Így főzz sonkát húsvétra!

Tudj meg mindent a sonkafőzésről: eláruljuk az elkészítés összes csínját-bínját. Kövesd a szabályokat, hogy tökéletes főtt sonka kerüljön az ünnepi asztalra!

Ha már beszereztük a kiváló alapanyagot, félig nyert ügyünk van, hisz a végeredmény ezen áll vagy bukik, na és persze azért az elkészítés lépéseinek sem árt kellő figyelmet szentelni.

Időzítés

Minimum 1 nappal tálalás előtt, vagyis húsvét vasárnapja előtt főzzük meg a sonkát, hogy szépen szeletelhető legyen. Sokkal előbb nem érdemes nekiállni a főzésnek, mert húsvét előtt úgysem csemegézünk belőle, így pedig szerencsésebb, ha tovább eláll majd az ünnepek után.

Előkészítés

A hagyományos füstölésű sonkát langyos vízben mossuk le, majd áztassuk hideg vízben – a sósságától függően 12–24 órán át, hogy veszítsen kicsit a sótartalmából. Néhányszor le is cserélhetjük az áztatóvizet.

Főzés

  • Az áztatólevet mindig öntsük le a sonkáról, és tiszta, hideg vízben tegyük fel főni akkora fazékban, amiben kényelmesen elfér a sonka, és bőven ellepi a víz.

  • Fedő nélkül, lassan, kis lángon főzzük a sonkát, épp csak gyöngyözzön a víz.

  • A főzővizet tetszés szerint ízesíthetjük: klasszikusan egész borsszemek, vöröshagyma, fokhagyma és babérlevél kerül a sonka mellé. Ha extrább ízekre vágyunk, dobjunk a fazékba néhány szem szegfűborsot, borókabogyót és/vagy egy rozmaringágacskát is.

  • A főzési idő eltérhet a sonka fajtája, minősége szerint, általánosságban elmondhatjuk, hogy ahány kilós a sonkánk, annyi óra alatt puhul meg. Mindenképpen ellenőrizzük, mielőtt késznek nyilvánítanánk, hogy valóban megfőtt-e: hústű/villa beleszúrásával könnyedén meggyőződhetünk erről.

  • A főzővízben hagyjuk kihűlni a sonkát. Mielőtt kiemelnénk a léből, a tetején megdermedt zsírt kanállal szedjük le. A sonkát konyhai papírtörlővel szárítsuk le. Ha kötözött sonkát főzünk, a hálót csak a kihűlés után fejtsük le óvatosan.

Tipp

A sonka főzővizét semmi esetre se öntsük ki, sokféle ételt tehetünk ízletesebbé vele. Ha nem szeretnénk húsvét tájékán felhasználni, kisebb adagokban fagyasszuk le.

Tárolás

A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. Ha maradna sonka az ünnepek után, vágjuk kisebb darabokra és dugjuk a mélyhűtőbe, jó néhány hónapig eláll.

Hozzászólások (1)

koszider

Én szeretem a kövérebb húst, ezért inkább kötözött sonkát szoktam venni - bár az idén lebeszélt róla a hentesem azzal, hogy az igazi zsákbamacska. (Gyönyör? tarját és szívsonkát vettem - az egyik zsírosabb, a másik teljesen száraz és mindkett? hagyományos, hónapokig érlelt.) Na, visszatérve a kötözött sonkára. Mindig felbosszantom magam rajta, ha le akarom fejteni róla a hálót és az feltépkedi a húst és tiszta szaggatott lesz a külseje. Ezért rájöttem, hogy még a f?zés el?tt fel kell lazítani a halót: kézzel, fakanál nyelével igyekszem alányúlni és a beleragadt részeket elválasztani a sonkától. Ha ez sikerül, már a f?zés során se ragad bele, gusztán le lehet róla vágni. (Ez különösen a ma divatos, gumis állagú hálóval megy könnyen.)

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty