5 mondat, amit SOHA ne mondj egy pincérnek

Ha étterembe megyünk, be kell tartanunk néhány írott és íratlan szabályt. Nézzük, mit nem szabadna mondanunk például a pincéreknek...

A legtöbben járunk étterembe, de vajon betartunk minden egyes szabályt? Megkérdeztem néhány magyar pincért, hogy mik azok a mondatok, amiket nem szívesen hallanak a vendégektől. Figyeljünk oda jobban, hiszen ők is csak emberek, akik a munkájukat végzik, értünk, a kényelmünkért, és ezért megérdemlik a tiszteletet.

1.„Helló! Hali! Puszi!”

via GIPHY

Az étterem nem egy kocsma, vagy egy pub. Ha a hely nem a törzshelyünk, akkor ne tegezzük le a pincéreket, adjuk meg nekik a tiszteletet. Ne köszönjünk hellóval, halival vagy puszival! A napszakhoz illő köszöntést használjuk!

2.„Sietünk! Felvennéd a mi rendelésünket előbb?”

via GIPHY

Egy étterembe nem azért megyünk, hogy gyorsan bekapjunk valamit. Ha nincs időtök ebédelni, vagy vacsorázni, akkor válasszatok egy büfét vagy gyorséttermet! Élvezzétek ki az ott töltött időt, az ételeket, és ne siettessétek a pincéreket.

3.„Lesz egy...”

via GIPHY

Sajnos, sokunk szájából hangzik el rendeléskor a "lesz egy..." kezdetű mondat. Talán nem szorul magyarázatra, hogy miért illetlenség így kérni valamit. A "lesz egy..." kifejezést hanyagoljátok az étterem mellett a kávézókban, büfékben és minden más vendéglátóhelyen. Helyette maradjon a "kérek", és a "kérek szépen"!

4.„Nem kérek enni, csak egy...”

via GIPHY

Csak egy italt innátok meg a barátaitokkal? Akkor ne étterembe menjetek, főleg ne akkor, mikor telt ház, mert így másoktól veszitek el a helyet. Mindenhol van elég kávézó, vagy bár, ahol ihattok valamit, ne az éttermet válasszátok.

5. „Elég lesz ennyi borravaló?”

via GIPHY

A borravalóadás mindig kényes téma. Mikor adjunk, mennyit adjunk? Annyi biztos, hogy a pincértől tiszteletlenség megkérdezni, hogy mennyi borravalót kér, vagy hogy mennyit tart megfelelőnek. Ez a saját döntésünk kell legyen.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek