Az aktív széntől fekete lesz az étel, de jó ez nekünk?

Egy ideje már nemcsak a szépia tintájával festik az ételeket, hanem az úgynevezett aktív szén is beszállt a gasztronómiába. De miért aktív, van-e egyéb élettani hatása az intenzív, de természetes festőhatása mellett, és egyáltalán ízt ad-e az ételekhez, italokhoz?

Fekete fagylaltos tölcsér, smoothie, dzsúsz, gofri, burgerbuci, macaron… tudnánk még folytatni a sort a fekete ételekkel és italokkal, melyek az elmúlt pár évben meg-megjelentek akár az egészségtudatosabb helyeken, akár a fine dining világában. Kókusszénként hivatkoznak rá, a pasztell szürkétől a korom feketéig terjed a skála, és van aki kifejezetten vonzódik hozzájuk, mások pedig furcsállják őket, de azért egyszer rápróbálnak a fekete, aktív szénnel készülő finomságokra. Ötletes és lelkes szervezésben Magyarországról indult el például a Black Food Festival kezdeményezés is, ami két év alatt csaknem 20 városba jutott el. Az utazó gasztrofesztiválon bőven voltak aktív szénnel készülő édességek, burgerek, italok, különlegességek és a közönség rajongott az ötletért.

Igazán különleges fogásokat eredményez egy kis aktív szén

Miért aktív az a szén?

Szép szép, hogy dobálózunk a terminussal, de valójában mit is jelent ez az aktív szó, mi lenne, ha éppen passzív lenne ez az anyag?

A szén (gasztronómiában a kókuszdió héjából készült anyagot használják) egy speciális hőkezelés során olyan gázoknak van kitéve, melyek aktiválják azt, vagyis segítik, hogy az egészen nagy fajlagos felülettel rendelkező anyag könnyedén kötődjön mindennel, amivel találkozik.

Értsük ezt az ártó molekulákra, baktériumokra is. Nem véletlen, hogy a gyógyszeriparban és ivóvíztisztításban is nagy szerepe van, sőt, a kozmetikaipar is előszeretettel használja.

Mire jó, miért hasznos?

Gyakran mondjuk, hogy a széntabletta „megfog”. Valójában a vírusos vagy baktérium okozta gyomorrontást, ételmérgezést nagyon jól kezeli, hiszen az említett gyors és hatékony kötődés magához vonzza ezeket az ártalmas baktériumokat. Végez a toxinokkal, a puffadást is mérsékli, a savasodást is redukálja. Az 1800-as évek elején Pierre-Fleurus Touéry vegyész és akademikus úgy bizonyította az aktív szén áldásos, mi több, életmentő hatását, hogy kollégái szeme láttára erős mérget, sztrichnint (ami a farkasmaszlag és az ignácbab magjában is megtalálható) nyelt, halálos dózisban, de aktív szenet vett be, hatását mérsékelte és kvázi semlegesítette, és túlélte a veszélyes kísérletet.

Az aktív szént használják a gyógyszeriparban és ivóvíztisztításban is

Miért használják a gasztronómiában?

Legyünk őszinték, leginkább a vizuálisan meglepő természetes festék mivolta miatt, mintsem a detoxikáló hatása miatt. Egészségtudatos ételbárok, kávézók gyakran teszik dzsúszaikba, smoothie-kba, pohárkrémekbe, ezzel detoxhatást ígérve, de valójában, ha nincs vész, jól működik a mikrobiomunk, rendben van az emésztésünk, nem fogja kihajtani belőlünk a nemlétező „gonoszt”. Nagy mennyiségű fogyasztása csak kedvtelésből, egészségügyi panaszok nélkül nem igazán ajánlott, de a festett, gyönyörű fekete italokat és ételeket bátran elfogyaszthatjuk, kárt nem okozunk vele.

A vendéglátóhelyek szívesen teszik az italokba is

Ha pedig különleges ízt várnánk, akkor csalódást kell okoznunk: hiába van a kókusz a képletben, csupán a dió héjáról van szó, nem a gyümölcshúsról, így a kókuszízzel nem kell számolni. Az aktív szén klasszul színez, de teljesen íztelen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több izgalmas alapanyagot:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek