Tippek, ha ÁFONYÁT termesztenél a kertedben

A világ egyik legegészségesebb és legfinomabb gyümölcse az áfonya. Mivel aranyárban mérik, érdemes lehet megpróbálkozni az otthoni termesztéssel, lássunk pár tippet!

Az áfonya talán az egyik legfinomabb (és sajnos legdrágább) gyümölcs, amit manapság télen-nyáron megvehetünk. Többek között Észak-Amerikában őshonos növény, mintegy 200 faja ismert. Nálunk a magashegyi fenyőerdők őshonos aljnövénye a piros bogyót érlelő, örökzöld (Vaccinium vitis-idaea) és a fekete bogyójú, lombhullató (V. myrtillus) áfonya – írja Bálint Gazda oldala.

Az áfonya akár otthon is megteremhet

ÉLETTANI HATÁSAI:

  • mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben található
  • az indiánok az áfonya pektinben gazdag rostjaita hasmenés és a székrekedésellen is használták
  • a tanninok csökkentik az emésztőrendszer gyulladását
  • az antioxidánsok vérben valófokozott jelenléte csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát
  • áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) jeleit
  • a benne levő antociánok semlegesítik aszabad gyököket(ezek a pigmentek felelnek az áfonya intenzív kékeslila színéért: minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az abban lévő antocián-tartalom)
Imádni való bogyók!

Világszerte rohamosan terjed a magastörzsű áfonya (V. corymbosum) termesztése.

Lássuk a tudnivalókat!

  • a cserje 80-100 cm magasra nő meg, fehér virágait tavasszal nyitja
  • sötétkék bogyói júliustól szeptemberig, folyamatosan takaríthatók be
  • csak a savanyú, 4,2 – 5,2 pH értékű talajokon terem
  • szereti a sok napfényt, a hűvös, párás klímát és a tápdús, legalább 3% humuszt tartalmazó talajt, amiből nálunk igen kevés található
  • további nehézség, hogy öntözni csak lágy vízzel szabad

Átlagos körülmények között kívánunk áfonyát termelni?

Töltsünk meg egy nagyobbfajta cserepet, vagy műanyag zsákot savanyú tőzeg, érett marhatrágya és akác-fenyőavar keverékével, ebbe ültessük a faiskolából beszerzett csemetét, és öntözzük rendszeresen lágy vagy lágyított vízzel. 2-3 évi gondozás után már szüretelhető az áfonya.


Még több nyárias tartalom erre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.