7 ok, amiért érdemes minden nap sütőtököt enned

Használd ki a szezont, egyél sütőtököt rendszeresen! Nem is hinnéd, mennyire jót tesz az egészségednek.

Megkezdődött a sütőtök szezonja, egyre többen kerestek recepteket, amelyekben szerepel ez az olcsó, könnyen elérhető zöldség. Míg sokan csak a sütőben sütött formáját ismerik, valójában elképesztően széleskörűen felhasználható. Készíthetünk belőle csodás leveseket zöldséges vagy egzotikusabb ízesítéssel, ehetjük krumplihelyettesítőként köret formájában vagy rakott ételek részeként, készíthetünk belőle egytálételeket - és meglepő módon, még süteményeket is.

1. Kiváló fogyókúrás alapanyag

10 dkg sütőtök energiatartalma mindössze 45 kcal, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy fogyókúrás étrendünkben rendszeresen szerepeltessük. A burgonyához képest feleakkora kalóriatartalmát kihasználva jól használhatjuk krumplihelyettesítőként: készíthetünk belőle pürét, rakott egytálételt, de akár hasábokra vágva meg is süthetjük.

2. Az IR-étrendbe is beilleszthető

10 dkg sütőtök szénhidráttartalma ~12 g - szintén kb. a fele a burgonyáénak. Ha inzulinrezisztenciával, esetleg cukorbetegséggel élünk, akkor a megfelelő mennyiségben, szénhidráttartamát a napi ajánlott mennyiségbe beleszámítva fogyaszthatjuk ebédre, vacsorára is.

3. Jót tesz a szemünk egészségének

A sütőtök különleges, élénk színét béta-karotintartalmának köszönheti. Ez a mikrotápanyag az A-vitamin elővitaminja, egy szelet (~200 g) sütőtökkel már a napi szükségletünk 140%-át (!) biztosíthatjuk. A béta-karotin zsiradék kíséretében hatékonyabban tudja kifejteni jótékony hatását, ezért, bár a sütőtök is ehető nyersen, érdemes inkább kevés olaj kíséretében kisütni, párolni. A béta-karotin szükség esetén A-vitaminná alakul át szervezetünkben, amely elengedhetetlen vitamin szemünk egészsége szempontjából.

4. Segít a daganatos betegségek megelőzésében

A béta-karotinnak antioxidáns hatása is van, megköti a szervezetben a daganatos betegségek kialakulását segítő szabadgyököket. Szintén tudományosan bizonyított, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása is segít egyes bélrendszeri daganatok kialakulásnak megelőzésében.

5. Támogatja az immunrendszert

A sütőtök C-viaminban is gazdag (21 g/100 g), egy szelettel már napi szükségleted negyedét biztosíthatod. Igaz, hogy a C-vitamin egy része a hőközlés során elvész, de nem a teljes mennyiség, és alkalmanként nyersen is reszelhetjük, kockázhatjuk a sütőtököt pl. salátáinkba.

6. Védi a szívet

Magas káliumtartalmának köszönhetően - az antioxidáns hatást kiegészítve - védi a szívünk, keringési rendszerünk egészségét. Ráadásul alacsony nátriumtartalmú, ami pedig nagyon jól jön magas vérnyomás esetén.

7. Segít a vérszegénység megelőzésében

10 dkg sütőtök 21 mikrogramm folsavat tartalmaz, ez a napi szükségletünk 10%-a. A B9 néven is ismert, vízben oldódó vitamin fontos szerepet játszik a DNS és RNS szintézisben, az új sejtek képzésében, a vörös vérsejtek előállításában és így a vérszegénység megelőzésében.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek