7 tipp kezdő sütőknek, amit mindenképp fogadjatok meg

A finom sütik a megfelelő arányokon és a szabályok betartásán múlnak leginkább, ezt a tapasztaltabbak már jól tudják. Íme 7 tipp kezdő sütögetők számára!

Összegyűjtöttünk pár sütési tippet, amit érdemes lesz megszívlelned, ha finom sütemények készítésére adod a fejed. Elsőre talán egyértelműnek tűnnek, de épp ezért nem árt átmenni az okos trükkökön, hogy remek piték és torták szülessenek.

1. MINDIG OLVASD EL A RECEPTET

via GIPHY

Bármennyire is sietünk, hogy összedobjunk valamit a sütőben, és tíz perc alatt végezzünk a dolgunkkal, ha azt szeretnénk, hogy a vendégségbe érkező sós és édes süti kifogástalan legyen, ne térjünk el a recepttől. Alaposan olvassuk végig mi vár ránk, így a fejünkben is hamarabb összeáll a kép és azt is könnyen kideríthetjük, milyen eszközökre és alapanyagokra lesz pontosan szükségünk. Itt még lehetőségünk nyílik beszerezni, ha hiányzik valami!

2. MÉRJ LE MINDENT

Rend a lelke mindennek, a sütésnek pedig a mérés. Lehet, hogy a főzésnél az adagok tekintetében elegendő, ha az intuícióinkra hagyatkozunk, sőt, ha megérzésből fűszerezzük a fogásokat és gyakran kóstolunk, azzal még ízletesebb lesz az étel. A sütésnél viszont sokkal szerencsésebb, ha a liszt, cukor, sütőpor és társai grammra pontosan kimérve landolnak a keverőtálban. Használj konyhai mérleget!

3. ÜGYELJ A VAJ HŐMÉRSÉKLETÉRE

Vaj készítése otthon

Biztosan találunk min. 30 % zsírtartalmú termelői tejszínt, ami nem csak hogy olcsóbb, mint a bolti, de biztosan adalékmentes is. Ebből gyerekjáték a vajkészítés. Édes, krémes, ...

A vajjal könnyen meggyűlhet a bajunk, ha nem a receptnek megfelelő hőmérsékleten használjuk. A tortákhoz általában kissé melegített vajat használunk és minél lágyabb állapotra van szükség, míg a kekszek piték esetében hideg darabolt vajat használunk a kívánt eredmény érdekében. Gondoskodjunk róla előre, időben vegyük ki a hűtőből vagy épp ellenkezőleg, hűtsük be, hogy a többi hozzávalóval könnyen eldolgozhassuk.

4. SZITÁLJ

Könnyed és omlós tésztájú sütemények lebegnek a szemed előtt? Az egyik titok, hogy szuper sima tésztát kapj, ha a lisztet, és ha szükséges a receptedbe, a porcukrot, kakaót átszitálod. Csomómentes alapanyagokkal a tésztát is könnyebb lesz összeállítanod. Lehet, hogy a receptben nem szerepel, másokban követelmény, de nem ártasz vele sőt, ha minden esetben átszitálód az említett szilárd hozzávalókat.

5. JÓL DOLGOZD ÖSSZE A TÉSZTÁT

via GIPHY

Nagyon fontos, hogy megfelelően összedolgozd az alapanyagokat és elérd a kívánt állagot. Attól függ mit sütsz, a recept pontosan megmondja, mennyi keverés vagy dagasztás után áll készen a tésztád. Minél több lisztet használsz, annál keményebb lesz a süteményalapod. A piték esetében például gyorsan kell ügyködj, nehogy túlzottan megolvadjon a vaj, a kekszes sütik esetében is lazább tésztát kell kapj, amiben nem dolgozódnak el teljesen a vajdarabkák.

6. KEND KI A SÜTŐFORMÁT!

Ahhoz, hogy a várva várt sütinket, amivel annyit dolgoztunk, könnyedén kivegyük a formából vagy a tepsiből, feltétlenül ki kell kenni valamilyen zsiradékkal a formát. Olaj, vaj, liszt vagy sütőpapír, receptje válogatja mivel érjük el a megfelelő hatást, de könnyedén megkímélhetjük magunkat attól a bosszúságtól, amit az okoz, ha akár több órányi munkánk vész kárba.

7. HAGYD KIHŰLNI DÍSZÍTÉS ELŐTT

via GIPHY

Egy lépésre a finom falatoktól de a muffin vagy a csokitorta még egy kis díszítésért kiált? Bármennyire türelmetlenek legyünk is, ne essünk neki a dekorálásnak, mert a forró süteményen nehezen fogunk boldogulni és vagy megolvad a díszítés, vagy a friss tészta magába szívja majd. Hagyjunk egy kis időt, ezzel azon is segítünk, hogy a választott formából elővarázsoljuk a süteményünket.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...