6 főzési praktika profi séfektől, amit érdemes kipróbálnod

Kövesd a profi séfek főzési praktikáit a saját konyhádban! Hat okos tipp, amit tényleg ki kell próbálnod.

A profi szakácsok tippjei mindig jól jönnek a konyhában, gondoljunk csak Gordon Ramsay tökéletesrántott csirke praktikájára, vagy Martha Stewart töltött káposztájára. Az Insider magazin most megkérdezett néhány séfet, hogy szerintünk mik azok a főzési praktikák, amiket nemcsak az éttermekben, hanem az otthonunkban is alkalmaznunk kellene:

1. Tartsd szemmel a fűszereidet!

Jó, ha minél több szárított fűszert tartasz a konyhaszekrényben,-fiókban, de figyelj azok lejáratára is. Bár ezek igazából nem romlanak túl hamar, viszont hónapról hónapra veszítenek intenzitásukból, ami az ételek ízén is érződni fog. Ha érzed, hogy a fűszer aromája gyengült, színe kifakult, akkor ne használd fel! A legjobban persze a friss alapanyagokkal jársz!

Fűszeres ételek:

2. Előbb a tűzhely, aztán a sütő

Ezt a trükköt már valószínűleg ismerik páran. Ha húst sütsz, akkor úgy érheted el a legropogósabb és legszaftosabb állagot, ha a húsnak előbb adsz egy kis kérget a tűzhelyen, majd a sütőbe rakva puhára sütöd. A technika minden húsfélénél alkalmazható, csak a megfelelő hőfoknak és sütési időnek kell utánanézni.

3. Készítsd össze az alapanyagokat!

Létezik egy francia kifejezés, a "mise en place", ami annyit jelent, hogy minden a helyén. A Nosalty receptvideóiban is gyakran láthatjátok, hogy egy-egy alapanyag már előre el van készítve. A profi séfek azt vallják, hogy a konyhában is rend a lelke mindennek, ezért mielőtt belefognál a főzésbe, készítsd elő az összes alapanyagot. Így sokkal egyszerűbb, és gyorsabb lesz a főzés, mintha menet közben szeletelnél, pucolnál mindent.

4. A tökéletes vajas pirítós titka

via GIPHY

Igen, egy egyszerű pirítós készítésénél is lehetnek buktatók. Például, hogy a vaj, amit kivettél a hűtőből, túl kemény ahhoz, hogy a pirítósra kend.Jessica Koslow séf azt javasolja, hogy olvaszd fel a vajat, és egy ecsettel kend a pirítós mindkét oldalára.

5. Melegítsd fel a tányért!

Ha igazán professzionális tálalást szeretnél otthon, akkor melegítsd fel a tányért, mielőtt az étel rákerül. A legegyszerűbb, ha az alacsony hőfokra állított sütőbe teszed. Mielőtt kivennéd, használj konyhai edényfogót, mert előfordulhat, hogy a tányér túlmelegszik, és akkor megégethet.

6. Maradékmentés mesterfokon

Évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki Magyarországon. Az amatőr szakácsoknál is előfordul, hogy a kukába, vagy jó esetben a komposztra dobják a zöldségmaradékot. A profi séfek azonban leleményesebbek ennél: a hagyma-, sárgarépa-, zellervégből tökéletes alaplevet készítenek, amit aztán szószoknál, leveseknél is fel tudnak használni.

Ezeket olvastad már?

via Insider

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...