3 szuper konyhai tipp egy olasz nagyitól

Három baromi egyszerű dolog, ami segíti a mindennapjaid. Benne bízhatsz – egy igazi olasz nagyi tuti tippjei következnek, juss közelebb a szívekhez általuk!

Ahogy a legtöbb olasz származású szakács, úgy Laura Vitale is sokat tanult a felmenőitől. Gyermekkorában a konyhában figyelte őket, most pedig műsort vezet a Cooking Channelen, és saját főzős videóit osztja meg az interneten. Nagymamája konyhai trükkjei közül ezt a hármat tartja a legfontosabbnak:

1. Legyen egy jó minőségű és egy olcsóbb olívaolaj is otthon

Ha te is sokat döntögeted az olívaolajos üveget, mert mindenhez ezt használod, akkor legyen otthon minimum két üveggel belőle. Vegyél egy drágább, jó minőségű fajtát és egy másikat, ami olcsóbb. Ez utóbbit használd a főzéshez, a levesben vagy egy raguban úgysem jut érvényre úgy az íze. Az extrább változat pedig mehet a friss salátákhoz, szószokhoz vagy a pirított kenyérre a bruschetta-hoz.

2. Fagyaszd a parmezánvégeket, használd levesízesítőként

Ez a tanács Olaszországban jobban megállja a helyét, mint kis hazánkban, de azért megszívlelendő. Sokan imádjuk az olasz kaját, az olasz tésztákért pedig odavagyunk. Namármost, ezeket el sem lehet képzelni parmezánszórás nélkül. Az ízletes sajt végei általában a kukában végzik, pedig ugyanolyan aromásak. Ezért nem szabad kidobni őket. Ha azonnal nem lesz rá szükséged, akkor tedd a mélyhűtőbe, majd vedd elő a következő alkalommal, amikor ragut, paradicsom-, zöldség-, vagy húslevest főzöl, dobd az edénybe, hadd tegye még ízletesebbé az ételt. Tálalás előtt azért vedd ki, nehogy valaki azt higgye, egy rágó került a tálba! A szétfőtt parmezánkéreg ugyanis erre hasonlít leginkább.

3. Bánj az idővel is úgy, mint egy hozzávalóval

Ez talán a három közül a legjobb és, ha megfogadjuk, akkor a leghasznosabb tipp, mert az idő ugyanolyan fontos összetevő, mint bármi más. Sose keverjük össze a két dolgot: mi az, amit hosszú ideig kell főzni, és mi az, amit hosszú időbe telik elkészíteni. A főzést nem lehet siettetni – hagyni kell, hogy a maga útján elkészüljön az étel, pont annyi idő alatt, amennyire szüksége van. Ha valakinek főzöl, jöjjön az a szívedből, ettől lesz sokkal finomabb az egész. Ha idáig nem így csináltad, próbáld ki, egy teljesen új élményben lesz részed! Ahogy Laura nagyija mondta: “Az időm felében nem is akarok enni, inkább csak másoknak főzni, mert ez tölt el boldogsággal.”

Ezeket olvastad már?

viapopsugar

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek