Ennyi ideig eheted biztonsággal az ünnepi maradékot

A legtöbben túltervezzük az ünnepi menüt, így biztos, hogy sokunk hűtője még most is tele van az újévi maradékkal. De meddig fogyaszthatók a különböző ételek?

Ugyan nem kell azonnal minden maradékot a kukába dobni, de az egészséged érdekében nem árt, ha tisztában vagy azzal, mit mennyi ideig fogyaszthatsz. Az ételeket nem abban a lábasban, fazékban ajánlott tárolni, amiben főzted, hanem légmentesen záró fóliába vagy tárolóedényekbe érdemes csomagolni, hogy minél kisebb esélyt adj a baktériumoknak. Dr. Duane Mellor, Dr. Claire Munialo és Lisa Winnall, a Coventry Egyetem élelmiszer- és táplálkozás-szakértői a következőket ajánlják a fogyaszthatóságra vonatkozóan:

Húsok

A hűtőben tárolt pulykát, csirkét az elkészítés után 2 napon belül el kell fogyasztani, és különösen óvatosnak kell lenni, ha újra melegítjük. A húsokat egyszer szabad csak felmelegíteni, mivel a többszöri melegítés során a baktériumok toxinokat termelhetnek: ugyan 75 ° C felett a húsban lévő baktériumok elpusztulnak, a toxinok azonban megmaradnak. A sertéshúst 3 napon belül ajánlott megenni.

Halak

A halak rendkívül gyorsan romlanak, és a többi húshoz hasonlóan állandó hűtést igényelnek. A füstölt lazacot például a készítéstől számított 3 napon túl már nem ajánlott elfogyasztani, a füstölés nélküli, zsírosabb halakat maximum 2 napig eheted biztonsággal.

Maradékmentő fogások:

Mártogatósok, szószok, levesek

Ha a házi készítésű szósz vegetáriánus, akkor 4 napig fogyaszthatod, de addig is hűtőben kell tárolni. Ha a kaszinótojáshoz nem használtál fel minden főtt tojást, hűtőben tartva, akár 2 hétig is eheted a főtt tojást. A leveseket 2-3 napig fogyaszd, utána jó eséllyel megsavanyodnak.

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek