8 ok, ami miatt evés után is éhes maradsz

Ha éhes vagy, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy azonnal enned kéne, lehet, hogy más gond áll az érzés mögött.

Vacsoraután újabb utak vezetnek a konyhába, és egyszer csak megint ott találjuk magunkat a kamrapolc vagy a hűtő előtt ácsorogva, korgó gyomorral? Nem feltétlen a lakásba zártság idején volt gyakori jelenség, olyasmi ez, ami nemcsak Micimackóval, hanem minden halandóval megesik.

De miért is van ez?

A jelenség egyik, leglogikusabb oka az lehet, hogy nem volt elég tápláló a vacsora, ami után nem sokkal újra megkordult a gyomrunk. A tápláló ebben az esetben azt is jelenti, hogy laktató: lehet, hogy hat tányér nudlitól eleinte úgy érezzük, tele vagyunk, de egy óra múlva mégis megéhezünk. Azok a fogások, amikben kellő mennyiségű fehérje és rost van, sokkal laktatóbbak azoknál, amelyek zsírtól és szénhidráttól nehezek.

Tudtad?

A fehérje alapesetben hús, tojás vagy hal, esetleg tejtermék, a legjobb rostforrások pedig a zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek. Hogyha éhesek maradtunk egy-egy főétkezés után, legközelebb érdemes ezekből az alapanyagokból többet tenni a tányérra, és máris jobb lesz a végeredmény.

A jóllakottság érzésében fontos szerepet játszanak a gyomor falán található receptorok. Ezek arról adnak jelet az agynak, mennyire tágult ki a gyomrunk evés közben, tehát nem a minőségre, hanem a mennyiségre reagálnak. Ezért van az, hogyha rengeteg csipszet eszünk, lehet, hogy hirtelen úgy tűnik, tele vagyunk, egy óra múlva mégis éhesek leszünk, hiszen a rost- és fehérjeszegény ételt gyorsan megemésztette a gyomor.

via GIPHY

Ha mindig éhesnek érezzük magunkat evés után, nemcsak az ételek minőségén javíthatunk, de növelhetjük azoknak a hozzávalóknak a mennyiségét, amelyek alacsony kalóriatartalmúak. Jó trükk még a magas víztartalmú ételek fogyasztása, mint a levesek, zöldségek, gyümölcsök. Aki tud evés előtt, közben és után is igyon sok vizet, így hamarabb eltelítődik majd.

Figyelj oda

Nem az evés az egyetlen, amire a széteső figyelmünk és a túl sok bejövő inger miatt nem tudunk fókuszálni, de ez az egyik leggyakoribb. Evés közben telefont görgetünk, olvasunk, rohanunk egyik helyről a másikra, így fel sem fogjuk, hogy már ebédeltünk. Ilyenkor könnyen megeshet, hogy egy óra múlva már újra megéhezünk.

Lassan együnk!

Az előzőhöz kapcsolódik, mégis érdemes rá kitérni: sietünk, így sokkal gyorsabban eszünk, kevesebbet rágunk, hamarabb megéhezünk. Érdemes egyszer megszámolni, hányszor rágunk meg egy-egy falatot: szinte biztos, hogy nem több négy-öt harapásnál az átlag, pedig az ideális 30 körül lenne.

Stressz

A feszültség növeli a kortizolszintet, ezért éhesebbnek érezzük tőle magunkat. A stressz általánosan is csökkenthető, ha többet mozgunk, különösen, ha jógázunk, de érdemes kipróbálni a meditációt is.

Ezt olvastad már?

Ezért ne egyél este 6 után - több betegségtől is védhet a korai vacsora

Nagyon sok sport

Ha valaki extrém sokat és nagyon intenzíven sportol, meglehet, hogy gyakrabban éhezik meg, hiszen a mozgás felpörgeti az anyagcserét. Persze ilyenkor is érdemes a fentiek szellemében táplálkozni, és a hasznos kalóriák mennyiségét növelni.

Kialvatlanság

Ha nem alszunk eleget, nagyobb lesz az étvágyunk, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés a hormonok egyensúlyában is szerepet játszik, érdemes odafigyelni a korai lefekvésre, és minimum 7 órát aludni.

via GIPHY

Inzulinrezisztencia

A gyakori éhségrohamok mögött akár vércukoringadozás is állhat. Ha teljesen következetlen módon tör ránk a csillapíthatatlan étvágy, érdemes megnézetni, nincs-e mögötte IR vagy cukorbetegség.

Kiszáradás

Ha nem iszunk eleget, összetéveszthetjük az éhségérzetet a szomjúsággal. Egy pohár víz vagy egy tea után még mindig eldönthetjük, hogy az éhség valódi volt-e, vagy csak alulhidratáltak voltunk.

Unalom

Most, hogy mindenkinek kevesebb a programja és kikapcsolódási lehetősége, mint azelőtt, könnyen belecsúszhatunk az unaloműző rágcsálás csapdájába. Ezt elég felismerni, és tenni ellene, egy jó film, könyv, vagy egy nagy séta után lehet, hogy már el is múlik a téves riasztás.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek