Így főzz sonkát húsvétra!

Tudj meg mindent a sonkafőzésről: eláruljuk az elkészítés összes csínját-bínját. Kövesd a szabályokat, hogy tökéletes főtt sonka kerüljön az ünnepi asztalra!

Ha már beszereztük a kiváló alapanyagot, félig nyert ügyünk van, hisz a végeredmény ezen áll vagy bukik, na és persze azért az elkészítés lépéseinek sem árt kellő figyelmet szentelni.

Időzítés

Minimum 1 nappal tálalás előtt, vagyis húsvét vasárnapja előtt főzzük meg a sonkát, hogy szépen szeletelhető legyen. Sokkal előbb nem érdemes nekiállni a főzésnek, mert húsvét előtt úgysem csemegézünk belőle, így pedig szerencsésebb, ha tovább eláll majd az ünnepek után.

Előkészítés

A hagyományos füstölésű sonkát langyos vízben mossuk le, majd áztassuk hideg vízben – a sósságától függően 12–24 órán át, hogy veszítsen kicsit a sótartalmából. Néhányszor le is cserélhetjük az áztatóvizet.

Főzés

  • Az áztatólevet mindig öntsük le a sonkáról, és tiszta, hideg vízben tegyük fel főni akkora fazékban, amiben kényelmesen elfér a sonka, és bőven ellepi a víz.

  • Fedő nélkül, lassan, kis lángon főzzük a sonkát, épp csak gyöngyözzön a víz.

  • A főzővizet tetszés szerint ízesíthetjük: klasszikusan egész borsszemek, vöröshagyma, fokhagyma és babérlevél kerül a sonka mellé. Ha extrább ízekre vágyunk, dobjunk a fazékba néhány szem szegfűborsot, borókabogyót és/vagy egy rozmaringágacskát is.

  • A főzési idő eltérhet a sonka fajtája, minősége szerint, általánosságban elmondhatjuk, hogy ahány kilós a sonkánk, annyi óra alatt puhul meg. Mindenképpen ellenőrizzük, mielőtt késznek nyilvánítanánk, hogy valóban megfőtt-e: hústű/villa beleszúrásával könnyedén meggyőződhetünk erről.

  • A főzővízben hagyjuk kihűlni a sonkát. Mielőtt kiemelnénk a léből, a tetején megdermedt zsírt kanállal szedjük le. A sonkát konyhai papírtörlővel szárítsuk le. Ha kötözött sonkát főzünk, a hálót csak a kihűlés után fejtsük le óvatosan.

Tipp

A sonka főzővizét semmi esetre se öntsük ki, sokféle ételt tehetünk ízletesebbé vele. Ha nem szeretnénk húsvét tájékán felhasználni, kisebb adagokban fagyasszuk le.

Tárolás

A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. Ha maradna sonka az ünnepek után, vágjuk kisebb darabokra és dugjuk a mélyhűtőbe, jó néhány hónapig eláll.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek