6+1 magyar tervező, akinek az alkotásaival megszépítheted az étkezéseket

Magyar keramikusokat gyűjtöttünk össze nektek, akik csodálatos tányérokat, bögréket és más szépségeket készítenek, hogy igazán egyedi étkészleted lehessen. 

Főzés közben rengeteg figyelmet fordítunk az étel megjelenésére, hogy ne legyen odaégett, szép, formás legyen, de egy még magasabb szintre lehet emelni a tálalás esztétikai összhatását a jól megválasztott étkészlettel, a tányérokkal, tálakkal és kínálókkal. Jó hír, hogy nincs hiány magyar keramikusokból, akiknek alkotásai szemet gyönyörködtetőek, miközben színpadként szolgálnak a rajtuk szervírozott ételszimfóniákhoz.

1. SUSU keramika

A kézzel megmunkált agyag nyers formái és a néhol természet inspirálta, néhol teljesen esetleges absztrakt minták a SUSU keramika alkotóinak védjegyévé váltak. Ha valaki szeretné, hogy a reggelije végén egy emberi arc mosolyogna rá vissza biztatóan, náluk biztosan megtalálja legújabb reggeliző partnerét. Asbóth Szaffi és Bodnár Flóra játékos formavilága bögréken, tálakon és tányérokon elevenedik meg, így bármilyen étkezéshez vagy fogáshoz lehet nálunk találni kerámiát.

2. Kezemura

A japán teakultúra ihlette, ma azonban már sokkal több a Kezemura. Somoskői Gábor keramikus korongjáról elsősorban geometrikus megközelítésű csészék kerülnek le, de több tálat és tányérokat is készít. Kerámiái teret engednek a játéknak, hiszen miért ne lehetne egy csészéből elfogyasztani a levest, de minden Kezemura darabból igazi élmény lesz enni.

3. Lantos Judit kerámia

Lantos Judit a jó értelemben vett egyszerűséget képviseli. Tányérjainak tökéletlen kör alakja az apró hullámzások révén lesz élő, táljai szinte belesimulnak a kézbe. Mázainak színpalettája a feketétől a pasztell rózsaszínig széles skálán mozog, így minden enteriőrhöz és ételhez meg lehet találni nála a legjobb tányérokat, tálakat, evőeszközöket. Különösen imádjuk, ahogy Bikatöke gasztrofotóin a sötét darabok misztikusan sejtelmes porondjaivá válnak a megörökített ételnek.

4. Ecce HOME

Türkiz örvények, amelybe szívesen szédül bele az ember. Tálalásnál mintha a vízen lebegnének az ételek az Ecce HOME tányérjain, amelyeket pikkelyszerű vagy épp esőcseppekre emlékeztető kékes máz fed. Pufi bögréi egyenesen olyanok, mintha egy mesefilm díszleteiből emelték volna ki őket.

5. Apacuka ceramics

Letisztult formáinak és különleges, részletgazdag mintáinak köszönhetően az Apacuka ceramics házaspár, azaz Neuvirth Judit és Födő Gábor nagy népszerűségre tett szert a kerámia rajongók körében és azon túl is. Legtöbbször botanikus minták csipkézik az kiégetett agyagot, amely külalakját tekintve felvehet kör, négyzet vagy akár ellipszis formát, a minták játékos pozicionálásával bármi lehetséges. Egy ideje már műhelyfoglalkozást is tartanak, így bárki elkészítheti két kezével a fantáziája szerinti étkészletet.

6. Tünde Ruzsicska ceramic art and craft

A harmónia az első szó, ami az ember eszébe jut Ruzsicska Tünde kerámiáiról, vagy ha nem is jut eszébe, de biztosan ezt érzi. A természet ihlette rusztikus máz és a korong fölötti maximális kontroll mesteri technikájának kettőse alkot tökéletes egységet, így a végső alkotások szinte magukba foglalják a világot. A tálak és tányérok így sikkes elemeivé válnak nemcsak az étkezőnek, de az egész lakásnak. Egyik kedvenc teázónkban, a Zhao Zhou-ba ellátogatva is Ruzsicska Tünde rusztikus csészéiből szürcsölhetjük a forró italt.

+1 Hitka Viktória

A retró ismét hódít, nemcsak az öltözködésben vagy a lakberendezés terén, de a tálalásban is. A szocialista konyhák tálalóeszközei és a XX. század aranykorát idéző darabok azonban Hitka Viktória grafikusművész kezei között egy új jelentéstartományba lépnek. Megszólítanak minket, és milyen szépeket mondanak!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Lantos Judit Kerámia/Facebook

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!