7 tipp kezdő sütőknek, amit mindenképp fogadjatok meg

A finom sütik a megfelelő arányokon és a szabályok betartásán múlnak leginkább, ezt a tapasztaltabbak már jól tudják. Íme 7 tipp kezdő sütögetők számára!

Összegyűjtöttünk pár sütési tippet, amit érdemes lesz megszívlelned, ha finom sütemények készítésére adod a fejed. Elsőre talán egyértelműnek tűnnek, de épp ezért nem árt átmenni az okos trükkökön, hogy remek piték és torták szülessenek.

1. MINDIG OLVASD EL A RECEPTET

via GIPHY

Bármennyire is sietünk, hogy összedobjunk valamit a sütőben, és tíz perc alatt végezzünk a dolgunkkal, ha azt szeretnénk, hogy a vendégségbe érkező sós és édes süti kifogástalan legyen, ne térjünk el a recepttől. Alaposan olvassuk végig mi vár ránk, így a fejünkben is hamarabb összeáll a kép és azt is könnyen kideríthetjük, milyen eszközökre és alapanyagokra lesz pontosan szükségünk. Itt még lehetőségünk nyílik beszerezni, ha hiányzik valami!

2. MÉRJ LE MINDENT

Rend a lelke mindennek, a sütésnek pedig a mérés. Lehet, hogy a főzésnél az adagok tekintetében elegendő, ha az intuícióinkra hagyatkozunk, sőt, ha megérzésből fűszerezzük a fogásokat és gyakran kóstolunk, azzal még ízletesebb lesz az étel. A sütésnél viszont sokkal szerencsésebb, ha a liszt, cukor, sütőpor és társai grammra pontosan kimérve landolnak a keverőtálban. Használj konyhai mérleget!

3. ÜGYELJ A VAJ HŐMÉRSÉKLETÉRE

A vajjal könnyen meggyűlhet a bajunk, ha nem a receptnek megfelelő hőmérsékleten használjuk. A tortákhoz általában kissé melegített vajat használunk és minél lágyabb állapotra van szükség, míg a kekszek piték esetében hideg darabolt vajat használunk a kívánt eredmény érdekében. Gondoskodjunk róla előre, időben vegyük ki a hűtőből vagy épp ellenkezőleg, hűtsük be, hogy a többi hozzávalóval könnyen eldolgozhassuk.

4. SZITÁLJ

Könnyed és omlós tésztájú sütemények lebegnek a szemed előtt? Az egyik titok, hogy szuper sima tésztát kapj, ha a lisztet, és ha szükséges a receptedbe, a porcukrot, kakaót átszitálod. Csomómentes alapanyagokkal a tésztát is könnyebb lesz összeállítanod. Lehet, hogy a receptben nem szerepel, másokban követelmény, de nem ártasz vele sőt, ha minden esetben átszitálód az említett szilárd hozzávalókat.

5. JÓL DOLGOZD ÖSSZE A TÉSZTÁT

via GIPHY

Nagyon fontos, hogy megfelelően összedolgozd az alapanyagokat és elérd a kívánt állagot. Attól függ mit sütsz, a recept pontosan megmondja, mennyi keverés vagy dagasztás után áll készen a tésztád. Minél több lisztet használsz, annál keményebb lesz a süteményalapod. A piték esetében például gyorsan kell ügyködj, nehogy túlzottan megolvadjon a vaj, a kekszes sütik esetében is lazább tésztát kell kapj, amiben nem dolgozódnak el teljesen a vajdarabkák.

6. KEND KI A SÜTŐFORMÁT!

Ahhoz, hogy a várva várt sütinket, amivel annyit dolgoztunk, könnyedén kivegyük a formából vagy a tepsiből, feltétlenül ki kell kenni valamilyen zsiradékkal a formát. Olaj, vaj, liszt vagy sütőpapír, receptje válogatja mivel érjük el a megfelelő hatást, de könnyedén megkímélhetjük magunkat attól a bosszúságtól, amit az okoz, ha akár több órányi munkánk vész kárba.

7. HAGYD KIHŰLNI DÍSZÍTÉS ELŐTT

via GIPHY

Egy lépésre a finom falatoktól de a muffin vagy a csokitorta még egy kis díszítésért kiált? Bármennyire türelmetlenek legyünk is, ne essünk neki a dekorálásnak, mert a forró süteményen nehezen fogunk boldogulni és vagy megolvad a díszítés, vagy a friss tészta magába szívja majd. Hagyjunk egy kis időt, ezzel azon is segítünk, hogy a választott formából elővarázsoljuk a süteményünket.

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...