14 jel, ami arra utal, hogy nem jól működik az emésztőrendszered

Hallgass a testedre: mindig jelzi, ha probléma van. Most megtudhatod, mi az a 14 jel, ami arra utalhat, hogy az emésztőrendszereddel valami nincs teljesen rendben.

Nem szeretünk róla beszélni, pedig az élet szerves része, ráadásul arra is hatással van, milyen a közérzetünk, sőt, a mentális állapotunkat is befolyásolja. Az emésztés az emberi működés egyik alapvető folyamata, így mindenképp érdemes odafigyelni arra, hogy mi jön ki, ahhoz, hogy elképzelésünk legyen, mi megy végbe odabent. Az alábbi 14 jel arra figyelmeztethet, hogy érdemes megvizsgálnod, biztosan minden rendben van-e az emésztőrendszereddel.

14 jel, ami arra utal, hogy nem jól működik az emésztőrendszered

Az egészséges kakilási rend

A "normális" kakilási ütem meghatározása szinte lehetetlen, mivel egyénenként drasztikusan eltérő lehet.

Normálisnak mondható, ha valakinek naponta háromszor van nagydolga, de az is lehet, hogy valaki csak egy héten háromszor trónol, és az sem feltétlenül jelent rosszat.

Ennek oka, hogy a vécézés gyakoriságát és időzítését számos tényező befolyásolhatja, például az életkor, az étrend, a folyadékbevitel, a fizikai aktivitás, a gyógyszerek, az egészségügyi állapot, sőt még a stressz szintje is. Ennek ellenére van néhány általános minta és irányelv, amit figyelembe vehetünk.

Rendszeres vs. szabálytalan székletürítés

Itt két kulcsfontosságú szempontot kell megvizsgálni: az egyik a rendszeresség, a másik pedig a halmazállapot.

Jó gyakoriság: Napi háromszori székletürítés, vagy akár heti háromszori székletürítés, egyéntől függően, a lényeg a rendszeresség.

Ideális konzisztencia: Hármas és négyes típusú széklet, a Bristol széklettáblázat szerint (ezt itt tudod böngészni).

Ezzel szemben a rendellenes székletürítés jelei a következők:

Szabálytalan gyakoriság: Heti háromnál kevesebb székletürítés (székrekedés), vagy napi háromnál több vizes székletürítés (hasmenés), hosszabb időn keresztül.

Szélsőséges állagú széklet: krónikusan nagyon kemény vagy nagyon laza széklet.

Íme 14 jel, amivel a tested azt üzeni, hogy nem megfelelően működik az emésztésed

Túlzott gázképződés: Az alkalmi puffadás és a gázok normálisak, de a folyamatos vagy túlzott puffadás szabálytalan bélműködésre vagy más emésztési problémákra utalhat.

Szabálytalan székletállag: A Bristol széklettáblázat hét típusba sorolja a székletet. A hármas és négyes típusok normálisnak számítanak. A következetesen kemény, szemcsés széklet (egyes típus) vagy a vizes, laza széklet (hetes típus) anomáliára utal.

Feszülés: Ha a székletürítés során folyamatosan erőlködnöd kell, az székrekedésre vagy más, háttérben meghúzódó problémára utalhat.

Székelés után nem érzed, hogy kiürültek volna a beleid: Ha rendszeresen úgy érzed, hogy nem ürültek ki teljesen a beleid, az annak a jele lehet, hogy az emésztés működésében zavar lépett fel. Ez az irritábilis bél szindróma (IBS) gyakori tünete (de ebben a kérdésben mindenképp szakorvossal kell konzultálni).

Intő jelek, melyekre figyelj oda

Megváltozott gyakoriság: Jelentős változás a rendszerességben, azaz ha a szokásosnál gyakrabban vagy ritkábban jársz vécére hosszú távon keresztül, látszólagos magyarázat nélkül.

Gyomorhangok: Bár némi gyomorgörcs normális, a különösen hangos vagy tartós zajok szabálytalanságra vagy emésztési zavarokra utalhatnak.

Hasi diszkomfortérzés: Az enyhe és tartós hasi diszkomfortérzés szabálytalan bélmozgást vagy más emésztési zavarokat jelezhet.

Rossz lehelet: a jó szájhigiénia ellenére is tartós rossz lehelet sokszor emésztési problémákhoz köthető.

Az étvágy megváltozása: A hirtelen étvágytalanság vagy a gyors telítettségérzet összefüggésben lehet az emésztési rendellenességekkel.

Fáradtság: Bár a fáradtságot számos tényező befolyásolja, a tartós kimerültség érzete a tápanyagok felszívódásával kapcsolatos problémákra vagy egyéb emésztési gondokra utalhat.

Súlyváltozás: A megmagyarázhatatlan súlycsökkenés vagy súlygyarapodás az emésztésben vagy a felszívódásban bekövetkezett változásokra engedhet következtetni.

Hangulatváltozások: Az utóbbi évek nagy felfedezése volt a bél-agy tengely, ami azt jelenti, hogy testünknek ez a két része igencsak szoros kapcsolatban áll, és az, hogy mi történik odalenn, jelentősen befolyásolja, hogy mi megy végbe odafent. Ebből következik, hogy a bélrendszerben fellépő zavarok, például a szabálytalan bélmozgás, hatással lehetnek a hangulatra és a mentális állapotra.

A bőr állapotának megváltozása: Az olyan problémák, mint az akné, a rosacea vagy az ekcéma olykor a bélrendszer egészségével és a szabálytalan bélműködéssel hozhatók összefüggésbe.

Gyakori fejfájás: Bizonyos személyeknél a szabálytalan bélműködés vagy egyéb emésztési problémák gyakoribb fejfájást eredményezhetnek.

Forrásunk volt.


Még több anyagcsere:

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lecserélni a vágódeszkád

Egy jó minőségű vágódeszka tényleg lehet befektetés: sok évig használhatjuk konyhánkban, természetesen megfelelő odafigyelés és ápolás mellett. Azonban még így is eljöhet az a pont, amikor be kell látnunk, hogy eljött a csere ideje – az erre utaló jelek alant következnek.

Lakos Benedek

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.