3 tuti tipp, hogyan melegítsd újra a másnapos RIZST

A rizs számos ételünk alapanyaga, és szeretett köretünk - a baj csak az, hogy másnapra nem az igazi, és ki is szárad. Ezzel a 3 melegítési trükkel újra formába hozhatod!

Rizses hús, sajtos-snidlinges rizsgolyók, egy kis kínai és egy tucatnyi köretvariáció - mindnek a lelke a rizs, amiből viszont borzasztó nehéz eltalálni, mennyi az, amitmegeszünk egyszerre. Ha megmarad a rizsed, és nincs szíved kidobni, az a jó hírünk, hogy nem is kell!

Annyiszor próbáltam már a tűzhelyen vagy mikróban megmelegíteni, hogy újra lakmározzak belőle, de mindig vagy kiszáradt, vagy egybeálló, ízetlen rizs lett a jutalmam. Ezzel a három melegítési módszerrel viszont gyorsan új életet lehelhetsz a fáradt rizsszemekbe, és többé nem kell aggódnod, mit tegyél, ha megmarad a nagy kedvencből egy adag.

1. TŰZHELYEN

A finom, könnyű textúrájú másnapos rizs titka az, hogy újrapároljuk, ezáltal sok nedvességgel találkoznak a kiszáradt szemek. Tegyünk a serpenyőbe, vagy lábasba egy kis adag rizst, hozzá pedig adjunk egy evőkanál húslevest vagy, ha az nincsen otthon, a víz is megteszi: egy csésze rizshez ugyanennyi vizet. Ha még gazdagabb ízekre vágyunk, egy kis vaj is tökéletes választás. Fedjük le, és alacsony lángon hagyjuk párolódni, kb. 5 perc alatt, kis kevergetés mellett át is melegszik.

2. MIKRÓBAN

Lehet, hogy a mikrohullámú sütő nem a legelbűvölőbb (vagy legegészségesebb) módszer az ételek melegítéséhez, de határozottan a leggyorsabb. Helyezzük a rizst a mikróba egy biztonságosan melegíthető edénybe, és az előzőhöz hasonlóan húslevesalaplevet vagy vizet is tegyünk hozzá. Ügyeljünk rá, hogy villával jól szétválasszuk az egybe tapadt rizst, majd a tálunkat, tányérunkat fedjük le egy másikkal, de a nedves konyharuha is megteszi. Fontos, hogy ne száraz legyen, ezzel tudjuk a gőz segítségével együtt nedvesen tartani a rizst. Egy-két perc alatt készen is vagyunk, de legalább egyszer keverjük át az ételt, hogy egyenletesen melegedjen.

3. WOKBAN

Ez az utolsó módszer nagyszerű módja az új étel kreálásának, hiszen, ha szimpla rizsről van szó, számos más összetevővel és alapanyaggal turbózhatjuk fel a vacsoránkat. Tojás, hús, zöldség, minden jöhet egy jó wokba! Melegítsünk egy evőkanál olajat egy nagy wokban vagy serpenyőben, nagy lángon. Adjuk hozzá az előre, kicsit már szétszedett rizst, hogy az olaj bevonja az egyes szemeket. Fedjük le és süssük három percig, amíg szépen összeáll, ekkor jöhet a többi hozzávaló!

Bármelyik mellett is döntünk, a melegítésre váró maradékot mindig tegyük hidegre, hűtőbe vagy fagyasztóba a lehető leghamarabb, (ha már teljesen kihűlt), így elkerülhetjük a baktériumokat, amik a főzés során esetleg nem pusztultak el. A fagyasztóban akár két hónapig is eláll, míg hűtőben maximum négy napig tartható el.

+ tipp: a melegítés előtt mindig szedjük kisebb darabokra a rizsgömböket.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...