7 tápláló étel fejtett babból

A fejtett bab igazi átmeneti ennivaló: a babhüvelyek nyáron megdagadnak, a friss fejtett babot így már ekkor érdemes felhasználni. Jó hír: szárított formában mindig elérhető.

Frissen fejtve a piacon, szárítva a kamrák mélyén, de akár konzervben is előfordul, lehet vörös, fehér és tarkabarka. Mivel fehérjében és rostokban gazdag, így igazán tápláló, mégis sokszor mellőzött alapanyag.

Világ körüli útjára Mexikóból és Közép-Amerikából indult, de mára rengeteg különböző főzési kultúrának vált szerves részévé. A mexikói mellett az Egyesült Államokban is elképesztően népszerű, hazánkban pedig főként a karakteres magyaros fogások részévé vált, gondoljunk csak a méltán népszerű Jókai bablevesre. Sokan ódzkodnak a babtól, mert túl nehéz ételnek tartják, de ahogy ez az alábbi válogatásból is kiderül, ez nem szükségképpen van így. Íme hét ötlet, hogy mihez is kezdjünk vele!

 1. 1.

  Fehérbabos kukorciás teryaki csirke

 2. 2.

  Babos ropogós joghurttal

 3. 3.

  Cassoulet

 4. 4.

  Jókai bableves ahogy Fahéj készíti

 5. 5.

  Csirkés taco

 6. 6.

  Babos tonhalsalátával töltött sült paprika

 7. 7.

  Pizza Bori konyhájából

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!