Ajakbalzsam házilag

Miért költenénk drága hidratálókra, ha mi magunk is elkészíthetjük otthon a saját kezünkkel? Ráadásul egyszerűbb, mint gondolnánk, és biztosan tudjuk, mi van benne!

Ajkaink hidratálása nemcsak a téli hónapokban fontos, a szél vagy a hőség is igénybe veheti bőrünket. Az ajkakon a legvékonyabb a bőrréteg, ezért erre a területre kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Cikkünkben tippet adunk arra, hogyan készíthetünk otthon saját ajakbalzsamot, ami nemcsak pofonegyszerű, gyors, hanem jóval olcsóbb is, mintha a boltban található, ismeretlen összetevőktől hemzsegő ajakbalzsamokat választanánk.

A shea vaj

Többféle alapot választhatunk, van aki a vazelinra esküszik, de mivel ez kőolajszármazék, ezért én inkább kerülöm. Sokkal jobb választás a shea-vaj, ami egy közepesen kemény, sárgásfehér színű növényi zsiradék, amely egy Közép-Afrikában őshonos fa terméséből készül. A shea-vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. A shea-vaj legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsavtartalma mellett sok A-, E- és F-vitamint tartalmaz. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, de egy év után is csak vitamintartalma kezd lassan csökkenni. Shea vajat 100 ml-es kiszerelésben kb. 1500 ft-ért tudunk beszerezni a drogériákban illetve nagyobb gyógyszertárakban.

Az ajakbalzsam elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál shea-vaj
  • 1 evőkanál kakaóvaj
  • 1 evőkanál méhviasz
  • 1 teáskanál mandulaolaj

Gőz felett melegítsük fel a méhviaszt és adjuk hozzá a kakaó- és shea-vajat, majd a mandulaolajat. Addig kavarjuk, amíg a hozzávalók egyneműek nem lesznek. Ha színezni szeretnénk, akkor tegyünk bele egy keveset megmaradt rúzsunkból vagy természetes színezéket. Amennyiben illatos balzsamot készítenénk, abban az esetben adjunk hozzá narancs- vagy rózsaolajat. Ha tökéletesen sima és egységes masszát kaptunk, tegyük kis fém tégelyekbe vagy már elhasznált ajakápoló dobozába, amit előtte természetesen jól kitisztítottunk. Ma már a hobbyboltokban elérhetőek a klasszikus rúzs formájú, átlátszó műanyag tégelyek is. Ezt később még egyedi matricákkal, feliratokkal is dekorálhatjuk, így könnyen egyedi és személyre szabott ajándékokat is készíthetünk!

3 természetes csodaszer cserepes ajkakra >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?