Mire jó még a só? 21 okos trükk

A só minden háztartásban megtalálható. Ez a csodaszer még nagyon sok módon felhasználható azon kívül, hogy ételt ízesítünk vele!

Só alapanyag

Egy zacskó vagy doboz só nem kerül többe, mint 300 forint. Mi most megmutatjuk, mire használhatod még:

1. Tojások ellenőrzése

Adj két teáskanál sót egy csésze vízhez, és keverd addig, hogy teljesen felolvadjon benne. A friss tojások elsüllyednek benne, a rosszak viszont úsznak a tetején.

2. Gyümölcsbarnulás-gátló

Ha nincs otthon citromod, egy kevés sóval hintsd meg a felszeletelt gyümölcsöket. Ez is megmenti a barnulástól őket, és ráadásul még az ízüket is kiemeli.

3. Kellemetlen illatok elűzése

Fokhagymavágás után dörzsöld be az ujjaidat sóval, utána mutogathatsz bárkinek az orra előtt, nem érzi majd, miben mesterkedtél korábban.

4. Sajtéltető megoldás

Hosszabbítsd meg a hűtődben álló sajtok élettartamát úgy, hogy sós vízbe itatott konyharuhába csavarod őket.

5. Sütő egyszerűbb takarítása

Ha a sütődbe helyezett étel kibugyog, szórj bőven sót a benne keletkezett foltokra, így nem keletkezik füst, csak egy kéreg a szennyeződésen, amit könnyen eltávolíthatsz, miután kihűlt a sütő.

6. Hangyaelterelés

Senki sem szereti a hangyainváziót. Hiúsítsd meg a támadásukat: szórj sót az ajtónyílásokba és ablakpárkányra.

7. Tűzoltósó

Sót tartani a konyhában okos dolog, mert szinte mindent ezzel ízesítesz, de egy nagy doboz só a tűzhely mellett ugyancsak nagy segítségedre lehet. A hirtelen kifröccsenő olajcseppek is lángra gyúlhatnak, ekkor nincs más dolgod, mint a sóért nyúlni és a lángokra önteni. Rögtön megállítja a tűz továbbterjedését.

8. Lyukak tömítése

A sólisztgyurmára - ami só, liszt és víz egyenlő arányú keveréke - mindenki emlékszik kiskorából, ha ugyanezt kukoricalisztből készíted, akkor a faladon keletkezett lyukakat is betömheted vele. Glettelj házilag, majd fesd le a megfelelő színre a falat!

9. Csúszásgátló só

A téli nagy havazás után nemcsak az útszóró só, de a konyhasó is hatásos. Szórd be a járdát vele, hogy ne fagyjon le!

10. Duguláselhárítás

Időről-időre önts sót a lefolyóba, engedj rá forróvizet, így természetes módon megakadályozod, hogy a zsiradékok leragadjanak benne és elduguljon. Sőt, a belőle áradó kellemetlen szagok sem zaklatnak tovább.

11. Csészetisztítás

Még a mosogatógép sem hozza le a kávé és teafoltokat a csészék belsejéről? Meleg vízzel öblítsd ki a csészét. Majd egy puha rongy egyik sarkát nedvesítsd be, szórj rá egy teáskanál sót, cseppents rá a mosogatószeredből, és körkörös mozdulatokkal dörzsöld át a csésze belsejét. Egy-kettőre eltűnik belőle a kávé- vagy tealerakódás.

12. Szennyes ruhák újjáélesztése

Önts egy csésze sót színes mosáskor a mosógépbe - természetes úton újjáéleszti a ruhák színeit, és megint ragyogóan festenek majd.

13. Vérfolt eltávolítása

Szabadulj meg a vérfoltoktól sóval! Áztasd hideg vízbe 10 percre a foltos ruhát, hogy újból fellazuljon rajta a szennyeződés, majd tedd át egy egyenes munkafelületre. Szórd be sóval bőven a foltot, és hagyd rajta úgy 20 percig. Nem kell lemosnod róla, vele együtt tedd a mosógépbe, és a szokásos módon, a kedvenc mosószereddel mosd ki.

14. Rozsdaoldás

A rozsdás konyhai eszközöket tedd citromlé és só egyenlő arányú keverékéből készült oldatba, lekapja a szennyeződést!

15. Légfrissítés

Van egy dohos sarok a lakásban? A só természetes úton eltávolítja a kellemetlen szagokat, és frissé varázsolja a levegőt! Vágj félbe egy narancsot, belezd ki, és töltsd fel nagyszemű sóval. Helyezd egy műanyag tárolóba vagy egy tányérra, és tedd arra a helyre, ahol szükség van rá.

16. Lábfrissítés

Egy hosszú munkanap után fáradt lábaid így kényeztesd: a kedvenc illóolajodból pár cseppet adj egy adag sóhoz, és ezt a keverékét lágyan masszírozd be a lábfejedbe. Jól esik, az izmaidnak sikerül ellazulniuk, és a felső, elhalt hámréteget is eltávolítod majd.

17. Gargalizálj!

Ha sós vízzel gargalizálsz, minden száj- és torokproblémád elmúlik.

18. Vasaló tisztítása

Erről már korábban is írtunk, kövesd az utasításokat: szórj a vasalódeszkára egy kevés sót, és húzogasd végig rajta a vasaló talpát működés közben – szépen letisztítja!

19. Zsírtalanítás

A nagyon zsíros edényeket szórd be sóval, és papírtörlővel dörzsöld át. Természetes módon leszedi róluk a szennyeződést.

20. Rézpucolás

Készíts só, liszt és ecet egyenlő arányú keverékéből pasztát, ezzel dörzsöld át rézedényeidet. Hagy rajtuk hatni egy órát, csak utána mosd el és töröld át egy puha ronggyal.

21. Fagyásgátlás

Töröld át a lakásod vagy házad ablakainak belső felét egy csésze víz és egy teáskanál só keverékéből készült csodaszerrel, és még a leghidegebb időkben sem fagynak be.

(via: popsugar.com, címlapkép: flickry by PSC1121-GO)

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.