6 tipp grill- és bográcstisztításhoz

Hamarosan visszatér az igazi nyári idő, ezért érdemes bevetésre kész állapotba hozni a kerti sütés-főzéshez használt eszközöket. Tippek és praktikák következnek!

A kertben grillezni vagy bográcsban főzni mindig igazi öröm, és élvezetes hétvégi program. Arról viszont ne feledkezzünk, el, hogy ha megettük a finom falatokat, akkor még nem ért véget a munka! Erőt kell vennünk magunkon és a mennyei ételek okozta kómát legyőzve rögtön nekiállni a takarításnak. Így egyfelől könnyebben és gyorsabban végzünk a feladattal, mert nem kell a rászáradt szennyeződésekkel bajlódnunk, más felől pedig megnövelhetjük a bogrács vagy a grillsütő élettartamát.

1. Ahogy említettem, a legnagyobb problémát sokszor a saját hanyagságunk és lustaságunk okozza. Történetesen, ha közvetlenül a használat után tisztítjuk meg az eszközöket, akkor sokkal könnyebb dolgunk van. Ekkor még egyszerűbben lekaparhatjuk az odaégett kormot és a nem kívánatos szennyeződéseket.

2. A faszenes grillsütőt nem szabad vízzel eloltani, ez ugyanis tönkre teheti a sütő tűzterét. Legyünk türelmesek, és várjuk meg amíg a parázs teljesen elalszik, majd ezt követően egy lapát segítségével szedjük ki a hamut. Amennyiben kerámia bevonatos grillsütőt használunk, akkor csakis sárgaréz bevonatú kefével súroljuk, mert ez nem karcolja meg.

3. Ha már teljesen kihűlt a grillrácsunk, akkor egy száraz kefe segítségével kaparjuk le az odaégett maradékokat. Egyébként könnyebb dolgunk van, hogyha ecetes vagy citromos páccal készült ételek után kell takarítanunk, mert ezek megkönnyítik a későbbi tisztítást. A grillezéshez használt eszközöket közvetlenül a sütés után vigyük be és meleg vízbe áztassuk be őket.

4. Abban az esetben, hogyha öntöttvas grillsütőt használunk, ne feledkezzünk meg annak beolajozásáról, mert csak így óvhatjuk meg a rozsdától. Ezt úgy a legkönnyebb elvégezni, ha szórófejjel ellátott üvegbe töltjük az olajat, és mindenhol egyenletes lespricceljük a felületet.

5. Bográcsozás után érdemes zsiradékkal bekenni az edény alját, mert ez feloldja a kormot, így könnyedén újra ragyoghat! Fontos, hogy nem szabad a bográcsot szabad ég alatt hagyni, máskülönben hamar búcsút inthetünk neki. A kint felejtett bogrács az eső és a környezeti hatások következtében hamar elkezd majd rozsdásodni, azt pedig már nem szedjük le egykönnyen.

+1: Végezetül a takarításhoz használni kívánt tisztítószereket még grillezés vagy bográcsozás előtt készítsük ki, így hamarabb fogunk végezni, és biztosan nem feledkezünk meg róla!

Még több bográcsos receptet itt találsz

Még több grill receptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek