Furcsa intoleranciára utalhat, ha evés után kipirul az arcunk

Ha te is tapasztaltál már olyat, hogy néhány étkezés után kipirult az arcod, lehetséges, hogy hisztaminintoleranciával küzdesz. Nézzük, mik a legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell róla.

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk a hisztaminintoleranciáról. Hisztaminintolerancia esetén a magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztását követően szerteágazó tünetek jelenhetnek meg. Bár egyre több embernél fordul elő ez a fajta érzékenység, az érintetteknél gyakran csak több orvosi beszélgetés után derül rá fény.

A hisztaminintoleranciát a DAO-enzim vizsgálatával lehet diagnosztizálni

A tünetek ugyanis nagyon szerteágazóak, ezért előfordulhat, hogy több szakrendelés után állapítják meg a valós problémát. Az arcpirulás és kimelegedés, továbbá a fájdalmas menstruációs görcsök miatt többnyire nőgyógyászhoz fordulnak, az orrdugulás, orrviszketéssel allergológushoz, az alacsony vérnyomás miatt kardiológushoz.

Ha a betegeknél az arcpirulás és a kimelegedés mellett gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, akkor rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak.

Amennyiben az előbb említett tünetek is jelentkeznek a páciensnél a kivizsgálás célzottan – a hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával – hisztaminintolerancia irányába kezdődhet meg.

Hogyan állapítják meg pontosan?

Az érzékenység mögött álló ok, hogy a hisztamint lebontó DAO-enzim csökkent mértékben van jelen, ezért a szervezetünkben a hisztamin felszaporodik. A hisztaminintoleranciát a DAO-enzim vizsgálatával lehet diagnosztizálni. Ehhez egy vérvételt kell elvégezni, és így az enzim mennyiségét, aktivitását megnézni. Ez ügyben forduljunk allergológushoz, gasztroenterológushoz, akiknek a vizsgálata esetleg a fennálló tünetek fényében más betegségek feltérképezésére is kiterjed.

Mire kell figyelni az érintetteknek?

Elsődleges szabály, hogy fogyasszunk lehetőleg friss élelmiszereket, mivel minél frissebb az élelmiszer, annál alacsonyabb a hisztamintartalma.

Mindig ép, sérülés nélküli gyümölcsöt, zöldséget vásároljunk. Kerüljük a fermentált ételeket, savanyúságokat, hosszan érlelt élelmiszereket, mint például a sajtokat, szalámikat, sonkákat, egyéb hús-, halkészítményeket.

Ezen kívül a pácolt, füstölt, szárított élelmiszereket, ultrafeldolgozott élelmiszereket (pl. levesporok, -kockák, kész mártások, sűrítmények, sós-, édes rágcsálnivalók), hal-, osztriga-, szójaszószokat, eceteket, az alkoholos italokat, különösen a pezsgőt, a vörös- és fehérbort és a sört.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek