Alacsony nátriumtartalmú sajtok, amelyeket a dietetikusok is ajánlanak

Az egészségünk szempontjából a sajtoknak nem mindig pozitív a megítélése: emésztési problémákat okozhatnak, magas lehet a nátrium- és telítettzsír-tartalmuk, sőt az étrendikoleszterin-tartalmuk is. De lehet, hogy csak meg kell ismernünk a legegészségesebb típusokat, például azokat, amelyekben kevés nátrium található.

Tény, hogy a nátrium létfontosságú ásványi anyag, ami elősegíti a megfelelő hidratációt, a folyadékegyensúlyt, valamint az izmok és az idegek működését. Ugyanakkor túlzott fogyasztása egészségügyi kockázatokat hordozhat, például magas vérnyomást eredményezhet, ami a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

Sajtok
Alacsony nátriumtartalmú sajtok, amelyeket a dietetikusok is ajánlanak

Ugyanakkor a sajt számos előnyös tápanyagot is kínál a szervezet számára. A tejtermékek, beleértve a sajtot is, különösen gazdagok kalciumban, ami a csontok és a fogak egészségének megőrzéséről ismert. De ez az ásványi anyag létfontosságú szerepet játszik a véralvadásban, az idegi ingerületátvitelben és az izomműködésben is.

Emellett jelentős mennyiségű fehérje is található a sajtokban, ami segíti a test szöveteinek növekedésében, fejlődésében és regenerálódásában.

Továbbá remek B12-vitamin-forrás is, így támogatja az energiatermelést és a vörösvértestek képződését. Ezen kívül található még benne foszfor, cink, A-vitamin és némelyikben nem kevés probiotikum is, amelyek együtt segítik a csontok, az immunrendszer, a látás, a sejtek és a bélrendszer egészségét.

Nem érdemes tehát ezt az alapanyagot teljesen kizárni az étrendünkből – illetve talán lehetetlen is lenne, hiszen annyira finom. Amit viszont megtehetünk, hogy olyan típusokat építünk be az étrendünkbe, amelyeknek alacsony a nátriumtartalma – és ezeket fogyasztva is odafigyelünk a mértéktartásra.

Kattints a galériára, és tudd meg, mely sajtoknak van alacsony nátriumtartalma!

Kecskesajtos-szőlős falatkák

Az őszi, szüreti időszakban leginkább csak folyékony formájában gondolunk a szőlőre, pedig a fürtös gyümölcsnek megannyi felhasználási módja van. Ez a pikk-pakk összedobható, ...

Házi mozzarella

Csupán három hozzávaló szükséges az ízletes házi mozzarella sajthoz: nyers tej, ecet és só. Ráadásul percek alatt elkészíthető és hihetetlenül finom is.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hortobágyi kolbászos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételspecialitás, amit pörkölttel szoktak tölteni, na most én kolbászos töltelékkel készítettem, ami igen ízletes lett, az egyébként is finom ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...