Stresszkezelés talpmasszázzsal - avagy hogyan segít a reflexológia

Ősi természetgyógyászati módszer, ami sok területen hozzájárulhat testi-lelki egyensúlyunk fenntartásához. Ez a reflexológia - gyógyítás a talp masszírozásán keresztül.

A stressz mindannyiunk életének része és sajnos számos egészségügyi probléma kialakulásában szerepet játszik. Sokféle technika létezik a stressz megelőzésére, az egyik ilyen módszer a reflexológia. Mit jelent ez pontosan és hogyan segíthet a stressz kezelésében? Dr. Rácz Adél, a Rózsakert Medical Center orvosa, természetgyógyász-reflexológusa elmondja.

Mi a reflexológia?

A reflexológia az ősi civilizációs időkből fennmaradó, tapasztalati úton kifejlődött, alternatív természetgyógyászati módszer, mely a talpak masszírozásával foglalkozik.

A talp ún. mikroterületnek tekinthető, melyen szervezetünk teljes anatómiai leképződése megtalálható. A rengeteg idegvégződés mellett, a testünket átszövő energiapályák is itt végződnek. Az energiapályákon történő szabad energiaáramlással szerveink egyensúlyban vannak, egészségesen működnek. Ha ez az egyensúly megbomlik, akkor energiánk áramlásában akadály (blokk) keletkezik, mely az adott szervben működési zavart, később betegséget alakíthat ki. Bármely szervben létrejövő változás megjelenhet a talpon a hozzá tartozó zónában, ezáltal a talpon keresztül, az adott szervben létrejövő zavar, már a betegség, vagy a tünetek megjelenése előtt is érzékelhetővé válik. Talpmasszírozás során az energiablokkok oldásával, a szervezet saját öngyógyító mechanizmusainak beindításával és serkentésével igyekszünk a testi-lelki-szellemi egyensúlyt megteremteni.

Miben különbözik a sima masszázstól?

A reflexológiai kezelések során konkrét, meghatározott pontokra fejtünk ki nyomást, így hatunk az adott szervre, szervrendszerre, valamint az egész testre és lélekre.

Milyen hatása van?

A reflexológiai kezeléseknek számos jótékony hatása van, úgymint a fájdalomcsillapító hatás, a vér- és nyirokkeringés stimulálása, az immunrendszer erősítése, méregtelenítő hatás, a hormonháztartás serkentése, vagy éppen az említett feszültség- és stresszcsökkentő hatás, az ellazult, relaxált állapot biztosítása.

Hogyan segíti a stresszkezelést?

Stressz hatására az ideg- és hormonrendszerünk adrenalint, illetve mellékvesekéreg-hormonokat mozgósít. Ilyenkor az úgynevezett vegetatív idegrendszer aktiválódik, mely az adott feszült helyzettel próbál megküzdeni. Reflexológiai kezelés során, a meghatározott pontok masszírozásával igyekszünk a stressz hatására fizikai és lelki szinten létrejövő egyensúlyzavart megszüntetni, egy ellazult, harmonikus állapotot létrehozni.

Mire számíthatunk a kezelésen?

A kezelés általában 40 percig tart. Az első alkalommal egy részletes anamnézisfelvétel, majd egy állapotfelmérés történik, ahol kiderül a talpon mely területek érzékenyek. A panaszok és a talp vizsgálata alapján lehet az adott személynek megfelelő kezelést javasolni. Vannak kontraindikációk, olyan betegségek és állapotok, amikor nem lehet masszírozni. Ennek betartása nagyon fontos. Összességében elmondható, hogy sokféle panasz esetén tudunk talpmasszírozást végezni - természetesen csak kiegészítő, alternatív kezelésként. Ennek egyik területe az egyre nagyobb fontossággal bíró feszültségcsökkentés, stresszkezelés.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek