Ezért ne egyél este 6 után - több betegségtől is védhet a korai vacsora

Már sokszor hallottuk, ha 6 után nem eszünk, az meglátszik az alakunkon is, egy új kutatás szerint pedig további jótékony hatása is lehet.

Néhány évvel ezelőtt hódított az az elv, amely szerint ha este 6 után nem eszünk, nem hízunk el - most újra előkerült, és úgy tűnik, van benne igazság.

Nem varázslat

Ahogy minden más diétás elméletnél, ebben az esetben sem mindegy, hogyan csináljuk és azt is felejtsük el, hogy a szabály követése mágikus eredményekhez vezet. Az a megszorítás, amely arra buzdít, hogy a napnak csupán 10 óráját használjuk étkezésre, késő este pedig már ne együnk semmit, úgy tűnik, nem csupán fogyás céljából lehet hasznos, de komoly egészségügyi előnyei is lehetnek.

Kutatás

Egy tanulmány szerint kapcsolat lehet a nőknél kialakuló szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása, valamint a késő esti étkezések között is. A tanulmány állatkísérletekre alapszik, amelyek egereket osztottak két csoportra. Mindkét csoport ugyanolyan típusú ételeket kapott, az egyik azonban a napnak tíz órájában ehetett, a másik csoport viszont bármikor.

Ezt olvastad már?

9 étel, ami nemcsak finom, de a bőrödet is kisimítja, mert kollagén van benne

10 órás időablak

Azok az egerek, akik bármikor ehettek, hiába volt ugyanannyi az összkalória bevitelük, mégis nagyobb eséllyel híztak el, alakult ki náluk 2-es típusú cukorbetegség és magasabb lett a koleszterin szintjük is. Akik csak egy tízórás időablakban ehettek, nem híztak el és nem lettek betegek.

Az emésztés is aluszik

A kutatás vezetője szerint a magyarázat az, hogy a bélrendszernek szüksége van pihenésre, regenerálódásra, amire a túlságosan kései étkezés miatt nincs lehetősége. A másik magyarázat a szervezet bioritmusának működésével magyarázza a jelenséget - eszerint az emésztés éjszaka, amikor alszunk, nem igazán hatékony. A nyálmirigyek kevesebb nyálat, a gyomor kevesebb savat termel, és ez logikus is, hiszen az ember hozzászokott a nappali evéshez. Mindebből következik az is, hogy nappal sokkal hatékonyabb az emésztésünk. A kutatás vezetője szerint ugyanakkor fontos az étkezések időpontjának rögzítése is, tehát a vacsorát nem elhagyni kell, csak korábbra időzíteni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek