15+1 okos trükk, amihez SÓT kell használnod!

A só igazi csodaszer. Minden háztartásban megtalálható, és a főzésen kívül még megannyi dologra fel lehet használni. Mutatjuk, mi mindenre jó még az ízesítésen kívül. 

Konyhasó, jódozott só, tengeri só vagy akár Himalája só, ahány fajta, annyi árkategória, az azonban bizonyos, hogy szinte nincsen olyan háztartás, ahol ne lenne az olcsóbb fajtából legalább fél kiló eldugva. Hogy mi mindenre jó még íz ízesítésen kívül?

1. Kellemetlen szagok elűzésére

A hűtőbe téve egy kis tál só is képes beszívni a kellemetlen szagokat, de akár a kezedről is eltünteti például a fokhagyma illatát, ha vágás után egy kis sóval dörzsölöd be az ujjaid hegyét.

2. Gyümölcsbarnulás-gátló

Ha kifogytál a citromból, a felszeletelt gyümölcsöket hintsd meg egy kevés sóval. A só frissen tartja a felszelt gyümölcsöket és az ízüket is jobban kiemeli.

3. Tojások ellenőrzése

Adj két teáskanál sót egy csésze vízhez, és keverd addig, hogy teljesen felolvadjon benne. A friss tojások elsüllyednek benne, a rosszak viszont úsznak a tetején.

4. Frissen tartja a sajtokat

Nem véletlenül van sós vízbe áztatva a bolti mozzarella vagy a feta sajt. A sós víz frissen tartja sajtot, ráadásul egy kicsit ízesíti is azt.

5. Eltereli a hangyákat

Az ajtó- és ablaknyílásokhoz szórt só elriasztja a hangyákat.

6. Tűzoltásra

Egy kiló só még a necces helyzetekben is segítségünkre lehet. Akár a hirtelen kifröccsenő olajcseppek is lángra gyúlhatnak, ekkor nincs más dolgod, mint a sóért nyúlni és a lángokra önteni. Rögtön megállítja a tűz továbbterjedését.

7. Duguláselhárítás

Szórj néhány kanálnyi sót a lefolyóba, hagyd egy kicsit állni, majd eressz bő vizet a lefolyóba. A só feloldja a lerakódott szennyeződéseket, és eltünteti a már kellemetlen szagokat.

8. Zsírtalanítás

A zsíros edényeket szórt tele sóval, és papírtörlővel dörzsöld át. Természetes módon leszedi róluk a szennyeződést.

9. Poharak tisztítása

Ha például egy keskeny pohár vagy bögre alján ott marad a kávéfolt, nem biztos, hogy könnyen ki tudod mosni a szennyeződést. Tölts langyos vizet a pohárba és keverj el egy kevés sót a vízben. Pár perc alatt feloldódnak a szennyeződések, és így már szinte öblítéssel is ki tudod tisztítani a poharakat.

10. Fakó ruhák felélénkítése

Szórj két púpos kanálnyi sót a mosógépbe, és a már megszokott módon tegyél fel egy normál mosást. A só felélénkíti az anyagokat és a színeket is.

11. Eltávolítja a VÉRFOLTOT

Áztasd hideg vízbe 10 percig a szennyeződött ruhadarabot, rakd egy sík felületre és szórd meg bőven sóval a foltot. Hagyd rajta a ruhán 20 percig, majd anélkül, hogy lesöpörnéd a sót, rakd a textíliát a mosógépbe, és mosd ki!

12. Gargalizálj!

Ha sós vízzel öblögetsz, minden száj- és torokproblémád elmúlik.

13. Áztasd vízbe a lábad!

Kényeztesd lábaidat egy hosszú nap végén: adj a kedvenc illóolajodból pár cseppet egy adag sóhoz, a keverékkel pedig masszírozd meg a lábad. Az izmaid ellazulnak, a só pedig leszedi a legfelső, elhalt hámréteget a lábadról.

14. A só fagyásgátló

Töröld át a lakás ablakainak belső felét egycsésze víz és egy teáskanál só keverékéből készült csodaszerrel, és még a leghidegebb időkben sem fagynak be.

15. Rozsdaoldó

A rozsdás konyhai eszközöket tedd citromlé és só egyenlő arányú keverékéből készült oldatba, lekapja a szennyeződést!

+1 Régi vasaló tisztítása

Ha régebbi, még nem teflonos bevonatú vasalód van, a vasból készült vasalót is letisztíthatod egy adag sóval. Szórj a vasalódeszkára sót,és húzogasd végig rajta a vasaló talpát működés közben.

Ezeket olvastad már?

via Nosalty

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek