, hiszen egyszerűen elkészíthetjük a csíráztató készüléket sajátkezüleg.

Ne ijedj meg ettől, hiszen gyerekkorodban már biztosan csíráztattál környezetismeret órán.

Mosd meg a magokat, tedd befőttes üvegbe, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Hagyd őket ázni, közben gumizd a gézlapot az üveg szájára, majd öntsd ki a vizet a gézzel fedett üvegből. Végül tedd az üveget meleg, de ne napos helyre.  2-3 naponta érdemes kézmeleg vízzel átöblíteni a magokat, majd kb. ugyanennyi idő alatt a legtöbb zöldség magja ehető csíraformát is ölt.

A csírákkal lesz a legegyszerűbb dolgod

Forrásunk volt.


Még több kert:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...