Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 dolog, amit taníts meg a gyerekednek még 10 éves kora előtt

Örömmel tölt el, ha a gyereked hibátlanul ismeri a betűket és a számokat? Van néhány dolog, ami nélkül nem lesz kiegyensúlyozott, boldog élete! Ezekre jó, ha megtanítod!

A legtöbb szülő szeret büszkélkedni a gyereke sikereivel életkortól függetlenül. Az első lépések, az első szavak, a szavalások, az első betűk, és ahogy halad az idő, úgy lesz egyre több eredménye. Suzanne Gelb, pszichológus szerint fontos, hogy mindeközben a gyerek önbizalmát, önértékelését is erősítsük, és felkészítsük a társas együttélésre.

Mondhat nemet

Ugye, te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nemet kellett volna mondanod, vagy legalább időt kellett volna kérned, hogy átgondolhasd a döntésedet, mielőtt válaszolsz? Mégis, sokan képtelenek vagyunk nemet mondani, még akkor is, ha valójában sem időnk, energiánk, sem kedvünk, vagy éppen kompetenciánk nincs valamihez. Ennek számos oka lehet az elutasítástól, a szeretetmegvonástól való félelmünktől kezdve, a teljesítménykényszerig, éppen ezért már kisgyerekként biztosítsd a csemetédet, hogy bátran mondhat nemet.

Ezt olvastad már?

Ilyen volt az élet a Kádár-korszak paneljeiben

Nem a dackorszakról beszélünk, amikor jóformán csak ezt az egyetlen egy szót hajtogatják a gyerekek, hanem később, amikor már nagyobbak, és csupán a nyomás miatt válaszolnának igennel. Mondd el neki, hogy ha van egy kedvenc játéka, ami számára különleges, és nem szeretné másnak odaadni, mondhat nemet – de fontos, hogy mindezt kedvesen tegye. Ezzel nem az irigységre neveled, csupán az énhatárai kijelölésére.

Nincs egyedül

Fontos, hogy a gyerekek tudják: akkor sincsenek egyedül, ha éppen szülőként nem vagyunk velük. Ha sikerül elültetned a gyereked fejében azt, hogy hiába van egyedül egy szobában, hiába nem tartasz vele az iskolába, attól még ugyanúgy ott vagy neki, gondolsz rá, és bármikor számíthat rád, biztos, hogy magabiztosabb lesz. Így, ha bármikor megijed, vagy olyan érzelmi viharba kerül, ami számára megterhelő lenne, tudni fogja, hogy hozzád fordulhat.

Mindenki más, mindenki egyedi

Suzanne Gelb, pszichológus szerint a szülők példamutatása kulcsfontosságú, hiszen amit tőlünk látnak a gyerekek, azt fogják ők is tovább vinni. Vagyis lényeges, hogy ne csak a gyerekünket okítsuk, a cselekedeteink is tükrözzék a szavainkat. Napjainkban különösen fontos, hogy elmondd, elmagyarázd a gyerekednek: attól, hogy valaki másként néz ki, különbözik az átlagtól, még ugyanolyan értékes, és egyedi. Mindenki másban jó, másban tehetséges, és ami nagyon fontos: nem kell mindig mindenben a legjobbnak és elsőnek lenni.

Legyen kedves

A jó eredmények, a képességei kiaknázása fontos, hiszen a gyereked ezek által tudja majd megvalósítani a vágyait, álmait. De ne felejtsd el megtanítani arra sem, mennyire sokat számít a kedvesség, az, hogy miként szól a társaihoz, hogyan kér vagy éppen mesél valamit, és miként reagál másokra. Fontos, hogy te is tisztában légy azzal, hogy a kedvesség nem egyenlő a naivitással, és megtanítsd a gyerekednek: ha kedves, nemcsak a környezete és ő fogja magát jobban érezni, de kedvességgel sokkal többre mehet az életben.


Figyeljen a testére

A gyerekek a tőlünk látott mintát másolják, aminek az átültetése könnyebben megy, ha együtt gyakorlunk velük. Persze, a gyerekek gyakran szeretnének menekülni a fürdés, pláne a fogmosás elöl, de ha következetes vagy, és tőled is azt látja, hogy nem dőlsz el anélkül este, hogy ezeket kihagynád (tudjuk, néha nehéz), ő is meg fogja szokni. Emellett lényeges az is, hogy elmagyarázd, miért fontos az, hogy milyen ételekkel tápláljuk a testünket: többet játszhat, sportolhat, többet lehet a barátaival, ha egészséges a szervezete. De ne ess át a ló túloldalára, találd meg te is az egyensúlyt: a mai testközpontú világban könnyen eltolódhatnak a határok már az egészen kisgyerekeknél is.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!