Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 jel, hogy egy rejtett nárcisztikus emberrel van dolgunk

Mi van akkor, ha a környezetünkben olyan nárcisztikus ember ólálkodik, akiről ezt nem lehet elsőre megmondani?

Mi a rejtett/ sértődékeny/hiperszenzitív nárcizmus?

Alapvetően grandiózus és rejtett nárcizmus létezik, melyek közül az első az, melyről többnyire a cikkek szólnak, és melyet meglehetősen jól ismerünk, ezért is könnyű felismerni.

Ezt láttad?

A svédek „rendet raknak” haláluk előtt, avagy így szabadulj meg életed feleslegessé vált tárgyaitól

De miért rejtett?

A rejtett nárcizmus némileg különbözik a grandiózustól, melyben jellemző az énközpontúság, a csodálatra való igény és az extrovertált, nyitott, kifele forduló  természet.
A rejtett nárcizmusban is hasonlóak a személyiségjegyek, viszont ők introvertáltak, azaz nem kifejezetten társasági emberek, sőt, visszahúzódók. Nem is tűnnek beképzeltnek, mint a grandiózus nárcisztikusok, ezért is marad az énközpontúság a személyiségfelépítés nevének megfelelően rejtett.

A rejtett nárcizmussal, megint csak ellentétben a grandiózussal, jellemző a szorongás, a depresszió és a szégyenérzet, különösen, ha stressz alatt van az illető. Emellett sokszor  megjelenik a haragtartás és a bizalmatlanság is. Dühük többnyire befelé fordul és nem az embertársaikon élik ki, kivéve, amikor mégis...Nem bírják a kritikát sem.

 1. Áldozatmentalitás: sokszor a sértett nárcisztikus úgy érzi, és kifejezésre is juttatja, hogy egy adott kapcsolatban mindig (!) ő a sértett fél, míg a másik felet ördögien gonosznak tünteti fel.
 2. Folyamatos negativitás: ez a tulajdonság sokszor nagyon fárasztja a sértett nárcisztikus környezetét – nem lehet neki olyat mondani, aminek hatására a dolgok pozitív oldalát is észrevenné.
 3. Sötét felhő: ez a jelenség elsősorban a szerelmi kapcsolatokban mutatkozik meg, és azzal jár, hogyha a nárcisztikus partnere hibát követ el a kapcsolatban, akkor azért a hibáért nincs megbocsátás, és mint egy sötét felhő, folyamatosan körbelengi a kapcsolatot. Ettől a partner úgy érzi, a „bűne” megbocsáthatatlan.

   

  Ezt láttad?

  Vajon, ha tükörbe nézünk, azt látjuk, amit más emberek látnak?

 4. Vitában nincsen kompromisszum: a vitákat a sértett nárcisztikus a végtelenségig tudja folytatni, mert számára nincs megoldás, ahogyan nincs megbocsátás sem. Hosszú ideig kibírják a vitát vagy veszekedést, mert bár szeretnék megoldani a problémákat, az engedékenység hiányzik belőlük.
 5. Csendes düh és agresszió: a rejtett nárcisztikus ember nagyon ritkán mutat közvetlen és egyértelmű agressziót, mégis a partnereiknek úgy tűnhet, mintha folyamatosan egy élesített bombával a kezükben járnának, mert sosem lehet tudni, hogy mitől és mikor fog mégiscsak robbanni. Általában azonban lehet tudni, hogy mi az, ami a dühöt kiváltja.

 6. Hűtlenséggel vádol: itt nem csak a szexuális hűtlenségről van szó, hanem a többi emberre fordított figyelemről is. A rejtett nárcisztikusnak rosszul esik, ha úgy érzi, hogy a partnere más emberekre is figyelmet fordít, ettől gyanakvóvá válik.
 7.  Nem figyel: a sértettségük, azaz a saját nézőpontjuk dominanciája az, ami miatt nehezebben tudnak figyelni konfliktushelyzetben szeretteikre. Sokszor látszólag egészen jó beszélgetőpartnerek, pedig a saját világukban elmerülve méláznak.
 8. Undor a partner barátaitól: ez a szerelmi kapcsolatokra jellemző. A rejtett nárcisztikus sérelme az, hogy a partnere más emberekre is figyelmet fordít. Ez rosszul esik neki, és azzal vádolja partnerét, hogy nem kezeli a megfelelő helyen a kapcsolatukat és, hogy más emberek fontosabbak neki nála. Szereti partnerét birtokolni.
 9. Nagyszabású tervek a változásra: a sértődékeny nárcisztikus a grandiózussal ellentétben sokszor felismeri, hogy valami nincs rendben az emberi kapcsolataival, és ilyenkor megpróbál változtatni. Ez persze, mivel az emberi kapcsolatok problémái személyiségfelépítésből származnak, nem könnyű, és főleg nem egyetlen nagyszabású változással megy végbe.

Fontos tudni, hogy a rejtett nárcizmus, ellentétben a grandiózussal, nem diagnosztizálható személyiségzavar, mert a diagnosztikai kritériumok a grandiózus nárcizmusra fókuszálnak. Így ez a személyiségstruktúra csupán jellegzetes tulajdonságok halmaza, amely egy jellegzetes világ- és énképből alakul ki.

Ezeket láttad?

via és via

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!