Teljesen mindegy hány éves vagy – az is lehet, hogy már magad is nagymama vagy – , ahogy haladunk az időben és a konyhai technikák fejlődésével, a házi praktikákkal kapcsolatos tudástár is egyre bővül. Érdemes feleleveníteni mit és hogyan csináltak a nagymamáink a konyhában, azonban vannak trükkök, amiket még ők sem ismernek. Összeszedtük az a legfelkapottabb praktikákat, amik mindenkinek jól jöhetnek a konyhában, és a Nagyi is imádni fog értük.
Itt van 19 konyhai kajatrükk, amiket lehet, hogy még a Nagyi sem ismer! Nézd meg, és add tovább őket!
19 konyhai kajatrükk - amiket lehet, hogy még a Nagyi sem ismer!
-
1 /19 1. Mielőtt lefagyasztanád a darált húst, oszd egyenlő részekre! A porciózás azért is szuper megoldás, mert mindig akkora adagot tudsz kivenni a fagyasztóból, amennyire éppen szükséged van, így nem kell felolvasztanod a teljes hústálca tartalmát. Teheted őket külön tárolózacskóba is.
-
2 /19 2. Használd fel a maradék savanyú leveket! Dobd a megmaradt befőttesüvegedbe a friss uborka - vagy cukkiniszeleteket, adj hozzá pár karika vöröshagymát (vagy akár paprikadarabokat is), majd tárold pár napig a hűtőszekrényedben! Ezután fogyaszthatod is savanyúságként.
-
3 /19 3. Tojáshéjdarabok kerültek a feltört tojásod mellé? Ha nedves ujjal próbálod eltávolítani őket, a héj azonnal az ujjadhoz tapad és nem kell a kergetésükkel hosszú perceket eltöltened. Próbáld csak ki!
-
-
4 /19 4. Tartsd frissen a zellerszárat! Távolítsd el a gyökerét, vágd össze a szárakra, majd tedd őket egy pohár vagy váza jeges vizébe! Ugyanezt a trükköt megcsinálhatod a fáradtabb spárgával, brokkolival, petrezselyemzölddel, spenóttal vagy karfiollal is - mind új életre kapnak.
-
5 /19 5. Használd bátran a tojásszeletelődet! Nem csak a tojás felszeletelésére alkalmas, hanem a gombát és az epret is gyönyörűen viszi.
-
6 /19 6. Odaégett a kekszed vagy a sütid alja a sütőben? Ne dobd ki őket! Ha tényleg csak az alja kapott oda, fogj egy reszelőt és finoman reszeld le vele az odaégett felületet. Egyszerűbb, mintha késsel kapirgálnád kínkeservesen.
-
-
7 /19 7. Inkább reszeld a vajat! A hideg vajat lereszelhetjük a reszelő durvább oldalán, így könnyebben megpuhul. Ezzel az egyszerű trükkel a legkeményebb vaj is kenyérre kenhető!
-
8 /19 8. Készíts nylon-zacskóból és pet-palackból hosszantartó csomagolást! Ha a zacskó szájára húzol egy műanyag flakon levágott tetőrészét, hermetikusan tárolhatod benne a hüvelyeseket, magvakat, száraztésztákat, fűszereket.
-
9 /19 9. A zöldséghámozód nem csak a burgonya és a répa tisztítására alkalmas! Használd a kemény parmezánsajtok, az étcsokoládé, vagy a hideg vaj forgácsolásához is!
-
-
10 /19 10. Mielőtt ragacsos alapanyagokat (például mézet, forró csokit) teszel egy tálba, előtte fújj egy permetet a tál aljába valamilyen főzőspray-ből (nálunk az olívaolaj spray-k a legelterjedtebbek, de készíthetsz házilag is), így semmilyen cukros ragacs nem tapad le a tál aljára!
-
11 /19 11. Dobd fel a hűtőd színes vagy mintás polcdekorációkkal! Vágj öntapadó műanyag csomagolóanyagokból a hűtőd polcaira mért borítást, variáld a mintákat és a színeket kedvedre! Az üvegpolcokról bármikor könnyen lehúzhatod a műanyagborításokat, így egy mozdulattal a takarítás is megoldott lesz.
-
12 /19 12. Hekkeld meg az almád! Miután egy almaspirállal felszeletelted, a szinteket töltsd fel mogyorókrémmel vagy bármilyen édes krémmel!
-
-
13 /19 13. Mivel egy sima zöldséghámozóval nem tudod igazán alaposan megtisztítani a gyömbért, ezért a legjobb, ha egy grapefruit kanállal kaparod le a héját! Így minden zúgját alaposan meg tudod tisztítani.
-
14 /19 14. Készíts házilag főzőspray-t! Az olajspray-t megvásárolhatod nagyobb üzletekben, de jobb, ha házilag készíted el! Fogj egy tiszta növénypermetező flakont, töltsd fel nyolcad és hétnyolcad arányban olívaolajjal és felforralt vízzel. A olajspray húsokhoz és palacsintákhoz is kitűnően alkalmas.
-
15 /19 15. Csinálj szakácskönyvtartót házilag! Nem kell más hozzá, mint egy csiptetős vállfa, amire felfogatod a könyvet, majd felakasztod magad elé, ahová éppen csak szeretnéd.
-
-
16 /19 16. Távolítsd el a felesleges vizet a felolvasztott spenótról egy klasszikus krumplinyomóval! Helyezd a spenótkötegeket a nyomóba, majd finoman préseld ki belőlük a vizet!
-
17 /19 17. Főzzük a karfiolt fedő nélkül, és a puffasztó gázok elillannak!
-
18 /19 18. Néhány csepp citromlé miatt kár lenne felvágni a citromot. Szúrjunk bele egy vastagabb tűt (akár egy kötőtűt) és a lyukon nyomjuk ki belőle a szükséges mennyiséget. Így még jó néhány napig eláll a gyümölcs.
-
-
19 /19 19. Ha a serpenyőbe kevés sót szórunk, sütéskor nem spriccel ki az olaj.
Még több trükköt akarsz? Akkor ez is érdekelni fog!
21 tüchtig trükk a makulátlan életért!
(via Chow)
Hozzászólások
A spenotos otlet nagyon jo! Az almat viszont, ha megtoltottuk, hogy lehet megenni?
A pet-palacos megoldás nagyon jó ötlet, a sót az olajba tippr?l már anyukámtól megtanultam! :)
A pet palackos ötletet ki fogom próbálni. Nagyon tetszik. Ha a használt olajat kihülés után papíron átsz?rve tesszük el, nem fog fröcskölni, amikor ujra használjuk, mert a papír felszívja bel?le a vizet.