5 variáció hétvégi rétesre

Rétest sütni az egyik legtradicionálisabb a magyar gasztronómiában - egyes források szerint már a XVII. században is készítették ezt a ropogós tésztájú, töltött finomságot. 

A Pesti Rétesházban ezerféle változat közül szemezgethetünk, de ha otthon akarnánk belevágni a nagy rétessütésbe, semmi akadálya, mert receptekből még mindig fogytunk ki, sőt!

Egyszerű almás-mákos rétes

Az egyszerű és nagyszerű rétes alapesete, mákkal és almával, citrommal, meg három deci tejföllel kell összekeverni a tölteléket, majd kést réteslapokba csomagolni. Nem csak szöveg, tényleg gyorsan készen van, vajjal a tetejét meglocsolva még jobb.

Egyszerű almás-mákos rétes

Libamájragus házi rétes

Ez a recept persze nem csak az aranyárban mért libamájjal készíthető, bármilyen más friss máj is megteszi. Isteni, hogy ahogy a húst körbeöleli a ropogós tésztaköntös, amit házilag gyúrnak - a gyorspékségek kiengedet leveles tésztái után ez felüdülés az ízlelőbimbóknak.

Libamájragus házi rétes

Zalai kelt meggyes rétes

Lesz olyan, aki az egeret eldobva rohan a konyhába, hogy negsüthesse ezt a rétest, de olyan is, aki fejvesztve ikszeli majd ki a böngészőből ezt a tény és való, hogy bonyolultabb rétesreceptet. Mondanom sem kell, a fáradság ez esetben is megtérül.

Zalai kelt meggyes rétes

Túrós-mazsolás rétes Hobbycheftől

Ez egy igazán békebeli, szép emlékeket felidéző rétes - ki ne szeretné? Még most is érzem az illatát, ahogy drága nagymamám kiveszi a sütőből és megcsap a frissen sült tészta aromája - nem lehetett ellenállni, még azon forróságában nekiestünk!

Túrós-mazsolás rétes Hobbycheftől

Lusta rétes

És akkor némi csalás, mert ez nem egy klasszikus rétes, sőt, a receptje sem ebben a kategóriában található, de mindenképpen belekívánkozik a válogatásba, főleg, hogy az egyik kedvenc gyümölcsöm, a málna a főszereplője (most már sajnos csak fagyasztva).

Lusta rétes

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek