4 gyümölcscserje, amit még most, az első fagy beállta előtt kell elültetned

Figyelem, jön a hideg, jönnek a fagyok - utóbbi beállta előtt muszáj elültetnünk a gyümölcscserjéket, ha jót akarunk, na meg persze azt, hogy meggyökeresedjenek.

Van-e annál jobb nyáron, mint kisétálni a saját kertünkbe, és a saját bogyós gyümölcsünket csemegézni vagy tálba gyűjteni, amit egész éves odafigyeléssel termesztettünk magunknak?

A cserjeültetési szezon az első fagyig tart, hajrá, most ültesd ki a:

Receptajánló:

Ne várd meg a fagyokat!

Fontos még a fagyok beállta előtt cselekedni, mert a cserjék gyökérzete nagyon érzékeny a hidegre, és nem bírja a fagyot - sőt, mivel a kiszáradást sem tűrik, ezért ültetés után fel is kell kupacolni a töveket - írja Bálint gazda oldala.

Hogyan ültess?

  • ássminden cserjének egy60x60 cm alapterületű és 40 cm mély gödröt
  • csak annyira metszd meg a gyökereket, amennyire muszáj, a hajszálgyökereket hagydmeg
  • ültesdmélyebbre kicsit, mint az eredeti helyük (kb. 5 centivel) (így lesz dús a gyökérzet)
  • a vékony kisebbgyökerek lefelé irányuljanak ültetéskor

Konténer aka tenyészedény

Mivel tehát a gyümölcsfák és -cserjék ültetésére mindössze néhány hétig van lehetőségünk a lombhullástól az első fagyig (illetve tél végén a fagyok után a rügyezésig), ezért sokaknak probléma az időhiány, vagy hogy csak pár ráérős hétvégéjük lenne erre a műveletre ősszel.

Ha nincs éppen megfelelő időjárás, az probléma lehet, erre nyújthatnakmegoldást a konténerben, más szóval tenyészedényben nevelt cserjék - itt ugyanis az év bármely szakában, akár nyáron is ültethetünk anélkül, hogy ez a fejlődésükben törést okozna. A tenyészedényben előnevelt növények dús gyökérzetét az ültetés nem bolygatja meg.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek